Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Telia-Soneran väitetään lahjoneen Azerbaidžanissa

Ruotsalaisviestimien mukaan Telia-Sonera sai azerbaidžanilaisen teleoperaattorin alehinnalla

Talous
 
Umit Bektas Reuters
Azerbaidžania itsevaltaisesti johtava presidentti Ilham Alijev peri vallan isältään vuonna 2003.
Azerbaidžania itsevaltaisesti johtava presidentti Ilham Alijev peri vallan isältään vuonna 2003. Kuva: Umit Bektas Reuters

Teleoperaattori Telia-Sonera on mahdollisesti lahjonut Azerbaidžanin presidentin perhettä ostaessaan paikallisen operaattorin, väittävät Ruotsin tietotoimisto TT ja yleisradioyhtiö SVT.

Telia-Sonera osti vuonna 2008 Azerbaidžanin valtiolta 36 prosentin omistusosuuden teleoperaattori Azercellista. Tiedotusvälineiden mukaan Telia-Soneran maksama kauppahinta oli yhtiön todellista arvoa pienempi ja yhtiö maksoi kuusi miljardia kruunua (624 miljoonaa euroa) sijoitusyhtiölle, jolla on yhteyksiä itsevaltaisen presidentti Ilham Alijevin tyttäriin.

Ruotsalaisten tiedotusvälineiden selvityksiin on osallistunut myös Organized Crime and Corruption Reporting Project, joka on toimittajien perustama kansainvälinen järjestö.

Telia-Soneran entinen toimitusjohtaja Lars Nyberg kiistää Helsingin Sanomille lähettämässään sähköpostiviestissä tiedotusvälineiden väitteet.

"Kauppahinnan asetti luonnollisesti myyjä eli Azerbaidžanin viranomaiset. Kaupan arvon määrittely on monimutkaista, ja hinta voi poiketa merkittävästi eri tekijöiden takia. Siksi luotetaan yleensä riippumattomiin asiantuntijoihin. Tässä tapauksessa viranomaisten apuna arvon määrittelyssä olivat maailman suurimpiin kuuluva tilintarkastustoimisto E&Y ja tunnustettu oikeudellinen neuvonantaja Baker & McKenzie."

Telia-Soneran nykyinen toimitusjohtaja Johan Dennelind ilmoitti SVT:lle yritysjärjestelyssä olevan useita kysymysmerkkejä, joihin yhtiöllä ei ole vastauksia. Telia-Sonera ei ole tehnyt kaupasta rikosilmoitusta.

Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium on Telia-Soneran kolmanneksi suurin osakkeenomistaja 3,2 prosentin omistusosuudella. Solidiumissa Telia-Sonerasta vastaava sijoitusjohtaja Petter Söderström pitää yhtiön tilannetta Azerbaidžanissa äärimmäisen hankalana.

Söderström muistuttaa, että vuoden 2008 kaupan jälkeen yhtiö on vaihtanut toimitusjohtajansa ja liki koko hallituksen. Hän kertoo Solidiumin luottavan Telia-Soneran hallituksen arvioon vanhojen kauppojen selvittämisessä.

"Meidän käsityksemme on, että yhtiö tekee yhteistyötä Ruotsin viranomaisten kanssa", Söderström kertoo.

Yhtiön toimista Uzbekistanissa sen sijaan on aloitettu esitutkinta. Poliisi epäilee ainakin kolmea Telia-Soneran entistä johtajaa törkeästä lahjonnasta.

Epäilyt liittyvät Telia-Soneran vuonna 2007 tekemiin kauppoihin, joiden arvo oli 190 miljoonaa euroa. Telia-Sonera osti verkkotoimilupia, taajuusalueita ja numerosarjoja sijoitusyhtiö Takilantilta.

Poliisi epäilee kauppahinnan päätyneen Takilantin kautta Uzbekistanin diktaattorin Islam Karimovin tyttärelle Gulnara Karimovalle.

Telia-Soneran hallituksen asianajotoimistolla teettämässä selvityksessä ei löydetty näyttöä rikollisesta toiminnasta. Selvityksessä kuitenkin arvosteltiin sitä, että Telia-Sonera ei selvittänyt riittävän hyvin kauppakumppaneidensa taustoja ja rikkoi eettistä ohjeistoaan.

Selvityksen julkistamisen jälkeen helmikuun alussa vuonna 2013 toimitusjohtaja Nyberg erosi.

Lars Nyberg
Lars Nyberg
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat