Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehman Brothersin johtaja ei kadu mitään

Richard Fuld esiintyi sijoitustapahtumassa New Yorkissa torstaina

Talous
 

Vuonna 2007 Yhdysvalloista alkanut rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon.

Investointipankin viimeistä toimitusjohtajaa Richard Fuldia on moitittu häikäilemättömäksi, paatuneeksi ja suunnattoman ylimieliseksi, koska hän ei ole toistaiseksi esittänyt juuri mitään katumuksen merkkejä.

Torstaina hän esiintyi New Yorkissa järjestetyssä sijoitustapahtumassa julkisesti ensi kerran vapaaehtoisesti sitten vuoden 2008.

"Minulla on muutama sana, jotka haluaisin vaihtaa hänen kanssaan", ilmoitti yleisössä istunut investointipankin entinen työntekijä Brian Choi sanomalehti Financial Timesin mukaan.

"Sinä huijasit niin monia."

Financial Timesin mukaan Fuld ei osoittanut edelleenkään mitään merkkejä katumuksesta. Hänen mukaansa kriisi alkoi Yhdysvaltojen hallituksesta, joka kannusti varattomia ihmisiä ottamaan asuntolainoja ja antoi "mandaatin" Lehman Brothersin vararikolle.

Yksi merkittävä syy kriisiin oli se, että investointipankit niputtivat asuntolainoja sijoitustuotteiksi. Asuntojen hintojen romahtaessa sijoitustuotteet muuttuivat lähes arvottomiksi, ihmiset menettivät asuntonsa ja sijoittajat sijoituksensa. Monet sijoittajat menettivät Lehman Brothersin vararikossa kaiken omaisuutensa. Lehman Brothers oli erityisen aktiivinen asuntolainasijoitusten markkinoilla.

"Lehman Brothers ei ollut konkurssikypsä. Mielestäni emme vain ymmärtäneet markkinoiden väkivaltaisuutta ja sitä, kuinka kriisi levisi varallisuuserästä toiseen."

Yksinkertaistaen investointipankin vararikko johtui siitä, että muut pankit ja sijoittajat eivät enää luottaneet Lehman Brothersiin. Pankin varainhankinta tyrehtyi.

Vararikon jälkeen sijoittajat eri puolilla menivät paniikkiin, mikä halvautti koko maailmantalouden. Ennen vararikkosa Lehman Brothers oli maailman arvostetuimpia investointipankkeja.

Yhdysvalloissa Fuld on raivostuttanut ihmisiä, koska vararikosta huolimatta hän nosti pankista palkkoina ja palkkioina satoja miljoonia dollareita vuonna 1994 alkaneen toimitusjohtajakautensa aikana.

Arvostelijoiden mielestä juuri häneen kiteytyy sanonta, jonka mukaan voitot ovat yksityisiä mutta riskit yhteisiä.

Lehman Brothersin liiketoiminta oli vuosikausia erittäin kannattavaa, koska Fuldin johdolla se teki erittäin aggressiivisia sijoituksia suurella riskillä.

"Pyydän teitä ymmärtämään, että ei ole päivääkään, jolloin en ajattelisi Lehman Brothersia. Ei yhtäkään. Haluaisin kertoa teille, että olen päässyt siitä ylitse ja se olisi mennyttä. Niin ei tule tapahtumaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat