Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko siirtää painopistettä

Muutamassa vuodessa avataan 130 uutta pientä K-ruokakauppaa. Citymarketit myllätään: osa tuoteryhmistä poistuu.

Talous
 
Kaarina Salmi
Keskon uusi strategia siirtää painopisteen automarketeista lähikauppoihin. Isojen Citymarket-myymälöiden käyttötavaraosastoja karsitaan.
Keskon uusi strategia siirtää painopisteen automarketeista lähikauppoihin. Isojen Citymarket-myymälöiden käyttötavaraosastoja karsitaan. Kuva: Kaarina Salmi

Kesko siirtää painopistettään hypermarketeista pienempiin ruokakauppoihin. Se aikoo avata 30 K-supermarketia ja 100 pienempää K-marketia 3–5 vuodessa, kertoi pääjohtaja Mikko Helander keskiviikkona.

Nyt Keskolla on yli 900 K-ruokakauppaa, joista K-marketeja noin puolet.

Artikkeliin liittyvät

Citymarketien sulkemisia ei suunnitella, mutta niitä aiotaan Helanderin mukaan uudistaa perusteellisesti.

"Meidän osalta tärkeä strateginen linjaus on se, että painopiste siirtyy selvästi aikaisempaa enemmän lähimarkkinaan", hän sanoi esitellessään Keskon uutta strategiaa.

Kesko aikoo testata myös aivan uudenlaista kauppakonseptia, josta se on vielä vaitonainen.

Syynä on K-kauppojen markkinaosuusjahti. Ne ovat menettäneet asiakkaita erityisesti Lidlille. Viime vuonna K-ruokakauppojen markkinaosuus supistui tutkimusyhtiö Nielsenin mukaan 33,1 prosenttiin.

Keskon strategisena tavoitteena on markkinaosuuden kääntäminen kasvuun Suomessa.

"Kesko on siirtynyt ja siirtyy puolustuspelaamisesta hyökkäyspelaamiseen", Helander kuvasi.

Pienten kauppojen määrän kasvattamisessa taustalla ovat myös yhteiskunnalliset muutokset. Helander perustelee pienempien ruokakauppojen tarvetta väestön pakkautumisella pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Lisäksi suomalaiset ikääntyvät ja kotitalouksien koko pienenee. Ruokaostoksia halutaan tehdä entistä enemmän kodin lähellä pienemmissä kaupoissa.

"Nämä ovat isoja muutoksia, jotka näkyvät niissä palveluissa, joita kuluttajat tarvitsevat."

Ilmiöön uskoo Suomen Lähikauppa, joka avasi viime vuonna 19 uutta Siwaa. Tänä vuonna niitä on määrä perustaa suunnilleen saman verran.

Myös Lidl haluaa perustaa uusia myymälöitä. Nyt Lidlejä on Suomessa 144.

"Uskomme, että meidänkin myymälöitä mahtuu kymmeniä lisää Suomeen. Jos kilpailija uskoo samoin, se tarkoittaa, että vielä on paljon asiakkaita, joita voidaan laajentuvalla myymäläverkostolla palvella", Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen kommentoi Keskon aikeita.

Samalla kun pienten myymälöiden tarve kasvaa, hypermarkettien käyttötavaraosastoilla näkyy toinen iso muutos: ostoksia tehdään entistä enemmän verkossa. Hypermarkettien myynti ei kasvanut viime vuonna lainkaan verrattuna edellisvuoteen, mikä on harvinaista.

Sen paremmin Kesko kuin S-ryhmäkään eivät enää suunnittele hypermarkettiensa määrän suurta kasvattamista. Citymarketeja on nyt 81, S-ryhmän Prismoja 60.

"Se määrä uusia Prismoja, joka voi enää tulla, on laskettavissa yhden käden sormilla", sanoi SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä aiemmin tässä kuussa.

Citymarketeissa muokataan uusiksi käyttötavaran tuotevalikoimia. Niissä supistetaan ja karsitaan niitä tuoteryhmiä, joiden kauppa on eniten siirtynyt verkkoon. Helanderin mukaan esimerkki tällaisista tuotteista on kodin elektroniikka.

"Sopii miettiä, miten laajassa mittakaavassa se tulevaisuudessa istuu konseptiin."

Citymarketeja yritetään muokata myös aiempaa "elämyksellisemmiksi". Jo aiemmin Kesko on ilmoittanut, että niihin tulee Starbucks-kahviloita. Niihin kaavaillaan myös minirautakauppoja, joita kutsutaan K-rauta Expresseiksi.

"Monessa paikassa valtavan isot käyttötavaraosastot pienenevät ja vapautuviin neliöihin sijoitetaan uudentyyppisiä asioita", Helander selittää. Myös ruokaosastot saattavat vallata tilaa käyttötavaralta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat