Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP-ryhmän ylin pomo vahtii pankkiryhmän tehokkuutta – "ylpistyä ei saa"

Talous
 
Sirpa Räihä
OP-ryhmän hallintoneuvoston puheenjohtaja Jaakko Pehkonen perustelee isoja irtisanomisia kilpailulla. "Jos kilpailukyky rapautuu, naapuri vie ennen pitkää asiakkaat."
OP-ryhmän hallintoneuvoston puheenjohtaja Jaakko Pehkonen perustelee isoja irtisanomisia kilpailulla. "Jos kilpailukyky rapautuu, naapuri vie ennen pitkää asiakkaat." Kuva: Sirpa Räihä

OP-ryhmän hallintoneuvoston puheenjohtaja Jaakko Pehkonen on pukeutunut valokuvaa varten pankkimiehen univormuun. Tuulessa liehuva puku on tumma, kaulassa on kravatti ja taskussa osuuspankin oranssi taskuliina.

Jyväskylän ylopiston kansantaloustieteen professori Pehkonen pukeutuisi vapaamuotoisemmin, farkkuihin. Siinä roolissa hän viettää enää noin puolet ajastaan. Pankkiryhmän puheenjohtajuus vie toisen puolen.

Suomen suurimmassa pankkiryhmässä ylin valta on osuuskunnan kokouksella, johon jäsenpankkien edustajat kokoontuvat kerran vuodessa. Kokousten välillä valtaa käyttää hallintoneuvosto. Se on niin kuin osakeyhtiön hallitus. Se muun muassa ohjaa ja valvoo ryhmän johdon toimintaa.

Pehkonen on siis OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen pomo.

Kuka?

Jaakko Pehkonen

 Syntynyt vuonna 1960.

 Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori vuodesta 1998.

 Tutkimusalueena erityisesti työmarkkinoiden toiminta.

 Toiminut vuodesta 2013 OP-Pohjola osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Viime aikoina ohjattavaa on riittänyt, koska osuuspankkileiriä on myllerretty.

Puolitoista vuotta sitten ryhmä päätti ostaa puoliksi pörssiin listatun Pohjolan ulos pörssistä. Kauppa maksoi 3,4 miljardia euroa.

Samaan aikaan jäsenpankkeja on yhdistynyt, ryhmä on perustanut oman sairaalan ja organisaatio on kokonaan uusittu.

Taloudellisesti menee paremmin kuin koskaan. Markkinaosuus asuntolainoista lähenee 40 prosenttia. Vakuutuksissakin OP-Pohjola-yhdistelmä on kyykyttänyt kilpailijoita, erityisesti Lähi-Tapiolaa. Vakuutuksen ja asuntolainan ristiin myynti bonuksilla höystettynä on ollut vastustamaton yhdistelmä.

Voiko markkina-asema parantua loputtomasti?

"Niin kauan kuin ihmiset haluavat liittyä osuuskuntaan, raja ei tule vastaan. Mutta aina kun kolkutellaan 40 prosentin markkinaosuutta, on peiliin katsomisen paikka. Onko palvelu niin hyvää, että ihmiset haluavat tulla meille jatkossakin. Ylpistyä ei saa", Pehkonen sanoo.

OP:n kasvu pankkipuolella ei ole kokonaan ryhmän omaa hyvyyttä. Osa kilpailijoista on supistanut konttoriverkkoa, eikä edes tavoittele markkinaosuuden kasvua kaikilla alueilla.

"Erityisesti yrityslainoituksen kasvussa näkyy se, että me olemme kantaneet vastuuta näinä vaikeina aikoina muita toimijoita enemmän. Mutta kyllä kilpailu edelleen silläkin puolella toimii."

Kansantaloustieteilijä Pehkonen on silti huolissaan kilpailun vähenemisestä. Tiukentuva sääntely on kuristanut erityisesti pieniä pankkeja. Koivunlehtiosuuspankkien ryhmässä tämä johti siihen, että kuusi pankkia liittyi toukokuussa isoon OP-ryhmään.

"Kilpailu ruokkii tehokkuutta ja pakottaa tekemään asioita paremmin. Tässä asiassa lainsäätäjän toimet ovat olleet ristiriitaisia. Toisaalta halutaan lisätä kilpailua mutta kiristämällä sääntelyä on vaikeutettu pienten toimijoiden asemaa ", Pehkonen sanoo.

Pörssiyhtiöihin verrattuna osuustoiminnallisella ryhmällä on merkittävä etu. Sen ei tarvitse maksaa ulkopuoliselle sijoitetulle pääomalle tuottoa niin kuin pörssiyhtiön. Sellainen toimija voi helposti laiskistua ja alkaa kasata kuluja. Pehkonen vahtii ettei näin tapahdu.

"Meidän ei tarvitse olla ihan yhtä tehokas kuin jotkut kilpailijat, mutta emme voi olla tehotonkaan."

Ryhmän keskushallinnosta ja vakuutusyhtiö Pohjolasta on vähennetty väkeä parin viime vuoden aikana tuntuvasti.

"Meillä oli paljon päällekkäisyyksiä ja johtamismallia on muutettu. Myös palveluiden siirtyminen nettiin ja mobiiliin vähentää ihmistyön tarvetta."

Pehkonen varoittaa, ettei tulevaisuus välttämättä ole niin auvoinen kuin miltä nykyisten tulosten valossa näyttää.

"Markkinat kyllä toimivat. Jos alkaa näyttää, että joku tekee liikaa voittoa, niin uusia kilpailijoita tulee markkinoille. Kyllä ne marginaalit siitä taas kaventuvat. Ulkomaisten toimijoiden tuleminen Suomeen on digitaalisessa maailmassa entistä helpompaa."

Jos tulostahti silti jatkuu nykyisenlaisena, ennen pitkää ryhmän pitää miettiä, mitä se kaikella rahallaan tekee. Osuuskunnassa tulos kuuluu omistajille.

Yksi uusi tapa jakaa tulosta on pankin tarjoamat tuotto-osuudet. Asiakasomistajat voivat sijoittaa pankkiin oman pääoman ehtoista rahoitusta. Se on siis hyvin samantyyppistä rahaa kuin osakepääoma pörssiyrityksessä. Vastineeksi sijoittaja saa vuosittain koron, joka perustuu tulokseen eli muistuttaa osinkoa.

Osuuspankit laskevat tämän vuoden loppuun mennessä liikkeeseen noin kahden miljardin euron arvosta tuotto-osuuksia. Tälle summalle kaavailtu 3,25 prosentin korko tekee yhteensä 65 miljoonaa euroa.

Tämän verran OP-ryhmä maksaa siis ikään kuin osinkoina ulos.

Sopiiko tällainen osakeyhtiötä muistuttava rahoitustapa osuuskunnalle, jonka voitonjaon pitäisi perustua asiakkuuteen, ei rahoitukseen?

"Kyllä sopii. Se on ihan hyvä tapa bonusten ohella palauttaa osa yhdessä luodusta hyvästä takaisin asiakasomistajille", Pehkonen sanoo. Hän on itsekin merkinnyt tuotto-osuuksia "merkittävällä summalla".

Lopullekin tulokselle on jo mielessä käyttöä.

"Sitä on tarkoitus käyttää entistä enemmän ympäröivän yhteiskunnan hyväksi", Pehkonen sanoo.

Ensin tulosta pitää kuitenkin kanavoida vielä pari vuotta ryhmän vakavaraisuuden kasvattamiseen entisestään.

"Meidän pitää olla niin vahvoja, että kestämme kaikki mahdolliset myrskyt mitä eteen voi tulla", Pehkonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat