Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pihlajalinnan omistajat pitävät kiinni osakkeistaan

Leena Niemistö ja pääomasijoittaja Sentica myyvät vain vähän. "Toimialalla ja yhtiöllä on lupaavat näkymät."

Talous
 
Leena Niemistö
Leena Niemistö

Terveyspalveluja tarjoavan Pihlajalinnan osakkaat pitävät kiinni osakkeistaan, kun yhtiö pyrkii listautumaan Helsingin pörssiin maanantaina alkaneella osakeannilla.

Uusien osakkeiden lisäksi tarjolla on jonkin verran myös nykyisten omistajien vanhoja osakkeita.

Uskosta yhtiön näkymiin kertoo, että suurimmat vanhat omistajat aikovat pysyä isoina omistajina jatkossakin ja myyvät vain pieniä osuuksia omistuksistaan.

Yksityishenkilöistä suurin yksittäinen omistaja on Leena Niemistö, joka tuli Pihlajalinnan merkittäväksi omistajaksi vuonna 2012 myytyään Pihlajalinnalle johtamansa Dextra-lääkäriasemaketjun.

Niemistön omistusosuus Pihlajalinnasta on nyt kuusi prosenttia. Hän aikoo myydä osakkeistaan 120 000, jolloin hänen osuutensa supistuu 3,4 prosenttiin.

Pihlajalinnan osakkeita voi merkitä annissa ja myynnissä hintaan, jonka haarukaksi yhtiö järjestäjineen on arvioinut 9–10,75 euroa.

Mikäli hinnaksi annin päätyttyä tulee enimmäishinta 10,75 euroa, Niemistö ansaitsee myynnillä noin 1,3 miljoonaa euroa.

Huomattavasti paremman ansion Niemistö teki vuoden 2012 kaupalla. Pihlajalinna maksoi Niemistön enemmistöomistuksessa olleesta Dextrasta noin 24 miljoonaa euroa, jolla Niemistö nousi kyseisen vuoden tulokärkeen.

Kaupan jälkeen Niemistö jäi Pihlajalinnaan ja on edelleen sen varatoimitusjohtaja.

Pihlajalinnan perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Wirén ei aio myydä osakkeitaan annissa. Hänen omistusosuudekseen yhtiössä tulee hieman yli kymmenen prosenttia, jos anti onnistuu suunnitellusti.

Wirén sanoi muutama viikko sitten lähteneensä pörssihankkeeseen pitääkseen perustamansa yhtiön itsenäisenä ja kotimaisena, jotta se ei ajaudu jonkin ulkomaisen sijoittajan omistukseen.

Hän sanoi pitävänsä itsellään yli kymmenen prosentin osuuden. Tällöin häntä ei pysty ostamaan ulos yhtiöstä ilman hänen omaa suostumustaan.

Pihlajalinnan suurin omistaja on nyt suomalainen pääomasijoittaja Sentica yhden rahastonsa kautta. Tässä rahastossa on yhtenä sijoittajana mukana valtio Suomen Teollisuussijoituksen kautta.

Sentica ei myöskään aio myydä nyt kovin paljon osakkeitaan, vain runsaat 700 000 eli noin kahdeksan miljoonan euron arvosta. Sille jää vielä noin kuusi miljoonaa Pihlajalinnan osaketta.

"Arvioimme nämä tapaus kerrallaan. Päätimme nyt jäädä isoksi omistajaksi, vaikka jossain vaiheessa irtaudumme, kuten toimintaamme kuuluu", Sentican toimitusjohtaja Mika Uotila sanoo.

Toimiala on lupaava kasvun kannalta, joten irtautumisen ajankohtaa haluttiin lykätä. Uotila arvioi, että anti onnistuu ja yhtiö saa kerätyksi tavoittelemansa 60 miljoonaa euroa laajentumista varten.

Jos kysyntä osakkeista on kovaa, Sentica on antanut luvan myydä vielä noin miljoonan kappaleen verran lisääkin osakkeitaan.

Jos osakemyynti onnistuu maksimihinnalla, yhtiön kokonaisarvoksi tulee tässä vaiheessa noin 220 miljoonaa euroa.

Se on tällöin suunnilleen samassa arvossa kuin julkaisuyhtiö Alma Media ja hieman kalliimpi kuin varustamoyhtiö Viking Line.

Mikko Wirén
Mikko Wirén
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat