Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinvoimaa, vesivoimaa, turvetta, puuta – hallitusohjelman ilmaisut on valittu taitavan väljästi

Energiapoliittinen ohjelma on avoin turpeelle, puulle sekä vesi- ja ydinvoimalle. Öljyn ja kivihiilen käyttöä suitsitaan.

Talous
 
Petteri Kivimäki
Leivonmäen Pajusuolla ajettiin turvetta vuoden 2013 elokuussa.
Leivonmäen Pajusuolla ajettiin turvetta vuoden 2013 elokuussa. Kuva: Petteri Kivimäki

Tuore hallitus maalaa leveällä pensselillä energiapoliittisia linjauksiaan.

Hallitusohjelman ilmaisut on valittu taitavan väljästi siten, että ohjelma sallii sekä ydinvoiman, vesivoiman että turpeen käytön lisäämisen.

Suuri linja on kotimaisuuden ja energian omavaraisuuden korostaminen. Kotimainen ja varsinkin kotimainen puhdas energia on hyvä, ja ulkomainen fossiilinen energia on paha, josta pitäisi päästä eroon.

Hallitus lukee biotalouden ja puhtaat ratkaisut kautensa kärkihankkeisiin. Hankkeiden konkretia selviää myöhemmin.

Päästöttömän uusiutuvan energian käyttöä hallitus lupaa lisätä niin, että sen osuus kasvaa 2020-luvun aikana yli 50 prosenttiin.

Realistisesti hallitus siis toteaa, että neljän vuoden hallituskaudella energiatalouden rakenteelliset muutokset voidaan vain saada alkuun. Toteutus riippuu myös myöhempien hallitusten suopeudesta.

Energian omavaraisuuden hallitus suunnittelee nostavansa ensi vuosikymmenellä yli 55 prosenttiin. Tässä otetaan avuksi myös turve, joka on kotimaista, mutta ei päästötöntä eikä uusiutuvaa.

Edellinen hallitus tavoitteli vihreiden innoittamana turpeen käytön vähentämistä, mutta uusi hallitus hylkää tämän linjan.

15 vuodessa pitäisi hallituksen mukaan luopua myös kivihiilestä energian tuotannossa ja puolittaa tuontiöljyn käyttö.

Jälkimmäinen voi onnistua, jos onnistutaan kasvattamaan uusiutuvien polttoaineiden osuus liikenteessä 40 prosenttiin.

Ohjelma korostaa edistävänsä "puhdasta, uusiutuvaa ja kotimaista" energiaa. Uusiutuva tarkoittaa tässä bioenergiaa ja vesivoimaa. Mahdollisuudet Kollajan altaan rakentamiseen pidetään auki.

Puhdas tarkoittaa ydinvoimaa, joka ei ole uusiutuva, mutta ei tuota suoria päästöjä. Fennovoiman hankkeen lisäksi Fortumille jätetään tilaisuus hakea lupaa Loviisan laitosten korvausrakentamiseen.

Ydinvoimaa ei yleensä lasketa kotimaiseksi, koska sen polttoaine tuodaan ulkomailta. Nykyään energian omavaraisuus on 35 prosenttia. Jos ydinvoima otetaan mukaan, se on jo 53 prosenttia.

Hallituksen energialinjausten sisällöstä saa hyvän kuvan, jos tarkastelee, millaisia lausuntoja erilaiset eturyhmät siitä antoivat.

Sähkön ja kaukolämmön tuottajia edustava Energiateollisuus (ET) piti hyvänä tavoitetta korvata fossiilista tuontienergiaa kotimaisella energialla.

"On hyvä, että hallitus pitää oven avoinna uusille ydin- ja vesivoiman sekä bioenergian investoinneille", arvioi toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

ET piti huonona kirjausta tuulivoimatuen leikkauksesta ja polttoaineiden valmisteverojen korotuksesta sekä mahdollisesta myöhemmästä sähköveron korotuksesta.

Aiempi Öljyalan keskusliitto, nykyinen Öljy- ja biopolttoaineala, paheksui lämmityspolttoaineille ehdotettua 75 miljoonan euron veronkorotusta, josta osa kohdistuisi pientalojen käyttämään kevyeen polttoöljyyn.

Bioenergia-yhdistys kiittelee, että hallitus ymmärtää turpeen merkityksen työpaikkojen lisääjänä.

Energiaremontti-kampanjan Piia Kuosmanen taas vaati, että kivihiilestä luovutaan vuoteen 2025 mennessä ja turpeesta ja maakaasusta vuoteen 2035 mennessä. Energiaremontti-kampanja ajaa siirtymistä kokonaan kestävään, uusiutuvaan energiaan.

Tuulivoimayhdistys katsoo, että tuulivoimatuen leikkaukset tuhoavat Suomen maineen investointimaana.

Greenpeace pitää huolestuttavana puun käytön painottamista biotaloudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat