Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

El Niño heiluttaa pehmeitä raaka-aineita

Talous
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

El Niñosta varoiteltiin vuosi sitten keväällä, mutta se jäi kehittymättä täyteen voimaansa. Tänä keväänä yhtäällä kuivuutta ja kuumuutta sekä toisaalla runsaita sateita tuovasta sääilmiöstä ovat varoitelleet jo Yhdysvaltojen, Australian ja Japanin sääviranomaiset.

El Niñossa Tyynenmeren lämpenevät pintavedet pukkaavat ilmamassat liikkeelle.

Rahoitusmarkkinoilla El Niño kiinnostaa erityisesti raaka-ainerahastoja sekä muita pehmeisiin raaka-aineisiin ja maatalous- ja ruokabisnekseen sijoittavia. Rahoitusmarkkinaslangissa pehmeiksi raakaaineiksi kutsutaan maatalousraaka-aineita, kun taas mineraalit ja metallit luokitellaan koviksi raaka-aineiksi.

El Niñon vaikutukset voivat olla kohtalokkaita. Kun sääilmiö edellisen kerran voimistui vuosina 2009–2010, ruoan hinta nousi kymmeniä prosentteja ja pahin kuivuus vuosikymmeniin tuhosi satoja Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa. Vaikutukset näkyivät maailman ruokamarkkinoilla pitkään. Suomessakin ruoka kallistui.

Kaakaon hinnassa El Niñon pelko näkyy jo. Se on noussut korkeimmilleen sitten viime syksyn. Valtaosa maailman kaupallisesta kaakaosta tuotetaan Länsi-Afrikassa, missä El Niño tuntuu yleensä kuivuutena. Niinpä kaakaoanalyytikot seuraavat nyt pakkomielteisesti Ghanan ja Norsunluurannikon tavallista niukemmiksi jääviä sateita.

Vehnäsijoittajat ja vehnää raaka-aineena käyttävä ruokateollisuus seuraavat juuri nyt Australiaa. Maan osuus maailman vehnänviennistä on 15 prosenttia, joten jos kuivuus iskee loppuvuonna keväällä, vehnä kallistuu maailmanmarkkinoilla.

Kaakaon ja vehnän lisäksi El Niño voi ajaa esimerkiksi kahvin, riisin ja vehnän hintoja ylöspäin. Soijan ja maissin hintoja El Niño taas voi laskea, sillä se pukkaa sateita Yhdysvaltojen keskilännen pelloille.

Koska suuri osa raaka-ainemarkkinoiden kaupasta on sijoituskauppaa eikä raaka-aineita osteta oikeasti elintarviketuotantoon, sääilmiöt ja muut markkinoilla kupruiksi koetut tekijät näkyvät korostetusti hintojen vaihteluna. Raaka-ainejohdannaisilla eli ostosopimuksilla pelataan samoin kuin muillakin sijoitusinstrumenteilla.

Sijoittajalle volatiliteetti eli hinnan vaihtelu luo aina mahdollisuuksia. Maanviljelijöille, elintarviketeollisuudelle ja kuluttajille se tuo yleensä hankaluuksia.

Annukka Oksanen
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.
annukka.oksanen@gmail.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat