Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän robottikättä hallitsee Helsingin uutta lääkevaltakuntaa

Talous
 
Pentti Vänskä
Asentaja Mika Lipponen kokoaa robottikättä Husin sairaala-apteekkiin tulevaan täysautomaattiseen lääkevarastoon.
Asentaja Mika Lipponen kokoaa robottikättä Husin sairaala-apteekkiin tulevaan täysautomaattiseen lääkevarastoon. Kuva: Pentti Vänskä

Asentajat kiipeävät telineille, jotta he yltävät säätämään liukuhihnoja metallikehikon yläosassa. Rakennelma on lähes neljä metriä korkea, ja valmiina siitä tulee 35 metriä pitkä.

Kuopiolaisen Newiconin työntekijät kokoavat parhaillaan maailman suurinta täysautomaattista lääkevarastoa. Se otetaan loppuvuonna käyttöön Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaala-apteekissa, johon myös Helsingin kaupungin sairaaloiden apteekki yhdistyy.

Artikkeliin liittyvät

"Kyllä ihan liioittelematta voi sanoa, että tästä tulee maailman suurin", Newiconin avainasiakaspäällikkö Jukka Mauranen sanoo.

Juhannuksen jälkeen varasto puretaan osiin ja kuljetetaan Helsinkiin asennusta varten. Newicon voitti Husin tarjouskilpailun parhaalla laadulla siitä huolimatta, että se ei ollut halvin vaihtoehto.

Varastoon mahtuu 150 000 lääkepakkausta. Sitä hoitaa aikanaan seitsemän robottikättä, jotka lataavat sisään 4 000–5 000 pakkausta vuorokaudessa. Toiset robotit laittavat pakkaukset hyllyihin ja poimivat sieltä aamupäivisin 1 500 pakettia tunnissa.

Ihminen vain laittaa apteekkiin saapuvat pakkaukset liukuhihnalle ja tekee tilaukset.

Näin lääkkeiden jakelu tehostuu ja lääkkeet seisovat varastossa mahdollisimman vähän aikaa. Farmaseutit vapautuvat tekemään ihmisen läsnäoloa vaativia töitä. Myös lääketurvallisuus paranee.

"Lääkitysvirheisiin kuolee enemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuuksissa. Inhimillisiä virheitä sattuu, mutta robottikäsi ei erehdy, koska se lukee viivakoodia väsymättä", Mauranen sanoo.

Kahdeksan vuotta sitten perustettu Newicon valmisti aluksi teollisuusautomaatiota, ja sen asiakkaina olivat esimerkiksi Nokia ja ABB. Valmistus siirtyi apteekkivarastoihin oikeastaan sattuman kautta, kertoo markkinointijohtaja Jori-Matti Savolainen.

"Jori-Matin vaimo on farmaseutti", Jukka Mauranen naurahtaa.

Farmaseutti Hanna Savolaisen työpaikalle oli hankittu saksalaisen alan jättivalmistajan robottivarasto, johon ei oltu tyytyväisiä.

"Vaimo sanoi, että te osaisitte varmasti tehdä paremman", Newiconin valmistuksessa tuolloin työskennellyt Jori-Matti Savolainen kertoo.

Savolainen oli juuri tekemässä insinööriopintojensa päättötyötä ammattikorkeakoulussa ja valitsi aiheeksi apteekkirobotin.

Ratkaisevaa apua antoi myös apteekkari Helvi Hänninen Pielaveden apteekista, jonne Newicon toimitti ensimmäisen automaattivaraston.

"Meidän vahvuus on se, että pystymme räätälöimään asiakkaille juuri sellaisen ratkaisun kuin he tarvitsevat. Jättiyritys tarjoaa saman standardiratkaisun kaikille," Savolainen sanoo.

Newicon on kehittänyt sairaaloille myös elektroniset lääkekaapit, jotka pitävät kirjaa sieltä otetuista lääkkeistä. Ne voidaan kytkeä varastoautomaatteihin.

Yrityksen kehittämä uusin robotti hoitaa suonensisäiset antibiootit käyttökuntoon. Robotti laittaa lääkeaineen nestepulloon ja ravistelee pulloa, jotta lääkeaine liukenee nesteeseen.

"Esimerkiksi Husin sairaaloissa sekoitetaan vuosittain noin 420 000 tällaista antibioottiannosta. Jos työ siirretään roboteille, hoitajille jää enemmän aikaa potilaille", Mauranen sanoo.

Jaana Savolainen HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat