Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 20 vuotta tappioita tehnyt bioyhtiö listautuu

Hiv-rokotteen kehittäjä FIT Biotech hakee sijoittajilta neljää miljoonaa

Talous
 
Touko Hujanen
Toimitusjohtaja Kalevi Reijonen tarkkaili, kun Tiina Pajusaari (vas.) työskenteli FIT Biotechin laboratoriossa Tampereella. Kuva vuodelta 2010.
Toimitusjohtaja Kalevi Reijonen tarkkaili, kun Tiina Pajusaari (vas.) työskenteli FIT Biotechin laboratoriossa Tampereella. Kuva vuodelta 2010. Kuva: Touko Hujanen

Tamperelainen hiv-rokotteen kehittäjä FIT Biotech suunnittelee listautumista Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle. Yhtiö kertoo käyttävänsä listautumisannin varat eli vähintään noin neljä miljoonaa euroa liiketoimintasuunnitelman mukaisten tutkimus- ja tuotekehitysprojektien rahoittamiseen.

First North on pienten yritysten vaihtoehtoinen markkinapaikka.

Suomalaiset voivat siis kohta ostaa osakkeita yhtiöstä, joka kehittää rokotteita muun muassa hiviin ja tuberkuloosiin, sekä ehkäisevää HPV-eläinrokotetta ja hoitavaa HPV-rokotetta. Viime syksynä uutisoitiin, että FIT Biotech ja virolainen Icosagen AS pyrkivät yhdessä kehittämään ennaltaehkäisevän rokotteen ebolainfektioon.

FIT Biotechin toimitusjohtaja, lääketieteen tohtori Kalevi Reijonen maalaili viime vuonna hiv-rokotteelle miljardin euron vuosimyyntiä. Rokotteen lisenssi on tarkoitus saada myytyä jollekin suurelle lääkefirmalle.

FIT Biotechin liiketoimintasuunnitelmat lupaavat paljon, mutta yhtiön taloudellinen liiketoiminta on First North -listalle aikovalle yhtiölle vaatimatonta.

Reijonen myönsi torstaina tiedotustilaisuudessa, että FIT Biotechilla ei ole ollut liikevaihtoa kahteenkymmeneen vuoteen, minkä vuoksi se ei ole tehnyt liikevoittoakaan. Yhtiö on viime vuosina tehnyt tasaisesti parin miljoonan euron vuositappioita.

Toimitusjohtaja Reijonen lupaili kuitenkin tulovirtaa lähivuosina. Niitä ovat erilaiset lisensioinnin allekirjoituspalkkiot, lääkekehityksen korvaukset sekä lääkkeen myynnistä saatavat rojaltit.

"Olemme tehneet lääkekehitystä 20 vuotta, joten uusien sijoittajien ei enää tarvitse osallistua siihen", Reijonen sanoi.

Reijosen mukaan tuotekehitys on nielaissut jo 35 miljoonaa euroa, mutta nyt tarvitaan vähintään neljä miljoonaa euroa viimeiseen puristukseen.

Yhtiön edustajat eivät osanneet tarkasti vastata, miksi nykyiset suurimmat omistajat eivät enää halua antaa tuotekehitysrahaa. Yhdeksi syyksi yhtiön edustajat mainitsivat sen, että sijoitusrahastoilla on ylärajoja omistuksille.

FIT Biotechin suurin omistaja on julkisia varoja käyttävä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, jonka osuus yhtiöstä on 38 prosenttia.

Sitran varoja on siis sijoitettu FIT Biotechiin jo noin 13 miljoonaa euroa. Sitra on ammentanut biotekniikan alan yrityksiin pitkälti yli sata miljoonaa euroa, mutta on käytännössä lopettanut niiden rahoittamisen.

Muita FIT Biotechin suuria omistajia ovat helsinkiläinen Inveni-sijoitusrahasto (18,05 prosenttia), työeläkeyhtiö Varma (17,83 prosenttia), työeläkeyhtiö Etera (4,33 prosenttia) sekä työeläkeyhtiö Elo (4,01 prosenttia). Pienempiä omistajia yhtiöllä on noin 260.

FIT Biotechin mukaan myös nykyiset omistajat kuitenkin osallistuvat osakeantiin, mutta eivät riittävän suurella summalla. Siksi yhtiö kerää rahaa piensijoittajilta pörssin kautta. Yhtiön nykyiset omistajat eivät ole listautumisessa myymässä omia osakkeitaan, vaan yhtiö kertoo käyttävänsä kaiken rahan liiketoimintaan.

Yhtiö itse määrittelee olevansa vuonna 1995 perustettu suomalainen biotekniikka-alan yritys, joka keskittyy dna-rokotteisiin sekä geeniterapiaan. Neljä miljoonaa euroa kuulostaa pieneltä summalta, sillä perinteisesti uuden lääkkeen kehittäminen maksaa noin 800–1 000 miljoonaa euroa.

Reijosen mukaan FIT Biotech kuitenkin hyödyntää lääkemarkkinan murrosta, jossa niin sanotut biologiset lääkkeet ovat kasvava tuoteryhmä.

"Ne ovat suurimolekyylisiä lääkkeitä erotuksena kemiallisista lääkkeistä. Biologisia lääkkeitä kehitetään hyödyntämällä geeniterapiaa", Reijonen selvittää.

Kalleimmat lääkekehityksen osat eli ihmiskokeet FIT Biotech taas aikoo lisensioida isoille lääkevalmistajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat