Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskittyminen on osa muutostrendiä

Talous
 

Sveitsiläisen Dufryn nopea nousu maailman suurimmaksi lentoasemien tax-free-myymälöiden pyörittäjäksi on helppo nähdä osana kansainvälisen kaupan keskittymistä.

Dufrylle aukeni tilaisuus Benettonin perheen enemmistöosuuden ostamiseen World Duty Free -ketjusta sen jälkeen, kun Sveitsin frangin arvo oli noussut yli 20 prosenttia suhteessa euroon.

Euron arvo laski nopeasti sen jälkeen, kun Euroopan keskuspankki EKP kertoi laajasta osto-ohjelmastaan, jonka tarkoituksena on elvyttää euromaiden taloutta.

Pääoman liikkeiden kannalta kuvaavaa on ehkä sekin, että Dufryn oston osarahoittajina ja uusina osakkeenomistajina ovat Singaporen ja Qatarin valtionrahastot, jotka näin laajentavat otettaan maailmanlaajuisesta ylellisyystuotteiden kaupasta.

Ulkomaalaisten omistajien otteen vahvistuminen on näkynyt viime aikoina vahvasti talousongelmien kanssa pitkään painineessa Italiassa, jossa paikallisten pääomistajien pääomat yhtiöissä ovat pitkään olleet pieniä.

Vuodenvaihteessa abudhabilainen Etihad Airlines hankki 49 prosentin osuuden Alitalia-lentoyhtiöstä. Alkuvuonna japanilainen Hitachi hankki määräysvallan junavalmistaja Ansaldossa, ja paraikaa kiinalainen ChemChina on ostamassa maineikasta Pirelli-rengasyhtiötä.

Maailmanlaajuisesti katsoen lentoasemamyymälöiden toiseksi suurin peluri on hongkongilainen DFS Group. Sen enemmistöomistaja on ranskalainen LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton -konserni.

Yhtiö omistaa nimessään mainittujen samppanja- ja konjakki- ja nahkatavarabrändiensä lisäksi muun muassa tuotemerkit Celine, Dior, Donna Karan, Fendi, Givency, Bulgari ja TAG Heuer.

Hallitsemalla lentoasemien myymäläketjuja se voi samalla pitää hyvää huolta brändeistään.

Saksassa ja Ranskassa lentokenttämyymälät ovat osin vanhojen kirja- ja lehtikustantamoiden omistuksessa (Heinemann, Lagardère). Kirjakaupassa lentoasemien myymäläverkolla voi olla tulevaisuudessa yhä suurempi merkitys.

Esimerkiksi brittiläinen kirjakauppaketju WHSmith raportoi tavallisten kirjakauppojen myynnin alkuvuonna vähentyneen, mutta lentoasemamyymälöiden liikevaihdon kasvaneen.

Lentoasemakaupassa liikevaihto oli tosin saatu kasvamaan sillä, että monien muiden tuotteiden lisäksi kaupat olivat ryhtyneet myymään sveitsiläistä suklaata lahjarasioissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat