Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvostettu ekonomisti vaatii euron remonttia – ”Hyvinvointivaltion malli on vanhentunut”

Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter vaatii suuria muutoksia työmarkkinoille ja rahaliittoon.

Talous
 
Sérgio Garcia
Finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter pitää suurtyöttömyyttä keskeisenä uhkana talous- ja rahaliitolle. Euroalueella on yli 18 miljoonaa työtöntä. Buiter korostaa myös, että automaatiotekniikan takia työtehtävät tehtaissa ja toimistoissa vähenevät.
Finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter pitää suurtyöttömyyttä keskeisenä uhkana talous- ja rahaliitolle. Euroalueella on yli 18 miljoonaa työtöntä. Buiter korostaa myös, että automaatiotekniikan takia työtehtävät tehtaissa ja toimistoissa vähenevät. Kuva: Sérgio Garcia

Euroalueen talouden keskeinen ongelma on suuri rakenteellinen työttömyys, sanoo finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomisti Willem Buiter.

Hänen mukaansa työmarkkinoiden rakenteita on välttämätöntä muuttaa. Se myös jouduttaisi talouskasvua.

Kuka

Hollannissa syntynyt taloustieteilijä

 Hollannissa syntynyt Willem Buiter on laajasti tunnettu ja arvostettu kansainvälinen talouspoliittinen keskustelija.

 Hän on nykyään Britannian ja Yhdysvaltojen kansalainen.

 Buiter on ollut taloustieteen professorina esimerkiksi Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa sekä Cambridgessa ja London School of Economicsissa Britanniassa.

 Vuosina 1997–2000 hän toimi Britannian keskuspankin rahapolitiikasta päättävän neuvoston jäsenenä. Aloitti finanssiyhtiö Citigroupin pääekonomistina vuonna 2010.

 Harrastaa tieteiskirjallisuutta, runoutta, musiikkia ja tennistä.

"Taloudellisesti ja poliittisesti on pelottavaa, että tietyissä valtioissa on hyvin korkea nuorisotyöttömyys. Euroalueella olisi välttämätöntä purkaa työmarkkinoiden ylisääntelyä työn tarjonnan lisäämiseksi", Buiter sanoo.

"Lisäksi ongelmia on siinä, että hyvinvointivaltiomalli on vanhentunut. Se suunniteltiin aikana, jolloin työvoiman määrä euroalueella kasvoi ja väestö oli nuorempaa."

Buiter osallistui viime viikolla Euroopan keskuspankin järjestämään konferenssiin Sintrassa Portugalissa.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan työttömyysaste euroalueella oli alkuvuonna yli 11 prosenttia ja nuorisotyöttömyysaste 23 prosenttia. Yhteensä työttömiä on euroalueella yli 18 miljoonaa.

Hätärahoitukseen turvautuneissa Kreikassa ja Espanjassa nuorisotyöttömyysaste on 50 prosenttia.

"Koulutusjärjestelmää pitäisi uudistaa. Pitää saada osaamista, jolle on kysyntää työmarkkinoilla. Palkkaratkaisut on toteutettu usein niin, että niistä on hyötyä työssä oleville – ja heistäkin yleensä kaikista vanhimmille. Valitettavasti työttömät eivät saa ääntään kuuluville työmarkkinoilla."

Suurtyöttömyys on uhka myös yhteiskuntarauhalle, koska se lisää kansalaisten tyytymättömyyttä ja tuloeroja.

Uusien tutkimusten mukaan suuret tuloerot ovat haitallisia talouskasvulle, mutta taloustieteilijöiden keskuudessa asiasta ei ole yksimielisyyttä.

"Tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet monissa valtioissa, mikä on poliittinen, sosiaalinen ja taloudellinen ongelma. Ratkaisu siihen olisi se, mistä jopa Milton Friedman ja opettajani James Tobin olivat samaa mieltä: perustulo tai negatiivinen tuloverotus."

Artikkeliin liittyvät

Friedman ja Tobin olivat 1900-luvun merkittävimpiä taloustieteilijöitä, jotka ovat molemmat saaneet talouden Nobel-palkinnon.

Perustulo tarkoittaa kaikille säännöllisesti maksettavaa kiinteää tuloa. Se voidaan toteuttaa negatiivisella tuloverotuksella, jossa pienituloiset saavat automaattisesti tulonsiirron heidän tulojensa ollessa ennalta määrättyä raja-arvoa pienemmät.

"Muutoksia työmarkkinoilla on poliittisesti vaikea tehdä, koska se edellyttäisi vanhojen työntekijöiden aseman huonontamista. Vanhoja ihmisiä on taas valtaosa euroalueen väestöstä."

Buiterin mielestä työmarkkinoiden uudistaminen on tärkeää siitäkin syystä, että työtehtävät muuttuvat tulevaisuudessa. Automaatiotekniikkaa vähentää ihmisten tarvetta tehtaissa ja toimistoissa.

"Pari sataa vuotta sitten 90 prosenttia työntekijöistä New Yorkin osavaltiossa työskenteli maataloudessa. Yhdysvalloissa maataloudessa työskentelevien osuus on enää vähän yli kaksi prosenttia. Kärjistäen voisi sanoa, että vastaava muutos tapahtuu ajan mittaan Euroopan tehdasteollisuudessa tekniikan kehittyessä."

Ongelmat euroalueella eivät rajoitu vain työttömyyteen ja työmarkkinoiden jäykkyyksiin. Euroalueella on valtavasti velkaa ja talouskasvu on yhä verraten hidasta.

Citigroupin uuden ennusteen mukaan euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 2,1 prosenttia. Vuonna 2017 talouskasvu hidastuisi ennusteen mukaan 1,9 prosenttiin.

"Monissa valtioissa yksityinen ja julkinen velkaantuminen on suurempaa kuin koskaan aikaisemmin. Ongelma ei ole suuri korkotason ollessa lähellä nollaa, mutta vaikeudet alkavat korkotason kohotessa. Euroalueella on velka-ansa."

Yksityistä velkaantumista kiihdyttää Euroopan keskuspankin aloittama rahapoliittinen elvytys. Keskuspankki ostaa markkinoilta liikepankeilta ja sijoittajilta pääasiassa eurovaltioiden joukkolainoja. Siten se kannustaa antamaan yrityksille ja kotitalouksille lisää lainaa.

Buiterin mielestä keskuspankin toimet ovat oikeita, mutta paljon enemmän olisi pitänyt tehdä.

"On selvää, että finanssipolitiikka ja rahapoliittinen elvytys eivät ole koordinoidusti onnistuneet lisäämään talouskasvua. Rahapoliittinen elvytys ja finanssipoliittinen elvytys olisi pitänyt ajoittaa samanaikaisiksi ja paljon aikaisemmin."

Keväällä 2010 kärjistyneen euroalueen velkakriisin aikana on tullut selväksi, miten huonosti talous- ja rahaliitto oli varautunut valtioiden maksukyvyttömyyksiin ja pankkikriisiin.

Poliitikkojen uskomusten vastaisesti kriisi levisi ja paheni kaiken aikaa, eikä se ole vieläkään ohitse. Juuri siksi Euroopan keskuspankki (EKP) turvautui alkuvuonna poikkeustoimiin.

"Jollain tavalla eurosta on tehtävä myös finanssipoliittinen unioni, jossa joko julkisista veloista olisi yhteisvastuu tai sillä olisi keinot velkojen hallittuun uudelleenjärjestelyyn. Lisäksi pitäisi olla huomattavasti Euroopan vakausmekanismia suurempi yhteinen rahoituslaitos, jossa päätöksistä vastaisivat talouden asiantuntijat."

Euroopan vakausmekanismin lainanantokyky on enimmillään 500 miljardia euroa ja päätöksistä vastaavat eurovaltioiden valtiovarainministerit.

Suuria muutoksia Buiter tekisi myös eurojärjestelmään, joka muodostuu eurovaltioiden kansallisista keskuspankeista ja Euroopan keskuspankista.

Ylintä päätösvaltaa Euroopan keskuspankissa käyttää neuvosto, johon kuuluvat kaikkien 19 eurovaltion keskuspankkien pääjohtajat ja kuusi EKP:n johtokunnan jäsentä.

"Itsenäiset euroalueen kansalliset keskuspankit pitäisi lakkauttaa ja päätöksenteko EKP:ssä pitäisi keskittää enintään kymmenen jäsenen neuvostolle. Perussopimuksen artiklasta 123 pitäisi päästä eroon, jotta keskuspankki voisi rahoittaa eurovaltioita ostamalla niiden joukkolainoja suoraan liikkeeseenlaskusta."

EU:n perussopimuksen artiklassa 123 kielletään EKP:tä ostamasta joukkolainoja suoraan valtioilta. Sen sijaan jälkimarkkinoilta keskuspankki voi valtioiden joukkolainoja ostaa.

Buiter ei myöskään hyväksy sitä, että 1 140 miljardin euron rahapoliittisessa elvytyksessä kansalliset keskuspankit vastaavat kotivaltioidensa joukkolainojen ostamisesta. Yhteisvastuu eurojärjestelmän nimissä toteutuu vain 20 prosenttisesti. Riskeistä 80 prosenttia on kansallisilla keskuspankeilla.

"On hyvin valitettavaa, että kansalliset keskuspankit kantavat riskin. Se on itse asiassa loukkaus rahaliiton perusajatusta vastaan. Periaatteessa kansallinen keskuspankki voi mennä vararikkoon. Riskit ja voitot olisi pitänyt jakaa yhdessä."

Petri Sajari HS
Sintra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat