Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki-Vantaan myymälöissä suuria muutoksia – kauppa keskittyy lentokentillä

Talous
 
Mika Ranta HS
Kansainväliset brändit valtaavat maailman lentokenttien myymälät. Niin tapahtuu myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Kansainväliset brändit valtaavat maailman lentokenttien myymälät. Niin tapahtuu myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Mika Ranta HS

Helsinki–Vantaan lentoasema on muutoksessa.

Maan alla viimeistellään uutta juna-asemaa, mutta myös sisällä lentoasemalla tapahtuu. Koko alkuvuoden ajan vanhat, tutut liikkeet ja ravintolat ovat joutuneet tekemään tilaa uusille.

Helmikuussa Luhta ja Stockmann päättivät lähteä, kun niille tarjottiin vain nykyistä pienempiä myymälätiloja. Viimeisimpänä muutoksena viime viikolla aukesi kolme uutta liikettä: hampurilaisravintola Burger King, pohjoismaista ruokaa tarjoava Nordic Kitchen ja uusi suomalaisia tuotteita tarjoava deli- ja matkamuistomyymälä.

Mika Ranta HS
Maria Lakio (vas.) ja Johanna Auvinen kokosivat Sensai-merkin tuotteille myymälään uutta esittelypistettä Helsinki-Vantaan lentoaseman kakkosterminaalissa.
Maria Lakio (vas.) ja Johanna Auvinen kokosivat Sensai-merkin tuotteille myymälään uutta esittelypistettä Helsinki-Vantaan lentoaseman kakkosterminaalissa.

Helsinki–Vantaa ei ole mullistuksessa yksin. Kaikkialla maailmassa lentoasemien kauppojen omistus keskittyy. Samalla pikaruokaketjujen ja suurten kansainvälisten brändien jalansija kentillä vahvistuu.

Huhtikuussa sveitsiläinen Dufry sopi ostavansa 50,1 prosenttia World Duty Free (WDF) -yhtiöstä italialaisen Benettonin perheen Edizione-yhtiöltä. Lopuista osakkeista Dufry tekee ostotarjouksen.

Yrityskaupan jälkeen Dufry on maailman suurin verovapaiden tuotteiden myymälöiden omistaja ja hallitsee noin 24 prosenttia lentoasemien maailmanlaajuisesta kaupankäynnistä.

Kaupassa WDF on arvioitu 3,6 miljardin euron arvoiseksi. Rahoituksen varmistamiseksi Dufry tekee suurehkon osakeannin Singaporen valtionrahastolle Temasekille sekä Qatarin valtionrahastolle.

Kaupan kohteena oleva WDF omistaa myös Helsinki–Vantaan tax-free-myymälät. Suomen valtion Finavia myi ne toissa vuonna WDF:lle.

"Silloin tehtiin strateginen päätös, että keskitymme liiketilan vuokraukseen ja luovumme operatiivisesta toiminnasta", Finavian kaupallisista toiminnoista vastaava apulaisjohtaja Jukka Isomäki kertoo.

"Suuren toimijan on ison volyyminsa takia helpompi solmia sopimuksia ja ostaa tuotteet parempaan hintaan."

Isomäen mukaan suurten toimijoiden on myös helpompi saada kansainvälisiltä brändeiltä näiden uutuustuotteita myymälöihin. Tätä matkustajat arvostavat.

Finavian laskelmien mukaan yhteistyökumppanit investoivat melko lyhyessä ajassa myymälöiden kehittämiseen Helsinki–Vantaalla 40 miljoonaa euroa, ja kauppiaat ovat palkanneet kahviloihin ja myymälöihin noin kaksisataa uutta työntekijää.

"Nyt myymälät työllistävät noin seitsemänsataa henkeä", Isomäki arvioi.

Suurin muutostrendi lentoasemien myymälöissä on, että niitä suunnitellaan yhä enemmän lentomatkustajan koko kävelymatkan varrelle, Isomäki kertoo.

Lentoasemat ovat nykyään kuin kauppakeskuksia, joissa on kiitorata.

Kun matkustajat valitsevat vaihtoliikennekentät pitkälti niiden sujuvuuden ja palvelujen laadun perusteella, tilojen vuokraajan keskeinen työ on parantaa lentomatkustajien viihtyvyyttä ja tehdä lentoasemasta muista kentistä erottuva. Juomilla, ruoilla ja myymälöillä on tässä tärkeä osuus.

Toisaalta myymälöiden vuokrista saatavat tulot ovat lentoasemille elintärkeitä, koska lentoyhtiöiltä ja matkustajilta kerättävät maksut eivät kata lentoasemien kustannuksia.

Isomäki kertoo, että Finavian tavoitteena on kasvattaa kaupallisten toimintojen tuottoja ensi vuosikymmenen alkuun mennessä 40 prosentilla Aasian-liikenteen kasvaessa. "Se on yhdistelmä kansainvälisten ruokabrändien ja oman ruokakulttuurin välillä", Isomäki linjaa.

Sushia tarjoava aasialainen ravintola on Isomäen mukaan aina täynnä, mutta paikallisuuteen ja suomalaisten brändien näkyvyyteen aiotaan panostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat