Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusmeklari: Työeläkeraha palvelee yksityisiä vahinkoyhtiöitä

"Työeläkeyhtiöt tulevat rahoittaneeksi väärää tahoa eli vahinkovakuutusyhtiöiden markkinointia"

Talous
 
reijo Hietanen
"Tyky-rahoilla ei olekaan tarkoitus pääasiassa parantaa työhyvinvointia, vaan käyttää ne kilpailutilanteissa", vakuutusmeklari Kyösti Kautto kertoo kokemuksistaan.
"Tyky-rahoilla ei olekaan tarkoitus pääasiassa parantaa työhyvinvointia, vaan käyttää ne kilpailutilanteissa", vakuutusmeklari Kyösti Kautto kertoo kokemuksistaan. Kuva: reijo Hietanen

Vakuutusmeklari Kyösti Kautto sanoo, että julkisoikeudellinen työeläkeraha on pantu palvelemaan yksityisten vahinkovakuutusten etua. Tämä johtuu siitä, että sama edustaja tekee kumppanuussopimuksen perusteella töitä sekä työeläkeyhtiölle että vahinkovakuutusyhtiölle.

Myyntiedustajat ovat vahinkovakuutusyhtiön palkkalistalla, mutta työeläkeyhtiöt maksavat vahinkoyhtiöille korvausta työeläkkeiden myymisestä. Kumppaneita ovat esimerkiksi Varma ja If, Ilmarinen ja Pohjola sekä Elo ja Lähi-Tapiola, jotka muodostavat yhteistyöryhmiä.

"Vahinkovakuutusyhtiön myyjä hyödyntää työeläkeyhtiön panostusta, kun hän kauppaa vahinkovakuutusyhtiön tuotteita. Esimerkiksi isolla eläkeyhtiön työhyvinvointirahalla (tyky) myydäänkin vahinkovakuutusta", Kautto kertoo kymmenien vuosien kokemuksestaan.

Kauton mukaan työeläkeyhtiöt maksavat vahinkoyhtiöille "kohtuuttomia" ja "piiloon jääviä" palkkioita eläkevakuutusten myyntityöstä. "Työeläkeyhtiöt tulevat rahoittaneeksi väärää tahoa eli vahinkovakuutusyhtiöiden markkinointia."

Vakuutusmeklarin asiakkaina ovat vakuutuksenottajat, jotka kilpailuttavat vakuutuksensa meklarien avustuksella.

"Vain pieni osa yrityksistä saa rahallista työhyvinvointipanostusta, vaikka maksu kerätään kaikilta", Kautto kummastelee. HS kertoi sunnuntaina, että noin 95 prosenttia työeläkeyhtiöiden asiakkaista on jäänyt ilman tyky-rahaa vuosien ajan. HS:n selvityksen mukaan eläkeyhtiöiden lupaamat työhyvinvointirahat yli kaksinkertaistuivat viime vuonna 57 miljoonaan euroon.

"Leijonan osan näistä tyky-panoksista saavat yritykset, joista vahinkovakuutusyhtiöt kilpailevat omasta intressistään lähtien."

Vakuutusmyyjät kauppaavat työeläkevakuutusta ja vahinkovakuutusta useimmiten yhtenä pakettina, vaikka ne voi ottaa eri yhteistyöryhmistäkin.

Kautto kertoo nähneensä lukemattomia tapauksia, joissa vahinkovakuutusmyyjä tarjoaa yrittäjälle vahinkovakuutuksia, uuden työeläkeyhtiön ja tyky-rahaa sen päälle. Näin tyky-rahalupauksella myydäänkin vahinkovakuutusta eikä hoideta työhyvinvointia vaikuttavuuden perusteella.

"Tyky-rahan päätarkoitus ei tällöin olekaan parantaa työhyvinvointia, vaan käyttää ne kilpailutilanteissa. Näin työeläkeyhtiön pitkäaikaiset asiakkaat jäävät usein ilman tätä tukea."

Kytkystä julkisen eläkerahan ja yksityisen vahinkovakuutusrahan välillä kertoo sekin, että vahinkovakuutuksen hinta riippuu eläkeyhtiön valinnasta.

"Jos vahinkovakuutuksen tarvitsija on valmis siirtämään työeläkevakuutuksen yhteistyöryhmään, niin vahinkovakuutuksen hinta useimmiten laskee."

Kautto näyttää useita sopimuksia kytkyistä. Niissä vahinkovakuutuksen hinta ja työhyvinvointirahan maksu riippuvat siitä, ottaako asiakas eläkevakuutuksen saman yhteistyöryhmän eläkevakuutusyhtiöstä.

Kauttoa kiukuttaa muutenkin rahavirta työeläkeyhtiöistä yksityisiin vahinkovakuutusyhtiöihin.

"Työeläkeyhtiön kuluiksi ujutetaan summia, jotka oikeasti kuuluisivat vahinkoyhtiön maksettavaksi. Ei ole esimerkiksi sääntöjä sille, kuinka paljon työeläkeyhtiöt maksavat vahinkovakuutusyhtiön edustajille työeläkevakuutusten myynnistä ja hoidosta."

Hänen mukaansa työeläkeyhtiöt maksavat vahinkoyhtiölle työeläkkeiden hoitoon liittymättömiä kustannuksia, joita ei valvo kriittisesti kukaan. Työeläkeyhtiöt vaativat monenlaisia kynnysrahoja, kun ne tilaavat urakoita.

"Isotkin rakennusliikkeet vaihtavat työeläkevakuutusta eläkeyhtiöstä toiseen sen mukaan, miten urakoita tulee. Kun työeläkeyhtiö rakennuttaa, niin se saattaa edellyttää rakentajan tyel-vakuutuksen siirtoa itselleen. Tällöin ei toimi terve kilpailu myöskään rakentamisessa", Kautto sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat