Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä nousi asunnoissa Suomen rinnalle

Talous
 

YIT on rakennusyhtiö, joka rakentaa asuntoja, liiketiloja ja infrastruktuuria.

Sillä on nykyisellään kaksi melko tasavahvaa asuntomarkkinaa, Suomi ja Venäjä. Lisäksi se toimii Baltian maissa ja Keski-Euroopassa, kuten Tšekissä ja Slovakiassa.

Talonrakentamisen liikevaihto oli yhtiöllä viime vuonna Suomessa runsaat 700 miljoonaa euroa ja Venäjällä lähes 500 miljoonaa. Suhteellisesti rakentaminen Venäjällä oli viime vuonna Suomea kannattavampaa.

YIT on lähtenyt rohkeasti rakentamaan Venäjällä myös Pietarin ja Moskovan ulkopuolelle. Vaikka asiat ovat muuttuneet maassa epävarmoiksi, yhtiö on siellä pysyäkseen.

Viime osavuosikatsauksessa yhtiö arvioi Venäjän asuntomarkkinoiden vahvuudeksi asuntolainojen korkotason vakauden, kiitos valtion tukiohjelman.

Alkuvuosi oli tuloksen kannalta huono sekä Venäjällä että Suomessa. Suomessa asuntoja myytiin nihkeästi kotitalouksille, mutta hyvin sijoittajille. Sijoittajat ostavat asuntoja tukussa ja tinkivät, joten tulos kärsii.

Alkuvuonna yhtiö myi asuntoja parhaiten Slovakiassa ja Tšekissä.

Toimitilojen ja infran puolella YIT pääsi ensisijaiseksi tarjoajaksi Haminan ja Vaalimaan välin moottoritiehankkeessa, voitti kansallisarkistoprojektin Tallinnassa ja kauppakeskushankkeen Vilnassa. Keski-Pasilan Tripla-hanke eteni.

YIT:n pörssikurssi on pudonnut rajusti muutamassa vuodessa. Vielä 2011 kurssi oli runsaat 16 euroa, mutta viime vuoden lopulla enää viisi euroa. Alkuvuoden aikana kurssi on toipunut kahdella eurolla.

Markkinakehityksen lisäksi kurssia alensi yhtiön jakautuminen. Vuonna 2013 kiinteistötekniikan palvelut erotettiin omaksi pörssiyhtiöksi Caverionin nimellä. Nyt Keski-Euroopassa laajasti toimiva Caverion on jo selvästi YIT:tä arvokkaampi yhtiö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat