Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lagarde pitää Kreikan eroa eurosta mahdollisena

EKP:n varapääjohtajan mielestä maksukyvyttömyydestä ei seuraisi eroaminen

Talous
 

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ilmoitti torstaina ensimmäisen kerran, että ylivelkaantunut Kreikka voi joutua eroamaan eurosta.

"Kreikan eroaminen on mahdollista", Lagarde sanoi torstaina saksalaisen sanomalehden Frankfurter Allgemeine Zeitungin haastattelussa.

Lagarde pitää hyvin epätodennäköisenä, että Kreikan kanssa saataisiin aikaan sovinto lähipäivinä. Jos sovintoa ei saada aikaan, Kreikka ei välttämättä pysty maksamaan ensi viikon perjantaina erääntyvää 300 miljoonan euron lainaerää IMF:lle. Kreikka tarvitsee vuonna 2012 myönnetyn hätärahoituksen seuraavan erän maksaakseen lainojaan ja välttääkseen maksukyvyttömyyden.

Pääjohtaja Lagarde korosti lehden haastattelussa, että Kreikan eroaminen ei missään tapauksessa tarkoittaisi euron hajoamista.

Euroopan keskuspankin varapääjohtaja Vitor Constâncio viestitti torstaina, että maksukyvyttömyydestä ei seuraisi Kreikan eroaminen eurosta.

"Lopputulos on, että Kreikan eroaminen eurosta ei toteudu", Constâncio sanoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Reutersin mukaan Constâncio kertoi toimittajille, että keskuspankin neuvosto ei suunnittele helpotuksia kreikkalaisten liikepankkien varainhankintaan.

Helmikuussa EKP päätti olla hyväksymättä Kreikan valtion joukkolainoja vakuudeksi liikepankkien lainoille. Päätös johtui siitä, että Kreikan uusi hallitus ei ole noudattanut Euroopan rahoitusvakausvälineen ja IMF:n hätärahoituksen ehtoja.

Constâncion mukaan päätöstä voidaan harkita uudestaan vasta siinä vaiheessa, kun seuraava väliarvio Kreikan julkisen talouden tilasta on valmistunut. Helmikuussa tehdyn päätöksen takia Kreikan keskuspankki on joutunut antamaan hätärahoitusta suurissa vaikeuksissa oleville liikepankeille. Kreikan keskuspankki tosin tarvitsee hätärahoituksen antamiselle Euroopan keskuspankin hyväksynnän.

Vasemmistolaisen Syrizan johtama hallitus ei ole lupauksistaan huolimatta toimittanut eurovaltioille ja Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle riittävän yksityiskohtaisia tietoja väliarvion tekemiseksi.

Väliarvion tekevät EU:n komissio, EKP ja IMF. Se on ehtona sille, että Kreikka saa seuraavan 7,2 miljardin euron lainaerän vuonna 2012 myönnetystä hätärahoituksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat