Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti, mikä kahviloiden erikoiskahvissa maksaa

Talous
 
MARKUS JOKELA HS
Kalliiden erikoiskahvien kulutus kahviloissa kasvaa tasaisesti. Erika Karttinen (vas.) ja Tuire Korvuo palvelevat asiakkaita La Torrefazionessa Helsingin Aleksanterinkadulla.
Kalliiden erikoiskahvien kulutus kahviloissa kasvaa tasaisesti. Erika Karttinen (vas.) ja Tuire Korvuo palvelevat asiakkaita La Torrefazionessa Helsingin Aleksanterinkadulla. Kuva: MARKUS JOKELA HS

Aleksanterinkadun La Torrefazionessa on sateisena perjantai-iltapäivänä höyryistä ja kodikasta. Kahvila on täpötäynnä puheensorinaa, kahvimyllyn surinaa ja höyrysuuttimen suhinaa.

Barista Tuire Korvuo lorottaa kuumaa maitoa suureen lattekuppiin. Maitovaahto muodostaa juoman pinnalle kehystetyn sydämen.

Korvuo loihtii nopeasti vielä toisen kahvin ja ojentaa kupit Mike Richardsille.

"Minulle kahvilassa on tärkeintä ehdottomasti juuri kahvin laatu. Täällä se on aina todella hyvää", Yhdysvaltain Texasista kotoisin oleva Richards sanoo.

Yli neljän euron hinta maitokahvikupista ei hirvitä.

"Se on minusta ihan keskitasoa. Hintataso on Yhdysvalloissakin sama. Maksan tietysti myös tästä tunnelmasta ja näkymästä", hän sanoo.

Kalliiden erikoiskahvien kulutus kahviloissa kasvaa tasaista tahtia. Suurinta suosio on Helsingissä.

Esimerkiksi yli satavuotiaan Kluuvikadun Karl Fazer Cafen kahvimyynnistä erikoiskahvien osuus on jo noin viidennes, arvioi Fazerin kahvilaliiketoiminnan vetäjä Kristian Helanne.

Mikä kahvissa sitten maksaa?

HS:n keräämien hintatietojen mukaan esimerkiksi cappuccinon hinta vaihtelee Helsingin keskustan kahviloissa runsaasta kolmesta eurosta yli neljään euroon. Kahden cappuccinon hinnalla saisi ostettua melkein arkilounaan.

La Torrefazionen pääomistajan Jens Hampfin mukaan selvästi suurin kustannuserä on työ, kun kaikki kahvit tehdään käsityönä. Henkilöstökulut ovat noin 35–40 prosenttia erikoiskahvin hinnasta. Myös liiketilan kulut ovat suuret erityisesti Helsingin keskustassa.

"Raaka-aineiden osuus on yhteensä vain noin 20 prosenttia. Kahvin osuus on 12 prosenttia. Käyttämämme kahvi on myös aika paljon kalliimpaa kuin yleisesti käytetyt kahvit", Hampf sanoo.

Torrefazionen kahvit tehdään Jensin veljen Svante Hampfin omistaman Kaffa Roasteryn maahantuomista ja paahtamista pavuista. Erät ovat suurpaahtimoihin verrattuna pieniä.

Kahvijuomissa katteet ovat Jens Hampfin mukaan kuitenkin muihin tuotteisiin verrattuna hyvät.

Esimerkiksi kakuissa pelkästään raaka-aineisiin menee yli puolet kakun myyntihinnasta.

"Kahvi, jonka osuus on noin kolmannes myynnistä, ylläpitää oikeastaan koko systeemin. Lounaat ovat tosi iso osa myyntiä, mutta niissä katteet ovat hyvin pienet", Hampf sanoo.

Tavallinen arkilounas ei saa käytännössä maksaa enempää kuin mitä kallein lounasseteli on arvoltaan. Tänä vuonna raja menee siis vähän yli kymmenessä eurossa. Sillä hinnalla ravintolalounaan tarjoaminen kannattavasti on tiukka suoritus.

Sunnuntaisin henkilöstökulut nousevat niin korkeiksi, ettei kahvilanpito ole millään tuotteilla kannattavaa.

"Mutta on imagosyistä tärkeää, että olemme auki joka päivä."

Fazerin Helanne ei halua avata kovin tarkkaan kahviloidensa kannattavuusrakennetta.

"Kahvi on tuotteena tosi tärkeä, mutta niin ovat myös suolaiset ja makeat kahvileivät", Helanne sanoo.

Fazerilla on omat perinteiset valttinsa, kuten se, että tavallista suodatinkahvia saa juoda yhden kupin hinnalla niin paljon kuin haluaa.

"Pootooria saa ottaa vapaasti. Ja hintaan kuuluu Fazerin sininen suklaa."

Kahvien hintavertailussa ehkä yllättävintä on, että suodatinkahvi, jota valmistetaan suurissa erissä ilman suurta käsityöpanosta, on niin lähellä erikoiskahvien hintoja. Kallein kahvi maksaa yli kolme euroa.

Helsingissä väki suostuu maksamaan kahvista näin paljon.

"Muualla Suomessa kolme euroa näyttäisi olevan kipuraja. Meillä onkin kaksi hintaluokkaa. Helsingin keskustassa hinnat ovat vähän kalliimpia kuin muualla", Helanne sanoo.

Meno Torrefazionen tiskillä on rauhoittunut lounasajan päätyttyä. Korvuo keskustelee kahvipapuostoksilla olevan asiakkaan kanssa papujen eroista.

Baristan titteli tarkoittaa kahvimestaria. La Torrefazionessa baristan esiliinan saa ylleen vasta suoritettuaan kahvilan järjestämän koulutuksen ja kokeen.

Juuri oikeanlaisen espresson tai cappuccinon valmistaminen ei ole ihan yksinkertaista.

"Kahvi pitää jauhaa ja tampata oikein, että espressosta tulee hyvä", Korvuo selittää.

Täydellinen samettisen sileä maitovaahtokin vaatii taitoa. Salaisuus on mikrovaahdossa.

"Maidon oikea lämpötila on noin 60 astetta. Liian kuumaan maitoon tulee isokuplaista vaahtoa."

Ja sitten pitää vielä osata tehdä se sydän ja muut koristekuviot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat