Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP ennustaa inflaation kiihtyvän

Euroopan keskuspankki haluaa Kreikan pysyvän eurossa

Talous
 

Euroopan keskuspankki (EKP) arvioi keskiviikkona julkaisemassaan ennusteessa inflaatiovauhdin kiihtyvän kuluvana vuonna 0,3 prosenttiin. Ennuste tarkoittaa, että keskuspankki arvioi taloudelle haitallisen laaja-alaisen deflaation vaaran olevan ohitse. Maaliskuussa EKP ennusti kuluvan vuoden inflaatiovauhdiksi tasan nolla.

Inflaatio tarkoittaa yleisen hintatason kallistumista. Sen vastakohta on deflaatio, joka tarkoittaa hintojen halpenemista. Varsinaisessa deflaatiokierteessä yritykset ja kuluttajat lykkäävät hankintojaan uskoessaan hintojen halpenevan vielä lisää tulevaisuudessa. Pahimmillaan seurauksena on talouden seisahtuminen pitkäksi aikaa. Deflaatiossa velkojen reaaliarvo kasvaa, mikä on haitallista velkaantuneille.

Deflaation vaara torjuakseen EKP aloitti maaliskuussa suuren 1 140 miljardin rahapoliittisen elvytyksen, jossa se ostaa yhdessä kansallisten keskuspankkien kanssa eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita markkinoilta.

Lisäämällä rahan tarjontaa EKP pyrkii kiihdyttämään inflaatiota ja jouduttamaan talouskasvua. Pääjohtaja Mario Draghin mukaan euroalueen elpyminen ei ole edennyt aivan yhtä joutuisasti kuin keskuspankki arvioi.

"Elpyminen [taloudessa] etenee hyvällä mallilla. Odotimme silti vahvempi lukuja kuin ennusteessa on", pääjohtaja Draghi sanoi lehdistötilaisuudessa Frankfurtissa.

Keskuspankki piti ennallaan arvionsa, että euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,9 prosenttia.

Ylivelkaantuneen Kreikan kamppailua maksukyvyttömyyden välttämiseksi Draghi kommentoi niukasti.

"EKP:n neuvosto haluaa Kreikan pysyvän eurossa. Se edellyttää vahvaa sitoutumista, ja vahva sitoutuminen puolestaan tuottaa talouskasvua ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta, joka on myös finanssipoliittisesti kestävää."

Sitoutumisella pääjohtaja Draghi tarkoittaa hätärahoituksen ehtojen noudattamista.

Kreikka haluaisi lievennyksiä hätärahoituksensa ehtoihin, mutta eurovaltiot ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF eivät ole niihin suostuneet. Eurovaltiot vaativat Kreikkaa tasapainottamaan julkista talouttaan, jotta se ei tarvitsisi uutta hätärahoitusta maksaakseen erääntyviä lainojaan.

Kreikan hallitus haluaa lopettaa julkisen talouden menoleikkaukset, jotka ovat yksi syy talouden romahtamiseen, suurtyöttömyyteen ja velkaantumisen lisääntymiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat