Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verottaja on kompuroinut siirtohinnoittelussa

Talous
 

Verohallinnon ratkaisut yritysten siirtohinnoittelua koskevissa jälkiverotuspäätöksissä ovat olleet virheellisiä.

Energiayhtiö Fortumin tapauksessa verottajan oikaisulautakunta on kumonnut siirtohinnoittelua koskevan jälkiverotuspäätöksen.

Oikaisulautakunta kumosi myös ajoneuvojen renkaita valmistavan Nokian Renkaiden jälkiverot, koska konserniverokeskus rikkoi hallinto- ja julkisuuslakia.

Perustuslain mukaan julkisen vallan käytön pitää perustua lakiin. Säännöksellä pyritään estämään viranomaisten mielivalta. Verotuksen laillisuudesta päättää lopulta tuomioistuin.

Korkein hallinto-oikeus katsoi heinäkuussa 2014, että verottajan tulkinta siirtohinnoittelussa on laiton. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan verottaja ei saa sivuuttaa konserniyhtiöiden tekemiä liiketoimia siirtohinnoittelusäännöksen perusteella.

Fortumin ja Nokian Renkaiden tapauksissa kumotut jälkiverotuspäätökset perustuivat juuri siihen, että verottaja sivuutti emoyhtiön ja ulkomaisen tytäryhtiön välisiä liiketoimia.

Verottaja tulkitsi, että suomalaiselle emoyhtiölle olisi kuulunut suurempi osa konsernin tuloksesta. Sen lisäksi konserniverokeskus määräsi yhtiöille rangaistukseksi veronkorotukset. Molemmat yhtiöt olivat jo kertaalleen maksaneet konserniyhtiöidensä tuloista verot ulkomaille.

Konserniverokeskus on ratkaisussaan vedonnut myös teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n siirtohinnoittelua koskeviin ohjeisiin. Korkein hallinto-oikeus muistutti ratkaisussaan, että verottajan toimien pitää perustua lakiin eikä ulkopuolisen antamiin ohjeisiin.

Fortumin jälkiverojen käsittely jatkuu vielä hallinto-oikeudessa. Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on tyytymätön oikaisulautakunnan ratkaisuun ja on valittanut siitä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Useat oikeustieteilijät pitävät oikeudenvalvontayksikön toimintaa kyseenalaisena. Yksikkö päätti kesken prosessin vedota siirtohinnoittelua koskevan säännöksen asemesta veronkiertoa koskevaan verotusmenettelylain säännökseen.

Konserniverokeskus oli jo kertaalleen todennut, että veronkiertoa koskevaa säännöstä ei voida kummankaan yhtiön tapauksessa soveltaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat