Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen talous tervehtyy vähitellen

Hinnat eivät enää halvenneet toukokuussa

Talous
 

Euroalueen inflaatiovauhti eli yleisen hintatason kallistuminen kiihtyi toukokuussa 0,3 prosenttiin, ilmenee Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotiedoista.

Inflaatiovauhtia kiihdyttivät palveluiden, ruoan, tupakan, alkoholin ja teollisuushyödykkeiden kallistuminen.

Inflaatiovauhdin kiihtymistä hidasti yhä energia, joka on raakaöljyn takia tavanomaista halvempaa.

"Inflaation kiihtyminen kertoo siitä, että öljyn hinta on kohonnut pohjalukemista. Toinen keskeinen syy on Euroopan keskuspankin (EKP) rahapoliittinen elvytys, joka on lisännyt odotuksia inflaation kiihtymisestä ja myös heikentänyt euron arvoa suhteessa dollariin. Euron heikkenemisestä on puolestaan hyötyä euroalueen yrityksille", sanoo finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Euroalueella hinnat halpenivat tammi–maaliskuussa, mikä aiheutti deflaatiokierteen vaaran. Huhtikuussa hintataso ei muuttunut Eurostatin mukaan lainkaan. Toisin sanoen inflaatiovauhti oli 0,0 prosenttia.

Laaja-alainen deflaatiokierre on talouden häiriö, jossa kuluttajat ja yritykset lykkäävät investointejaan uskoessaan hintojen halpenevan vielä lisää tulevaisuudessa. Seurauksena on pahimmillaan taloudellisen toimeliaisuuden seisahtuminen pitkäksi aikaa ja velkojen reaaliarvon kasvaminen.

Maaliskuussa EKP aloitti historiallisen 1 140 miljardin euron rahapoliittisen elvytyksen torjuakseen deflaatiokierteen vaaraa ja jouduttaakseen euroalueen hidasta talouskasvua.

Historialliseksi rahapoliittisen elvytyksen tekee se, että koskaan aikaisemmin eurojärjestelmä ei ole ostanut markkinoilta kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja lisätäkseen rahan tarjontaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat