Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran pelastusoperaatio taas lähtöruudussa: Valtio pyytää pörssiyhtiö Talvivaaraa sittenkin mukaan kaivokseen

Suunnitelma kaivosliiketoiminnan ostamisesta pääomasijoitusyhtiön kanssa on vaarassa romuttua

Talous
 
Kimmo Rauatmaa Lehtikuva
Kaivinkone purki liuotuskasaa Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa tiistaina. Kasoille on rakennettu kastelujärjestelmä.
Kaivinkone purki liuotuskasaa Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa tiistaina. Kasoille on rakennettu kastelujärjestelmä. Kuva: Kimmo Rauatmaa Lehtikuva

Valtio on lähestynyt pörssiyhtiö Talvivaaraa pyytääkseen sitä osallistumaan Sotkamossa sijaitsevan kaivoksen rahoittamiseen, kertoo kolme asiasta perillä olevaa ihmistä Helsingin Sanomille.

Päätös merkitsee valtion suunnitelmien kääntymistä lähes päälaelleen. Tähän saakka valtio on monin tavoin yrittänyt estää pörssiyhtiön osallistumisen kaivoksen uudelleenrahoitukseen.

Valtion suunnitelmien muuttuminen johtuu siitä, että brittiläinen pääomasijoitusyhtiö Audley Capital Advisors ei ole kevään aikana onnistunut hankkimaan tarvittavia varoja kaivosliiketoiminnan ostamiseksi valtion kanssa Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Talvivaara Sotkamon osakkeista 86 prosenttia omistaa pörssiyhtiö Talvivaara ja 14 prosenttia teräsyhtiö Outokumpu. Konkurssin takia niillä ei ole mitään päätösvaltaa liiketoiminnan myymisessä.

Valtiota edustaa työ- ja elinkeinoministeriö, joka maaliskuussa ilmoitti tehneensä alustavan sopimuksen kaivostoiminnan ostamisesta brittiläisen pääomasijoitusyhtiön Audley Capital Advisorsin kanssa.

Liiketoiminnan ostamista varten perustettaisiin uusi yhtiö, joka sijoittaisi kaivokseen 200 miljoonaa euroa. Uudesta yhtiöstä 85 prosenttia omistaisi Audley Capital Advisors ja 15 prosenttia valtion alkuvuonna perustama sijoitusyhtiö Terrafame.

Pörssiyhtiö Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä ei suostu kommentoimaan valtion uutta suunnitelmaa millään tavalla. Samaa linjaa noudattaa ylijohtaja Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Valitettavasti en voi kommentoida asiaa millään tavalla", sanoo Peltonen.

Kiireellisimmät asiat kaivoksella ovat malminlouhinnan aloittaminen ja kaivokseen varastoitujen vesien ohjaaminen purkuputkella lähistöllä olevaan verraten suureen Nuasjärveen.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi luvan purkuputken rakentamiselle huhtikuussa, mutta päätöksestä on jo valitettu hallinto-oikeuteen.

Malminlouhinta kaivoksella on ollut Talvivaaran ja sen tytäryhtiön Talvivaara Sotkamon talousvaikeuksien takia keskeytettynä syksystä 2013 saakka.

Marraskuussa 2014 Espoon käräjäoikeus asetti Talvivaara Sotkamon konkurssiin yhtiön hakemuksesta. Joulukuun alussa konkurssipesä määrättiin julkisselvitykseen, jossa konkurssipesän liiketoimintaa rahoitetaan julkisin varoin. Julkisselvitykseen on kulunut valtion varoja yli 78 miljoonaa euroa.

Mitä pidempään malminlouhinta on keskeytettynä, sitä kalliimpaa sen aloittaminen on. Kaivoksen toiminta perustuu bioliuotusprosessiin, jossa bakteerit liuottavat louhitusta malmista nikkeliä ja sinkkiä. Bioliuotuskasoja pitäisi ruokkia jatkuvasti uudella malmilla, jotta liuotusprosessi kasoissa ei sammuisi.

Toteutuessaan pörssiyhtiön osallistuminen uuden yhtiön rahoittamiseen noudattaisi pitkälti yrityssaneerauksen selvittäjän Pekka Jaatisen viime kesänä tekemää saneerausohjelmaehdotusta.

Siinä pörssiyhtiön velkoja muutettaisiin osakkeiksi ja velaton pörssiyhtiö järjestäisi osakeannin hankkiakseen uutta pääomaa. Osakeannista saatu pääoma sijoitettaisiin uuteen yhtiöön, joka ostaisi kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Asianajaja Jaatinen pyrki jo alun perin siihen, että uuteen yhtiöön hankittaisiin myös uusia yksityisiä rahoittajia valtion lisäksi. Pörssiyhtiön velkojista suurin osa on ilmoittanut Espoon käräjäoikeudelle kannattavansa selvittäjän ehdotusta velkojen muuttamisesta osakkeiksi. Seuraavaksi Talvivaaran yhtiökokouksen pitää hyväksyä velkojen muuttaminen osakkeiksi saneerausohjelmaehdotuksen mukaisesti.

Yhtiökokous voi ehdotuksen hyväksyä, jos pörssiyhtiöllä on uskottava liiketoimintasuunnitelma sen tulojen turvaamiseksi vastaisuudessa. Yksi keino siihen voisi olla osallistuminen uuteen perustettavaan yhtiöön, joka ostaisi kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Pörssiyhtiö omistaa kaivosalueella kalkkitehtaan ja laboratorion, joka tekee kaivostoiminnalle tärkeitä biokemiallisia mittauksia. Lisäksi pörssiyhtiön palveluksessa olevilla on pitkä kokemus ja osaaminen kaivostoiminnasta ja bioliuotusprosessista Sotkamossa. Julkisselvityksen aikana pörssiyhtiö on myynyt palvelujaan konkurssipesälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat