Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kangas myy taantumassakin

Eurokangas paisui 70 vuodessa pikkuliikkeestä Suomen isoimmaksi kangaskauppaketjuksi. Nyt kasvua tukee sisustamisen ja käsillä tekemisen trendikkyys.

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Sekä Kaija Ward että Eurokankaan toimitusjohtajana työskentelevä Daniel Ward ovat valmistuneet ekonomiksi. Kankaiden keskellä kasvaneille perheyritykseen päätyminen oli itsestään selvää, vaikka Daniel Ward työskenteli valmistumisensa jälkeen jonkin aikaa osakeanalyytikkona. "En halunnut mennä heti äiskälle töihin."
Sekä Kaija Ward että Eurokankaan toimitusjohtajana työskentelevä Daniel Ward ovat valmistuneet ekonomiksi. Kankaiden keskellä kasvaneille perheyritykseen päätyminen oli itsestään selvää, vaikka Daniel Ward työskenteli valmistumisensa jälkeen jonkin aikaa osakeanalyytikkona. "En halunnut mennä heti äiskälle töihin." Kuva: Sirpa Räihä HS

Kun Kaija Ward oli pikkutyttö 1950-luvulla, hänelle vedettiin yksi myyntitiskin laatikoista auki vanhempien kangaskaupassa Lahden torin reunalla. Sen päällä hän sai seistä ja leikkiä kankaiden myymistä.

Kun Daniel Ward oli pikkupoika 1980-luvulla, hän kapusi vanhempiensa kangaskaupan näyteikkunaan ja jähmettyi seisomaan mallinukkejen joukkoon. Kyllä ohikulkijat hätkähtivät, kun poikanukke alkoikin yhtäkkiä liikkua!

Eurokankaan luvut

32

Eurokangas-myymälöiden lukumäärä

100 000

Erilaisten kankaiden määrä ketjun valikoimissa

400

Työntekijöiden määrä

1,3 milj.

Liiketulos vuonna 2014 oli 1,3 miljoonaa euroa.

31,4 milj.

Liikevaihto vuonna 2014 oli 31,4 miljoonaa euroa.

70-vuotias Eurokangas-ketju on selviytynyt kahdesta sukupolvenvaihdoksesta. Ensimmäinen oli riitaisa. Siitä on yritetty ottaa oppia niin, että toinen on sujunut jouhevammin.

Kangasketjua vetää nyt Daniel Ward toimitusjohtajana ja äiti, kauppaneuvos Kaija Ward vetäytyy vähitellen sivummalle.

Perheyhtiö on ainakin toistaiseksi selviytynyt myös taantumasta. Vaikka erikoiskaupan myynti supistuu verkkokaupan puristuksessa, Eurokankaalla menee mainiosti.

Elokuussa päättyneellä tilikaudella perheyrityksen liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia kaikkien aikojen ennätykseensä, 31,4 miljoonaan euroon. Liikevoittoa se teki 1,3 miljoonaa euroa.

"Meitä tukee se, että käsillä tekeminen, yksilöllisyys ja sisustaminen ovat trendikkäitä", Daniel Ward selittää.

Kasvunvaraa alalla on, hän uskoo. Suomalaiset kuluttavat yhä sisustamiseen vain puolet siitä summasta mitä ruotsalaiset.

Heti sodan jälkeen perustettu kangasliike on aiemmin ehtinyt selviytyä niin pula-ajasta kuin 1990-luvun lamastakin.

Artikkeliin liittyvät

Itse asiassa lamavuodet olivat sille kulta-aikaa. Kaija Wardin ja tämän miehen Carl-Johan Wardin johdolla ketju laajentui ja kasvoi huimaa vauhtia. Kaija Ward palkittiin kaksi kertaa Euroopan menestyneimpänä naisyrittäjänä.

"Lama oli meille loistava tilaisuus. Vielä silloin sai vaatteita halvemmalla, jos teki itse", Daniel Ward selittää.

Vaikka nytkin monilla on rahasta tiukkaa kuten lama-aikana, valmisvaatteet ovat halventuneet niin, että penninvenytyksen takia enää juuri kukaan ei tule kangaskauppaan.

Liikevaihdosta iso osa tuleekin nykyään sisustuskankaista. Kasvussa ovat etenkin suunnittelupalvelut ja julkisten tilojen sisustusten suunnittelu.

Kasvua odotetaan niinikään omasta verkkokaupasta, jonka on määrä aueta vuoden loppuun mennessä. Verkkokauppa toimii Wardin mukaan myös tuntosarvena sen selvittämiseen, josko ketju voisi avata jälleen liikkeitä myös ulkomaille. Aiemman kansainvälistymisyrityksen yhteydessä Ruotsiin ja Viroon avatut liikkeet suljettiin 2000-luvulla, koska ne eivät kannattaneet.

"Kansainvälistymisen suunnitelmia on verkon kautta olemassa", Daniel Ward sanoo.

Kauas on tultu Torintaus-nimisestä kangasliikkeestä, jota Kaija Wardin vanhemmat pyörittivät.

Sodasta toipuvassa Suomessa valtaosa vaatteista valmistettiin itse, ja suurin haaste oli kankaiden saatavuus.

"Kaikki myytiin mitä saatiin", Kaija Ward kuvaa.

Torintaus oli vain yksi pienistä kangaskaupoista, joita joka kaupungissa oli valtavasti. Edelleen niitä on jonkin verran, mutta pelkkiin kankaisiin keskittyviä maanlaajusia ketjuja ei ole Eurokankaan lisäksi.

"Pitää aistia, mihin yhteiskunta on menossa", Kaija Ward selittää pärjäämistä maailman muuttuessa ympärillä.

"Moni yritys on kaatunut siihen, että kun se on menestynyt hyvin, on vain jatkettu saman asian tekemistä. On poljettu samaa ympyrää, kunnes on vajottu yhä syvemmälle kuoppaan."

Daniel Wardin mielestä erikoiskaupan pärjääminen digitalisoituvassa maailmassa vaatii kahta asiaa: erittäin laajaa valikoimaa ja erinomaista palvelua.

Yleisemmin hän selittää yrityksen menestystä kolmella tekijällä.

"Kova työ, intohimo, hemmetin hyvä tuuri."

67-vuotiaalla Kaija Wardilla intohimoa kankaisiin riittää vieläkin. Uuden kangaskuorman tulo on hänelle yhä kuin joulu. Hän ei itse ompele, mutta teettää kaikki vaatteensa.

Kauppaneuvoksen makuun ovat erityisesti eläinkuosit: käärme ja kissapedot.

"Olen sanonut, että kun kuolen, haudatkaa minut vaikka pahvisessa arkussa, joka on verhoiltu leopardikuvioisella kankaalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat