Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankin sijoitusvinkki toi vanhukselle jättiverot

Professori Jarmo Leppiniemi: Osakesalkun omistavia iäkkäitä ihmisiä kutsutaan jatkuvasti sijoitusneuvojien juttusille

Talous
 
Rio Gandara HS
Kuva: Rio Gandara HS

92-vuotiaan miehen poika oli huhtikuussa ihmeissään. Verottaja vaati isää maksamaan kymmeniätuhansia euroja veroa osakkeiden myyntivoitosta viime vuodelta.

Kun poika kysyi asiasta, isä ei edes muistanut myyneensä osakkeita. Iäkkäällä on välillä parempia päiviä, välillä huonompia.

Fakta

Kapitalisaatiosopimuksessa on kulua kulun päällä

 Kapitalisaatiosopimus on niin sanottu vakuutuskuori. Sen ainut hyöty asiakkaalle on, että kuoren sisällä sijoituksia voi siirrellä ilman, että voitosta peritään välillä veroa.

 Asiakas maksaa pankille palkkiota sekä rahastoista, joihin varat on sijoitettu, että itse sopimuksen "hoidosta".

 Esimerkkiasiakkaalla rahastosijoituksista menee keskimäärin 1,4 prosentin palkkio.

 Usein rahastot on kerätty niin sanottuun sijoituskoriin, josta pankki perii vielä erillisen noin prosentin palkkion.

 Nordea perii sopimukseen sijoitettavista varoista 100 000 euroon asti lisäksi yhden prosentin kuormituspalkkion.

 Tämänkin lisäksi asiakas maksaa 0,4 prosenttia hoitopalkkiota 100 000 euroon asti ja sen ylittävältä osalta 0,1 prosenttia. Sopimuksen mukaan Nordea voi korottaa tämän hoitopalkkion tasan yhteen prosenttiin milloin tahansa.

 Esimerkkiasiakkaan runsaan 600 000 arvoinen kapitalisaatiosopimus tuottaa Nordealle palkkioina noin 10 000 euroa vuodessa.

 Pienemmässä sijoituksessa palkkiot syövät sijoituksen arvoa suhteessa huomattavasti enemmän.

Poika otti yhteyttä isän pankkiin ja sai myös isältä huolellisesti arkistoidut paperit katsottavaksi. Kävi ilmi, että isän parin miljoonan euron arvoisesta osakesalkusta, jota hän on kartuttanut vähitellen 1950-luvulta alkaen, on runsaan vuoden aikana myyty neljäsosa.

Myynnistä saadut varat on sijoitettu Nordean sijoitusrahastoihin, jotka vielä paketoitiin kuluiltaan kalliiksi kapitalisaatiosopimukseksi.

Myynnit on tehty vähitellen. Vuoden 2013 syksyllä sijoitusneuvoja oli suositellut tapaamisessa isälle ensimmäisen kerran koko osakesalkun myymistä ja sijoittamista uudelleen. Silloin isä ei vielä suostunut, vaan teki vain 150 000 euron sijoituksen. Myöhemmin osakkeita on myyty kuitenkin vielä kolmeen otteeseen ja sijoitettu aina samaan kohteeseen, kapitalisaatiosopimukseen.

Pojan mukaan pankki suositteli, että loputkin osakkeet myytäisiin. Seuraava tapaaminen oli jo sovittu.

Nordean sijoitusneuvo oli monella tavalla kehno: Isä sai maksettavakseen yhteensä noin 100 000 euroa luovutusvoittoveroa, koska osakkeiden arvo oli vuosikymmenten kuluessa noussut. Veroista selvitäkseen hänen pitää myydä lisää osakkeita. Sijoitusten tuotto jäi huomattavasti huonommaksi kuin mitä osakkeet olisivat tuottaneet, jos niitä ei olisi myyty.

Viisi vinkkiä

Muista nämä, kun tapaat sijoitusneuvojan

1 Pyydä sijoitusneuvojalta tarkka selvitys kaikista sijoitusta rasittavista kuluista.

2 Vertaile muiden yritysten tuotteisiin.

3 Älä allekirjoita mitään, vaan ota paperit mukaan ja pohdi asioita rauhassa.

4 Älä osta sellaista, mitä et ymmärrä tai tarvitse.

5 Sijoitusneuvoja on pankin sijoitustuotteiden myyjä, joka saa usein palkkiota myynnin perusteella.

Nordea saa pankin tuotteisiin siirretyn omaisuuden hoidosta noin 10 000 euroa palkkiota vuodessa. Pelkkien osakkeiden säilytyksestä isä ei olisi maksanut juuri mitään.

Kaiken lisäksi neuvo myydä osakkeet elämän ehtoopuolella tulee johtamaan omaisuuden kaksinkertaiseen verotukseen, kun se aikanaan siirtyy perikunnalle. Omaisuuden antaminen perinnöksi osakkeina olisi ollut huomattavasti edullisempaa.

Järjestelyssä voittavat siis pankki ja verottaja. Asiakas ja hänen perillisensä häviävät.

Osakesäästäjien keskusliiton kunniapuheenjohtajan, professori Jarmo Leppiniemen mukaan osakesalkun omistavia iäkkäitä ihmisiä kutsutaan jatkuvasti sijoitusneuvojien juttusille. "Minua ehkä kaksi kertaa kuukaudessa."

Pankit näkevät omista rekistereistään kenellä on varallisuutta. Muut varainhoitajat saalistavat tietoa esimerkiksi verotiedoista ja yritysten osakerekistereistä, jotka ovat julkisia.

"Nämä tapaamiset ovat aika tulosjohdettuja. Sijoitusneuvojien pitäisi myydä indeksituotteita, vakuutuksia ja varainhoitoa, koska osakesalkusta pankki saa hyvin pienen palkkion, jos sitäkään. Joskus neuvojalta sitten harkintakyky pettää ja esitetään tuotetta, joka ei ole lainkaan sopiva", Leppiniemi sanoo.

Hänen mukaansa takavuosina 70–80-vuotialle saatettiin tarjota jopa eläkevakuutustuotteita.

Sijoitusneuvojia kouluttavan APV-Sijoitustutkinnot-yrityksen toimitusjohtajan Markku Savikon mielestä pankki on toiminut virheellisesti monessa kohdassa. Pankin pitäisi ensinnäkin huolellisesti varmistua siitä, että iäkäs ihminen tietää, mitä on tekemässä. Yhdeksänkymppisen kohdalla pitäisi jo lähteä siitä, että ihminen ei ymmärrä.

"Jos on kyseessä tämän ikäinen ihminen, niin oletusarvon pitää olla, että hän ei pysty välttämättä ymmärtämään sijoituspäätöksiä", Savikko sanoo.

Neuvonnan pitäisi myös olla pätevää eli tuottaa asiakkaalle hyvä lopputulos niin tuoton kuin verotuksen näkökulmasta.

"Verotuksen näkökulmasta tässä toiminnassa ei ole ollut järjen hiventä. Tässä on aivan keskeistä, että luovutusvoittovero tulee maksettavaksi ja mikä vaikutus tällä on perimistilanteessa", hän sanoo.

Vaikka papereista selviää, että veroa on keskustelussa käsitelty, Savikko epäilee onko asiakas ymmärtänyt, minkälaisista summista on kyse. Perintöasiaa ei edes käsitelty.

Savikon mukaan sijoitusneuvojien toiminnassa on sisään rakennettu ristiriita. Asiakkaita pitäisi neuvoa, mutta samaan aikaan myydä omia tuotteita.

"Tietysti on niin, että Volvo-kauppias myy Volvoja. Valikoimissa pitäisi kuitenkin olla jokaiselle sopivia tuotteita", Savikko sanoo.

Ongelma esimerkiksi tässä tapauksessa tulee siitä, että suora osakesijoitus ei ole pankin näkökulmasta tuote lainkaan. Pankit päätyvätkin sijoitusneuvoissaan varsin usein suosittamaan pankille suurimpia palkkioita tuottavia vaihtoehtoja. Viime vuosien suosikki on ollut kapitalisaatiosopimus.

Lainsäätäjät ja valvojat ovat kiinnittäneet huomiota sijoitustuotteiden markkinointiin iäkkäille ihmisille. Finanssivalvonta kirjelmöi viimeksi viime syyskuussa sijoituspalvelujen tarjoajille ja muistutti varovaisuudesta iäkkäiden asiakkaiden palvelemisessa.

Toimistopäällikkö Timo Peltonen Fivasta painottaa, että asiakkaan iän kasvaessa sijoitusneuvojan huolellisuusvelvoitteet kasvavat.

"Pankilla ei pitäisi olla mitään syytä lähestyä asiakasta, jos hän on selvästi tehnyt omat ratkaisunsa. Ja neuvojen pitäisi olla tietenkin aina asiakkaan edun mukaisia", Peltonen sanoo.

Leppiniemi painottaa, ettei päätöksiä pidä kiirehtiä.

"Palveluntarjoajien pitäisi aina sanoa asiakkaalle, että ottaa paperit mukaan ja keskustelee ratkaisuista omien asiantuntijoiden kanssa. Koskaan ei saisi ottaa nimeä paperiin heti."

 

 

Onko sinulla huonoja kokemuksia sijoitusneuvonnasta? Lähetä postia toimittajalle: anni.lassila@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat