Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme talouden peruskäsitettä

Talous
 
Helsingin Sanomat

1. Rahapolitiikka tarkoittaa toimia, joilla keskuspankki säätelee rahan tarjontaa. Elvyttävä rahapolitiikka merkitsee sitä, että keskuspankki lisää rahan tarjontaa esimerkiksi laskemalla ohjauskorkoa.

Keskuspankki voi toteuttaa elvyttävää rahapolitiikkaa myös helpottamalla liikepankeille ja luottolaitoksille myönnettävien lainojen ehtoja tai ostamalla niiltä erilaisia arvopapereita. Rahan tarjontaa lisäämällä keskuspankki pyrkii yleensä siihen, että lainananto kotitalouksille ja yrityksille lisääntyisi. Se lisää kotitalouksien hankintoja ja yritysten investointeja.

Rahapolitiikan kiristäminen merkitsee rahan tarjonnan supistamista ohjauskorkoa nostamalla. Keskuspankki turvautuu kiristämiseen yleensä silloin, kun talouskasvun kiihtyminen alkaa voimistaa inflaatiota eli horjuttaa hintavakautta.

2. Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamiseksi. Tutkimusten mukaan finanssipolitiikan muutokset vaikuttavat 1–2 vuoden viipeellä.

Kokonaiskysyntä muodostuu yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin yhteenlasketusta määrästä.

Finanssipolitiikan kiristäminen tarkoittaa, että julkisen talouden menoja supistetaan ja yleensä myös verotusta kiristetään.

Finanssipolitiikan keventämisessä eli elvytyksessä julkisen talouden menoja lisätään ja verotusta yleensä kevennetään, jotta kokonaiskysyntä kasvaisi ja kokonaistuotanto vauhdittuisi

3. Kokonaistuotanto eli bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat