Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssiyhtiöiden raportoinnille nuhteet

Keskuskauppa- kamari moittii selityksiä naisten ohittamiselle

Talous
 

Keskuskauppakamari KKK moittii useita pörssiyhtiöitä siitä, että ne ovat jättäneet nimittämättä naisia hallitukseensa ilman kunnon perusteluja.

Pörssiyhtiöt ovat joutuneet jo kymmenen vuotta antamaan julkisen selvityksen, jos ne poikkeavat jostain hyvän hallinnon periaatteesta.

Pörssiyhtiöiden hyväksymä hallinnointikoodi edellyttää muun muassa, että yhtiöiden hallituksissa on edustettuna miehiä ja naisia riippumatta hallituksen koosta.

Vuonna 2014 yhteensä yksitoista nykyisistä pörssiyhtiöistä poikkesi tästä suosituksesta, keskiviikkona julkistettu KKK:n selvitys kertoi. Yhtiöitä selvityksessä oli 117.

Jos molempia sukupuolia ei ole hallituksessa, siitä on annattava selvitys. Kauppakamarin mukaan yhtiöillä on vielä parantamisen varaa "selvitysten selkeydessä" ja "poikkeamien perustelujen tasossa".

Yksi yhtiö ei ilmoittanut tai perustellut poikkeamaa lainkaan, vaikka hallituksesta puuttuu naisedustus kokonaan. KKK ei mainitse yhtiön nimeä, mutta HS:n selvityksen mukaan kyseessä on sijoitusyhtiö Panostaja.

Yhtiöt, jotka ilmoittivat poikkeamasta, perustelivat sen useimmiten hyvin ylimalkaisesti, KKK katsoo.

Yksi yhtiö ei käytännössä perustele poikkeamaa lainkaan, vaan ainoastaan toteaa sen. Keskuskauppakamari ei nimeä yhtiötä, mutta HS:n selvityksen mukaan kyseessä on terveysteknologiakonserni Revenio Group.

Toinen perustelu esiintyi täysin samana kahden eri yhtiön selvityksessä. KKK:n mukaan tällaiset vuosittain toistuvat vakioidut selitykset "eivät ole omiaan lisäämään yhtiön antaman selityksen vakuuttavuutta".

Keskuskauppakamari ei mainitse näidenkään yhtiöiden nimiä. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan täysin samanlaiseen selitykseen ovat turvautuneet teollisuussijoittaja Neo Industrial sekä kuljetusalan yhtiö Nurminen Logistics.

Yksi yhtiö on ilmoittanut joka vuosi saman perustelun sen jälkeen, kun hallinnointikoodi tuli voimaan vuonna 2010.

Yhtiön mukaan "sopivia ehdokkaita yhtiön hallituksen kokoonpanoon hallinnointikoodin suosituksen täyttämiseksi ei toistaiseksi ole ollut".

HS:n selvityksen mukaan kyseessä on metsä-, elintarvike- ja kemianteollisuuden tuotantoprosesseja kehittävä Vaahto Group.

KKK ei pidä hyvänä myöskään Norvestian selitystä hallituksen pienestä koosta.

Yhtiön mukaan "vuoden 2014 lopussa hallitus koostui viidestä varsinaisesta jäsenestä. Kummatkin sukupuolet eivät olleet edustettuina hallituksessa, eikä kokoonpano tältä osin vastannut suositusta. Yhtiön suhteellisen pienen koon takia suosituksen noudattaminen on pidemmän aikavälin tavoite."

Ravintolayhtiö Restamaxinkaan selitystä Keskuskauppakamari ei pidä hyvänä.

Selityksen mukaan "yhtiön tavoitteena kuitenkin on, että sen hallituksen kokoonpanossa on molempia sukupuolia."

Mekaanisia voimansiirtimiä valmistava Takoma taas toteaa, että "poiketen suosituksesta 9 yhtiön hallituksen jäseneksi tilikaudelle 2014 ei ollut löydettävissä sopivaa kyseiseen tehtävään käytettävissä olevaa naisjäsentä."

Sinänsä naisten määrä hallituksissa lisääntyi hieman. Naisten osuus kaikista pörssiyhtiöiden paikoista nousi tänä keväänä 24 prosenttiin viime vuoden 23 prosentista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat