Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio palaa lähtöpisteeseen

Talous
 

Lokakuun lopussa 2014 pörssiyhtiö Talvivaara neuvotteli kiivaasti noin 200 miljoonan euron rahoituksesta, jolla kaivostoiminta Sotkamossa olisi turvattu.

Yhtiön mukaan uusia rahoittajia oli useita, mutta neuvottelut päättyivät valtion haluttomuuteen antaa tilapäistä rahoitusta.

Talvivaaran mukaan kyse oli noin 20 miljoonan euron tilapäisestä rahoituksesta, josta valtion osuus olisi ollut alle 10 miljoonaa euroa. Sillä olisi yhtiön mukaan vältetty Talvivaara Sotkamon konkurssi, saatettu rahoitusneuvottelut päätökseen ja edetty yrityssaneerauksessa seuraavaan vaiheeseen.

Valtion kielteinen kanta oli Talvivaaran mukaan keskeinen syy tytäryhtiön konkurssiin marraskuun alussa ja konkurssipesän siirtymiseen valtion vastuulle julkisselvityksessä. Talvivaara Sotkamo on pörssiyhtiön tytäryhtiö, joka vastaa Kainuussa kaivostoiminnasta.

Marraskuun 2014 puolivälissä valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara ja silloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) esittivät, että pörssiyhtiö Talvivaara pitäisi asettaa konkurssiin.

Valtion sijoitusyhtiö Solidium on 15 prosentin omistusosuudellaan Talvivaaran suurin osakkeenomistaja. Pörssiyhtiön konkurssi tarkoittaisi, että Solidiumin ja 80 000 piensijoittajan sijoitukset muuttuisivat lopullisesti arvottomiksi.

Kevään aikana työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelmat kaivoksen rahoittamiseksi ovat kangerrelleet monta kertaa. Alun perin ministeriö vaati kaivokseen teollista sijoittajaa, mutta sen tilalle tuli pääomasijoittaja.

Viime viikon torstaina viimeistä päivää elinkeinoministerin tehtäviä hoitanut Vapaavuori ilmoitti Yleisradiolle, että emoyhtiön eli pörssiyhtiö Talvivaaran osallistumiselle uuteen kaivosyhtiöön ei ole periaatteellista estettä.

Seitsemän kuukautta aikaisemmin Vapaavuori ja Heliövaara kannattivat pörssiyhtiön konkurssia.

Pörssiyhtiö varoitti valtiota monta kertaa, että Talvivaara Sotkamon konkurssi tulisi valtiolle huomattavasti kalliimmaksi kuin tilapäinen rahoitus.

Talvivaara Sotkamon julkisselvitys on tähän mennessä maksanut valtiolle 78 miljoonaa euroa. Se on kymmenen kertaa niin paljon kuin pörssiyhtiön ilmoituksensa mukaan viime syksynä valtiolta pyytämänä tilapäinen rahoitus, jolla yhtiö olisi uskonut saavansa suuren 200 miljoonan euron rahoituksen järjestymään ja vakauttamaan toimintansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat