Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykset pääsivät helpolla

Yritystukien leikkauksista iso osa kohdistui innovaatioita rahoittavaan Tekesiin

Talous
 
Sakari Piippo Valtioneuvoston kanslia
Hallitusneuvottelujen taloustyöryhmän jäsenet Petteri Orpo, Maarit Kaltio, Elina Lepomäki ja Kimmo Sasi perjantaina Smolnassa.
Hallitusneuvottelujen taloustyöryhmän jäsenet Petteri Orpo, Maarit Kaltio, Elina Lepomäki ja Kimmo Sasi perjantaina Smolnassa. Kuva: Sakari Piippo Valtioneuvoston kanslia

Yritykset pääsivät lopulta vähällä, kun hallitus kokosi suurta leikkauslistaa Suomen velkaantumisen taltuttamiseksi.

HS:n tietojen mukaan yritystukien leikkauksia vähennettiin talousryhmän luonnoksista neuvottelujen edetessä. Pääsyy yrityksiltä leikkaamisen vaikeuteen oli hallituksen ideologinen yritysmyönteisyys.

Hallitus oli sitoutunut siihen, että yritysten kilpailukykyä ei heikennettä.

Tiedot perustuvat haastatteluihin hallitusneuvotteluihin osallistuneiden poliitikkojen ja muiden neuvotteluista perillä olevien lähteiden kanssa.

Ennen vaaleja yritystuet olivat yksi eniten esillä pidetyistä leikkauskohteista. Hallituspuolueiden vaalien alla hahmottelemissa listoissa haettiin noin 200–300 miljoonan leikkauksia yritystuista.

Lopulliseen hallitusohjelmaan puolueet saivat kasattua nimikkeen "elinkeinoelämä" alle 266 miljoonan euron arvosta pitkän aikavälin vaikutuksia julkiseen talouteen. Listalla on kuitenkin – tulkinnasta riippuen – vain vähän tai jonkin verran suoria yritystukien leikkauksia.

Lähes puolet elinkeinoelämän leikkauksista kertyi yritysten tutkimus- ja kehitystyötä tukevan Tekesin rahoista. Toisesta puoliskosta suurin osa kasattiin työvoimapolitiikan määrärahoja leikkaamalla, mikä kohdistuu vain osin yrityksiin.

Pienempiä summia kerättiin perinteisistä yritystuista, kuten yritysten investointi- ja kehittämisavustusten leikkaamisesta. Tuulivoimatukien vähentämisellä saavutettiin kymmenien miljoonien säästöjä, mutta niitä ei lasketa pitkäaikaisiksi, koska tuet oli suunniteltu määräaikaisiksi.

Hallitusneuvottelujen leikkauksia koordinoinut talousryhmä sai työlleen pohjaesityksen valtiovarainministeriöstä.

Esitys sisälsi tiettyjä yritystukien leikkauksia, jotka hallitusneuvotteluissa hylättiin. Valtiovarainministeriön paperissa ehdotettiin ainakin teollisuuden energiaverotukien vähentämistä.

Energiaverotukien ja muiden yritystukien leikkauksia kuitenkin siirrettiin roskakoriin tai ehdollisten leikkausten koriin. Jälkimmäinen otetaan esiin siinä tapauksessa, että työmarkkinajärjestöt eivät saa aikaan Suomen kilpailukykyä parantavaa yhteiskuntasopimusta.

Yritystukien leikkaamiset typistyivät moneen seikkaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö oli selvittänyt edellisellä hallituskaudella kattavasti yritystukia ja löytänyt niiden joukosta runsaasti tehottomia ja jopa haitallisia yritystukia. Helpoimmin katkaistavat tuet oli kuitenkin ehditty lopettaa jo viime hallituksen toimesta.

Neuvottelujen alussa todettiin, että varsinaisia rahana yrityksille maksettavia tukia on varsin vähän.

Suurin osa yritystuista on verovähennyksiä. Niiden leikkaaminen oli vaikeaa, sillä hallitus oli sitoutunut olemaan nostamatta veroastetta.

Lisäksi hallitus oli ideologisesti sitoutunut alusta asti parantamaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Erityisesti kokoomus saapui neuvotteluihin sillä vaatimuksella, että teollisuuden kilpailukykyä ei saa heikentää millään tavalla.

Perussuomalaiset ei rikkonut porvaripuolueiden yritysmyönteistä linjaa – olihan se puhunut vaalien alla muun muassa teollisuuden sähkön halventamisen puolesta.

Yleinen linja löytyi puolueiden kesken jouhevasti, vaikka leikkauksista tehtiin yli kymmenen versiota ennen lopullisen version hyväksyntää.

Tekesiin kohdistuvien leikkausten suuruus aiheutti neuvottelijoissa tuskaa. Tiedossa oli, että leikkaukset Tekesiltä ovat leikkauksia tulevaisuuden kasvusta ja innovaatioista.

Lopullinenkin 130 miljoonan potti oli monien arvioijien mielestä yllättävän kova, vaikka jossain vaiheessa pöydällä oli isompikin summa.

Tekesin kohtaloksi koitui sen suuruus. 2000-luvulla Tekesiä kasvatettiin tarkoituksella niin, että siitä on muodostunut kansainvälisesti vertaillen huomattavan suuri toimija maan kokoon nähden.

Arvostelijoiden mukaan Tekesin kasvattamisesta huolimatta Suomeen ei ole syntynyt kadonneen Nokia-sektorin korvaajia, ehkä peliteollisuutta lukuun ottamatta.

Tekesin leikkaukset ovat hämmästyttäneet monet taloustutkijat, koska tutkimus- ja kehitystoiminta on tärkeää tulevaisuuden kasvun edistämiseksi.

Erityisen hankalaksi tutkijat kokevat sen, että samaan aikaan Tekesin kanssa leikataan yliopistoista.

Niiltä osin kun hallitus lopulta päätyi yritystukia leikkaamaan, yritykset saivat almuja verotuksessa.

Yritysten ja omistuksen verotukseen tehtyjen alennusten kokonaissumma 227 miljoonaa on lähellä sitä summaa, jonka hallitus leikkauslistassa elinkeinoelämästä nipisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat