Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiöiden uudet asiakkaat tekevät jättisopimuksia

Talous
 
Vesa Oja / HS
Ilmarisen pääkonttori Helsingissä.
Ilmarisen pääkonttori Helsingissä. Kuva: Vesa Oja / HS

Työeläkeyhtiöt tekevät monenlaisia arvokkaita taloudellisia sopimuksia uusien asiakkaidensa kanssa, käy ilmi Helsingin Sanomien selvityksessä. Uusien asiakkaiden hankinta ei siis rajoitu vain työhyvinvointisopimuksiin, mistä Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina.

Vuosina 2010–2014 työeläkeyhtiöt tekivät yli sata sellaista taloudellisesti merkittävää liiketoimea, joissa toisena osapuolena oli yritys joka oli vastikään siirtynyt työeläkeyhtiön asiakkaaksi.

Työhyvinvointirahojen lisäksi työeläkeyhtiöt ovat tehneet merkittäviä kiinteistö- ja osakekauppoja sekä esimerkiksi kymmenien miljoonien eurojen arvoisia lainasopimuksia uusien asiakkaidensa kanssa.

HS on tulkinnut uudeksi asiakkaaksi sellaisen yhtiön, jonka kanssa liiketoimi on tehty vuoden sisällä asiakkuuden syntymisestä.

Uusille asiakkailleen eläkeyhtiöt lupasivat vuosina 2010–2015 työhyvinvointirahoitusta 36 miljoonaa euroa, mikä on noin neljännes kaikesta tyky-rahoituksesta.

Asiakkuuden siirtäminen yhtiöstä toiseen näyttääkin olevan hyvä tapa saada työhyvintointirahaa, sillä kokonaisuudessaan yli 90 prosenttia

työeläkeyhtiöiden asiakasyhtiöistä jää ilman tyky-rahoitusta.

Uusien asiakkaiden kanssa merkittäviä liiketoimia tekevät etenkin kaksi suurinta työeläkeyhtiötä eli Varma ja Ilmarinen.

Finanssivalvonta (Fiva) huomautti jo syksyllä 2010 työeläkeyhtiöitä siitä, että ne ovat käyttäneet isoja määriä työhyvinvointirahoja kilpailuun asiakkaista. Esimerkiksi professori Jarmo Leppiniemi, entinen sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtaja Tarmo Pukkila ja Björn

Wahlroos ovat väittäneet, että työeläkeyhtiöt koplaavat yhteen kiinteistökauppoja sekä vakuutusten siirtoja.

Eläkeyhtiöt ovat kiistäneet syytökset. HS:n selvityksessä käy kuitenkin ilmi, että taloudellista yhteistyötä tehdään paljon juuri uusien asiakkaiden kanssa.

Suurimman uuden asiakkaan kanssa tehdyn liiketoimen arvo on lähes 200 miljoonaa euroa. Varma merkitsi vuonna 2014 helsinkiläisen yhtiön uusia osakkeita 180 miljoonalla eurolla vain vajaa kuukausi sen jälkeen, kun yhtiö oli siirtynyt työeläkeyhtiön asiakkaaksi.

Ilmarinen on taas myöntänyt kahdelle eri yritykselle miljoonalainat samoina päivinä, kun ne ovat siirtyneet työeläkeyhtiön asiakkaiksi. Vuonna 2013 espoolainen kiinteistöosakeyhtiö siirtyi Eläke-Tapiolan asiakkaaksi. Vain viikkoa myöhemmin Eläke-Tapiola myönsi uudelle asiakkaalleen 45 miljoonan euron sijoituslainan, käy ilmi työeläkeyhtiön Fivalle lähettämistä kuukausiraporteista.

Eläke-Tapiola on nykyisin osa Suomen kolmanneksi suurinta työeläkeyhtiötä Eloa, joka aloitti toimintansa vuoden 2014 alussa.

Erilaisia lainajärjestelyitä työeläkeyhtiöt solmivat uusien asiakkaidensa kanssa vuoden 2010 ja alkuvuoden 2015 välisenä aikana yhteensä yli 260 miljoonan euron edestä.

Työeläkeyhtiöt hallinnoivat yli 180 miljardin euron sijoituskantaa. Yhtiöt ovat myös merkittäviä rakennuttajia Suomessa. Yhtiöiden uudet asiakkaat ovat saaneetkin lukuisia urakoita työeläkeyhtiöiden rakennuttamista kohteista pian sen jälkeen, kun ne ovat siirtäneet asiakkuutensa työeläkeyhtiöön.

Uusille asiakkaille on mennyt rahakkaita louhintatöitä, rakentamispalveluiden ostoja ja lvi-asennuksia. Esimerkiksi vuonna 2011 Varma osti helsinkiläiseltä yritykseltä lvi-asennuksia yli 500 000 eurolla ja myönsi sille lähes kuuden miljoonan euron sijoituslainan.

Liiketoimet tehtiin 30–45 päivää sen jälkeen, kun helsinkiläinen yhtiö oli siirtynyt Varman asiakkaaksi.

HS:n selvityksen pohjana ovat työeläkeyhtiöiden Fivalle lähettämät tiedot huomattavista tai poikkeuksellisista liiketoimista. Julkisista selvityksistä on poistettu yhtiöiden nimet, joiden kanssa työeläkeyhtiöt ovat tehneet liiketoimet.

Työeläkeyhtiöt eivät yhtiöiden nimiä kerro, koska ne eivät halua kommentoida yksittäisiä asiakkaitaan koskevia tietoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat