Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienosakkaat pettyivät Jokerit-yhtiön tappioihin

Kannattajilta rahaa kerännyt yhtiö teki ison tappion ja lopetti toimintansa

Talous
 
Aleksi Tuomola Lehtikuva
Jokerit-jääkiekkojoukkueen taustavaikuttajat Gennadi Timtšenko (vas.), Hjallis Harkimo ja Roman Rotenberg tiedotustilaisuudessa vuonna 2013.
Jokerit-jääkiekkojoukkueen taustavaikuttajat Gennadi Timtšenko (vas.), Hjallis Harkimo ja Roman Rotenberg tiedotustilaisuudessa vuonna 2013. Kuva: Aleksi Tuomola Lehtikuva

Jääkiekkojoukkue Jokereiden fanituotemyyntiä hoitaneen yrityksen toiminta on päättynyt toraisasti. Osa Jokereihin aikoinaan sijoittaneista pienosakkaista kokee tulleensa huijatuksi. Jokeri-Hockey-niminen yhtiö teki toissa tilikaudella ison tappion, ja sen jälkeen toiminta on käytännössä loppunut.

"Härskiä tämä on", sanoo yhtiöön aikoinaan 30 000 markkaa sijoittanut Seppo Parkkinen.

Jokereissa valtaa käyttävän Harry "Hjallis" Harkimon mukaan yhtiön asiat on hoidettu järkevästi. Hänen yhtiönsä omistavat enemmistön sekä Jokeri-Hockeystä että kiekkojoukkueesta nykyisin vastaavasta Jokerit Hockey Club -yhtiöstä.

Jokerit Hockey Clubin toimitusjohtaja Jukka Kohonen sanoo, että fanituotemyynnin siirtäminen pois Jokeri-Hockeystä tehtiin "by the book", sääntöjen mukaan.

Jokerit oli aikoinaan suomalaisen jääkiekkoilun edelläkävijä, sillä joukkuetta pyöritti jo 1980-luvun lopulla osakeyhtiö.

Jokeri-Hockey keräsi varoja vuosina 1989 ja 1991 osakeanneilla, joihin osallistui iso joukko Jokereiden faneja. Yhtiö oli kuitenkin joutua vararikkoon, mutta pääomistajaksi tullut Harkimo käänsi joukkueen kurssin.

Jokeri-Hockeyn vastuulla on viime vuosina ollut enää fanituotemyynti. Yhtiön liikevaihto on yleensä ollut 200 000:n ja 500 000 euron välillä, ja liiketulos on vaihdellut nollan molemmin puolin. Osinkoa yritys ei ole maksanut.

Runsas vuosi sitten päättyneellä tilikaudella yhtiö teki 360 000 euron liikevaihdolla yli neljännesmiljoonan tappion, ja yhtiön omat pääomat sulivat käytännössä nollaan. Sen jälkeen fanituotemyynti on siirtynyt kiekkojoukkuetta hoitavalle yhtiölle. Yhtiön omistaa Harkimon lisäksi venäläistaustainen Arena Events.

Osa pienosakkaista on ihmetellyt, mistä tappiot syntyivät.

"Mihin ne rahat ovat menneet? Kukaan ei ole pystynyt kertomaan", Seppo Parkkinen sanoo.

"Jotain mystistä on tapahtunut", Markus Eronen sanoo.

Eronen sai aikoinaan lahjaksi yhden sadalla markalla merkityn osakkeen ja säästi lapsena rahat toiseen osakkeeseen. Hän vertaa yhtiön viime vaiheita karkin viemiseen lapselta.

Toimitusjohtaja Kohonen kuvaa Jokeri-Hockeytä "huonolle hoidolle jääneeksi ulokkeeksi".

Yhtiön iso tappio johtui Kohosen mukaan lähinnä siitä, että varastossa oli vanhentunutta fanitavaraa, ja varaston arvo piti kirjata alas. Hänen mukaansa tappion syistä on kerrottu pienosakkaille.

Harkimon mukaan Jokeri-Hockeyn fanituotemyynti olisi joka tapauksessa päättynyt pian. Jokerit-brändi kuuluu rekisteröidylle yhdistykselle, ja Jokeri-Hockeyn sopimus tuotemyynnistä oli umpeutumassa.

Harkimo muistuttaa, että toisin kuin hän, pienosakkaat eivät ole rahoittaneet kiekkojoukkuetta liki 25 vuoteen.

 

Helsingin Sanomia julkaisevalla Sanomalla on Harry Harkimon kanssa meneillään oikeusriita hallikaupoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat