Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkien sijoitusneuvonta tuohduttaa

HS sai lukijoilta tarinoita huonosta tai tungettelevasta neuvonnasta

Talous
 
HS kertoi tiistaina, että pankin sijoitusneuvonnan ohjeiden noudattaminen toi 90-vuotiaalle miehelle valtaisat verot.
HS kertoi tiistaina, että pankin sijoitusneuvonnan ohjeiden noudattaminen toi 90-vuotiaalle miehelle valtaisat verot.

Moni HS:n lukija on kokenut pankkien sijoitusneuvonnan aggressiiviseksi. Asiakkaille soitetaan kerta toisensa perään ja suorastaan vaaditaan tulemaan neuvotteluun. Kutsusta kieltäytyminen on vaikeaa.

Sijoitusneuvojien yksityiskohtaiset kysymykset varallisuudesta ja perhesuhteista koetaan myös tungetteleviksi, etenkin kun sijoitusneuvontaa ei alun perinkään ole toivottu.

HS kertoi tiistaina tapauksesta, jossa Nordea oli taivutellut 90-vuotiaan miehen myymään suuren osan osakesalkustaan ja sijoittamaan varat kapitalisaatiosopimukseen. Miehelle tuli myynneistä yhteensä noin 100 000 euron verolasku, ja seuraukset olivat muutenkin asiakkaalle epäedulliset

HS kysyi lukijoiden kokemuksia sijoitusneuvonnasta artikkelin yhteydessä. Vastauksia tuli useita kymmeniä. Nuoretkin ihmiset kertoivat suostuneensa ostamaan tuotteita, joita eivät täysin ymmärtäneet. Sijoitusten kuluista oli lukijoiden kokemuksen mukaan ollut vaikea saada kokonaiskuvaa.

Osakesäästäjien keskusliiton toiminnanjohtajan Antti Lahtisen mielestä asiakkaan kannattaa pitää mielessä, että sijoitusneuvoja pyrkii ennen kaikkea myymään omia tuotteitaan. Usein osa myyjän tuloista on sidoksissa myytyjen sijoitustuotteiden palkkioihin.

"Asiakkaan taloudellinen etu on toissijainen. Sijoitusneuvojia pitäisikin kutsua sijoitusmyyjiksi", Lahtinen sanoo.

Lahtisella on kokemusta sijoitusneuvonnasta niin kuin monilla, jotka omistavat huomattavia määriä osakkeita. Lahtisen kokemuksen mukaan varainhoitoyhtiöt saalistavat asiakkaiden nimiä muun muassa pörssiyritysten osakasluetteloista. Pankeilla tietoa on muutenkin.

Artikkeliin liittyvät

"Tiedot löytyvät Euroclearin julkisista rekistereistä. Ne valitsevat tietyn yhtiön osakkeenomistajat ja lähtevät soittamaan niitä läpi", Lahtinen sanoo.

Neuvojien ammattitaidosta hänellä ei ole kovin korkeaa käsitystä.

"Ne ovat 25–30-vuotiaita tradenomeja, joilla ei ole itse sijoittamisesta mitään kokemusta. He tarjoavat aina yrityksensä omia ratkaisuja, vaikka asiakkaan omat valinnat olisivat asiakkaan tarpeisiin parempia. Ehdotusten torjuminen vaatii aika päättäväistä asennetta."

Kun pankkien perusliiketoiminnan eli otto- ja antolainaustoiminnan kannattavuus on heikentynyt, ne ovat aktivoituneet sijoitustuotteiden myynnissä.

Myynti on sujunut, kun osakkeiden kurssit ja osakerahastojen tuotot ovat hiponeet pilviä. Kaikki pankit ovat kehuneet varainhoitoyksiköidensä erinomaisia tuottoja alkuvuonna.

Nordean sijoitusneuvonnan erikoisuus on ollut kapitalisaatiosopimus. Se on tuote, joka nauttii vakuutuksen veroedusta, mutta jolla ei oikeasti vakuuteta mitään. Maaliskuun lopussa kapitalisaatiosopimuksissa oli jo melkein yhdeksän miljardia euroa rahaa, kun kaksi vuotta sitten summa oli neljä miljardia.

Nordean ja Mandatum Lifen osuus kapitalisaatiosopimusten myynnistä oli viime vuonna 94 prosenttia. Yhtiöitä yhdistää Sampo, joka omistaa Mandatumin kokonaan ja Nordeasta viidesosan.

Sopimuksen kulut voivat olla moninkertaiset pelkkään rahastosijoitukseen verrattuna. HS:n saamasta palautteesta voi päätellä, että moni asiakas ei ole hahmottanut kulujen kokonaisuutta tuotetta ostaessaan.

Lahtisen mielestä pitäisi pohtia, kannattaako valtion veroedulla kanavoida tulovirtaa pankeille ja vakuutusyhtiöille.

"Eikö olisi järkevämpää, että ihmiset omatoimisesti voisivat varautua niin kuin haluavat ilman välikäsiä", Lahtinen sanoo.

Lahtinen kuitenkin muistuttaa, että pankin sijoitusneuvot voivat olla ihan päteviäkin.

"On ihmisiä, joiden rahat makaavat korottomilla tileillä. Jos he sijoittaisivat ne johonkin yrityskorkorahastoon tai osakerahastoon ne tuottaisivat paremmin. Silloin sijoittaminen voi olla ihan oikeasti asiakkaan kannalta parempi vaihtoehto. Tosin osakerahasto ei ehkä juuri nyt ole paras mahdollinen", Lahtinen sanoo.

Jos ei itse halua tai osaa seurata markkinoita aktiivisesti, pankille voi olla perusteltua maksaa palkkiota rahaston hoitamisesta.

"Pitää vain tiedostaa, että pankilla on myös oma intressi."

Suoraan osakkeisiin sijoittaneelle pankin neuvot sopivat Lahtisen mukaan hyvin harvoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat