Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikan valo himmeni – energiapula hidastaa talouskasvua

Energiapula hidastaa Afrikan teollistuneimman maan taloutta. Muu Afrikka kasvaa nopeammin.

Talous
 
Mike Hutchings Reuters
Ruokakaupan pitäjä odotteli asiakkaita kynttilänvalossa Kapkaupungissa huhtikuussa. Toistuvat sähkökatkot ovat tehneet hallaa Etelä-Afrikan taloudelle.
Ruokakaupan pitäjä odotteli asiakkaita kynttilänvalossa Kapkaupungissa huhtikuussa. Toistuvat sähkökatkot ovat tehneet hallaa Etelä-Afrikan taloudelle. Kuva: Mike Hutchings Reuters

Afrikan kehittynein kansantalous Etelä-Afrikka on vajonnut pahoihin talousongelmiin. Tilannetta on pahentanut tänä keväänä kärjistynyt energiakriisi.

Etelä-Afrikalla on ollut vaikeuksia pitää valot päällä, koska valtion energiayhtiö Eskom ei ole pystynyt tuottamaan verkkoon tarpeeksi sähköä. Muutaman tunnin sähkökatkoksia on ollut keskimäärin joka kolmas päivä.

Fakta

Etelä-Afrikka

 Väkiluku 53 miljoonaa.

 Pääkaupunki Pretoria, taloudellinen keskus Johannesburg.

 BKT: 336 miljardia euroa vuonna 2013. Maailman 33. suurin talous. (Suomi sijalla 42.)

 BKT henkeä kohti: 5 834 euroa. Maailmanpankin luokituksessa ylemmän keskitulon maa.

 Aikuisten lukutaito: 93 prosenttia.

 Tärkein vientituote: Kulta.

 

Lähde: Maailmanpankki

Sähköpula sotkee elämää monella tavalla. Liikennevalot sammuvat ja internet-yhteydet katkeilevat. Pilvenpiirtäjien toimistot seisovat pimeinä. Yritykset, kaupat ja ravintolat menettävät liikepäiviä.

Energiavajeen odotetaan jatkuvan ainakin viisi vuotta, mikä on romahduttanut sijoittajien luottamuksen. Talouden tukijalkoja on paljon energiaa vievä kaivosteollisuus.

"Energiantuotanto on pahin riskimme tällä hetkellä, etenkin Eskom. Olemme huolissamme energiavajeen kielteisestä vaikutuksesta kasvuumme", sanoi valtiovarainministeri Nhlanhla Nene toimittajatapaamisessa Johannesburgissa.

Etelä-Afrikan talous kasvoi vuosituhannen alussa nopeasti, parhaimmillaan noin seitsemän prosenttia vuodessa. Kehityksensä vuoksi Etelä-Afrikka lisättiin maailman nousevien suurtalouksien Brics-ryhmään, johon kuuluvat myös Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina.

Romahdus tuli vuoden 2008 maailman finanssikriisin iskiessä. Sen jälkeen Etelä-Afrikan talouskasvu on ollut vaisua ja hitaampaa kuin muualla Afrikassa.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on talousbuumi. Siellä kansantaloudet kasvoivat Maailmanpankin mukaan viime vuonna keskimäärin 5,5 prosenttia.

Etelä-Afrikka jäi 1,5 prosenttiin ja menetti paikkansa maanosan suurimpana taloutena Nigerialle.

Artikkeliin liittyvät

Energiayhtiö Eskomin ongelmat johtuvat pitkälti huonosta johtamisesta. Voimalaitosten ja verkon ylläpitoa on laiminlyöty. Uuteen kapasiteettiin ei ole investoitu tarpeeksi. Monet rakenteilla olevat voimalaitokset ovat vuosia aikataulusta myöhässä.

Eskom tuottaa noin 95 prosenttia Etelä-Afrikan energiasta.

Valtio on luvannut tukea kassakriisissä olevaa yhtiötä tänä vuonna 23 miljardilla randilla, mikä on päivän kurssilla noin 1,7 miljardia euroa. Hallitus myös harkitsee vähemmistöosuuden myymistä yhtiöstä.

Valtiovarainministeri Nenen mukaan energiavaje on kuitenkin korjattavissa lähivuosina. Hallituksen julkistama kehitysohjelma lupaa kymmenien miljardien eurojen investointeja infrastruktuuriin kolmen seuraavan vuoden aikana.

Etelä-Afrikka suunnittelee rakentavansa peräti kahdeksan uutta ydinreaktoria. Uusiutuvien energialähteiden käyttöä lisätään merkittävästi.

Äärimmäisten tuloerojen ja joukkotyöttömyyden Etelä-Afrikassa talousvaikeudet ovat luoneet myös yhteiskunnallista levottomuutta. Tyytymättömien ihmisten mielenosoituksia ja lakkoja on päivittäin. Kevään aikana leimahti ulkomaalaisvastainen väkivalta afrikkalaisia siirtotyöläisiä vastaan.

Virallinen työttömyysaste on 25 prosenttia, mutta nuorista jopa joka toinen on vailla töitä. Etelä-Afrikassa elää noin 53 miljoonaa ihmistä.

"Meidän pitää tavoitella sellaista kasvua, joka auttaa lievittämään köyhyyttä", ministeri Nene sanoi.

Viime vuonna tuotantoa hidastivat lakot kaivosalalla, etenkin viisi kuukautta kestänyt palkkakiista platinakaivoksilla.

Kansantalouden ongelmia ovat myös randin heikko kurssi suhteessa dollariin ja euroon sekä kasvava valtionvelka. Luottoluokittaja Standard & Poor'sin arvioissa Etelä-Afrikka on enää pykälän päässä roskatasosta.

Koko maanosalle Etelä-Afrikka on ongelmistaan huolimatta yhä tärkeä. Sen infrastruktuuri on Afrikan paras ja talouden rakenne monipuolisin. Moni Afrikan kasvutalouksista on yhä riippuvainen raaka-aineviennistä.

Sen sijaan Etelä-Afrikassa merkittäviä aloja ovat esimerkiksi rahoitus, palvelut, kiinteistöt ja vähittäiskauppa. Markkina-arvoltaan Afrikan 20 suurimmasta yhtiöstä 18 on Etelä-Afrikasta, kertoo tutkimuslaitos African Business Research.

Yläpuolisen Afrikan talousbuumi helpottaa nyt Etelä-Afrikkaa, sillä se on yhä yrityksille portti muualle maanosaan. Kaikista Afrikkaan suuntautuneista investoinneista muutaman viime vuoden aikana noin neljännes on kirjattu Etelä-Afrikkaan.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat