Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattiliitot iskivät yhdessä Huhtamäkeä vastaan

Ammattiliitot syyttävät yhtiötä järjestäytymisoikeuden tallomisesta

Talous
 

Kansainvälinen ammattiliittojen verkosto kampanjoi pakkausvalmistaja Huhtamäkeä vastaan. Teollisuustyöntekijöiden kattojärjestö Industriall Global Union syyttää Huhtamäkeä työntekijöiden järjestäytymisen hankaloittamisesta. Joukko ammattiliittojen edustajia ja työntekijöitä saapui alkuviikoksi Helsinkiin puimaan Huhtamäen tapausta.

"Meillä on nollatoleranssi järjestäytymistä häiritsevää toimintaa kohtaan", selittää Industriallin pääsihteeri Jyrki Raina.

Fakta

Kalifornian tehtaalla kiista työoloista

 USA:ssa ammattiliitto United Steelworkers (USW) syytti Huhtamäkeä jo viime vuonna huonoista työolosuhteista Kaliforniassa.

 Työtekijät halusivat neuvotella tehtaan johdon kanssa, mutta johto ei suostunut neuvottelemaan epävirallisten edustajien kanssa.

 Yksittäiset työntekijät eivät voi liittyä Kaliforniassa ammattiliittoon. Liittoon mennään työyhteisö kerrallaan äänestämällä.

Yhdysvalloissa ammattiliitto USW on syyttänyt Huhtamäkeä huonoista työolosuhteista. USW on 1,2 miljoonalla jäsenellään Pohjois-Amerikan suurin teollisuusalojen liitto. Huhtamäki kiistää estäneensä ammattiliiton toiminnan Kalifornian jäätelöpakkaustehtaallaan ja syyttää liittoa uusien jäsenten kalastelusta mediahuomiolla.

Yli kahden miljardin euron liikevaihdon ja 14 000 työntekijän Huhtamäki on Suomen mitassa iso yritys. Rainan kattojärjestölle kiista on silti pieni. Industriall on kampanjoinut maailman arvokkainta pörssiyhtiötä Applea vastaan ja neuvotellut sopimuksista muun muassa muotiketju H&M:n sekä öljy- ja kaasujätti Totalin kanssa.

Raina myöntää, että kiistan ytimessä on järjestäytymisoikeus, ei yksittäinen yhtiö.

"Huhtamäki on symboli. Yhtiön ylin johto on naiivisti kuvitellut voivansa toimia kuten Pohjolassa, vaikka muualla vallitsee villi länsi. Yhdysvalloissa, Intiassa ja Meksikossa paikallinen johto on aktiivisesti yrittänyt estää järjestäytymistä. Huhtamäellä on ollut pallo hukassa."

Huhtamäen suurin omistaja on Suomen Kulttuurirahasto noin 12 prosentin siivulla. Varainhoidosta vastaavan Ralf Sunellin mukaan rahasto luottaa Huhtamäen johtoon.

"Huhtamäki on kirjallisesti sitoutunut työjärjestö ILO:n periaatteisiin, joihin kuuluu järjestäytymisoikeus. He ovat vakuuttaneet, että heillä on lyhyt pinna paikallisesti tapahtuville rikkomuksille. Vastuullinen sijoittaminen on meille tärkeää, ja Huhtamäki tietää sen."

HS ei tavoittanut Huhtamäen matkoilla olevaa toimitusjohtajaa Jukka Moisiota, mutta yhtiön viestinnän mukaan Huhtamäki ei ole rikkonut paikallisia lakeja Yhdysvalloissa.

Huhtamäki osti noin 400 000 dollarin edestä konsulttipalveluja Cruz & Associatesilta, joka on erikoistunut torjumaan ammattiliittojen vaikutusta työpaikoilla.

"Suomalaisesta näkökulmasta kuulostaa omituiselta, että maksamme ulkopuoliselle taholle, jotta he kertoisivat työntekijöille union cardin [liiton jäsenkortin] allekirjoittamisen seurauksista. Yhdysvalloissa tämä on kuitenkin tuiki tavallista", Huhtamäen viestintäjohtaja Katariina Hietaranta vakuuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat