Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten eläkejärjestelmä voisi palauttaa luottamuksensa?

Talous
 
Tuomo Pietiläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen toimittaja

Eläketurvakeskuksen hiljan julkaisema tutkimus kertoo, että suomalaisten luottamus eläkejärjestelmää kohtaan on heikentynyt lähes kaikilla mittareilla. Yhtiöiden etujärjestön Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ehdotti lääkkeeksi epäkohtien korjaamista. "Meidän on myös yritettävä ymmärtää, mitkä asiat täsmälleen koetaan epäkohdiksi ja mitä niille voi koettaa tehdä", hän kirjoitti blogissaan.

Luottamuksen palauttamisen voi aloittaa esimerkiksi palaamalla laillisille poluille, kun eläkeyhtiöt kilpailevat asiakkaista eli pakollisia eläkevakuutuksia ottavista yrityksistä. Helsingin Sanomien kaksi selvitystä (HS 31. 5. ja 1. 6.) osoittavat, että tältä polulta on harhauduttu kauas, kun eläkeyhtiöt kosiskelevat yksittäistäkin yritystä lupaamalla miljoonia euroja työhyvinvointirahaa (tyky).

Työeläkeyhtiöt hoitavat vakuutuksia tehdessään ja työkykyrahoja myöntäessään julkista tehtävää. Tällöin eläkeyhtiötä sitoo hallinnon tarkoitussidonnaisuuden periaate.

Eläkeyhtiö ei saa ryhtyä edistämään muita tarkoitusperiä kuin niitä, jotka kuuluvat sen tehtäväpiiriin ja sisältyvät lain tavoitteisiin.

Samoin eläkeyhtiöllä on velvollisuus käyttää toimivaltaansa yksinomaan lain mukaan perusteltuihin tarkoituksiin, eivätkä ne saa käyttää harkintavaltaansa väärin.

Vakuutetuilta kerätyt tyky-rahat on tarkoitettu vain työkykyä edistävään toimintaan, ei asiakashankintaan. HS:n selvityksen mukaan eläkeyhtiöt käyttävät rahoja kuitenkin paljolti asiakkaiden metsästämiseen ja asiakkuuksien säilyttämiseen.

Työkyvyn ylläpitotoiminta on niin tärkeää ja merkittävää, että sitä varten kerätyt julkiset varat on jaettava tasapuolisesti, tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti, ei palkintoina harvoille asiakkaille vakuutusten siirrosta.

Kokenut vakuutusmeklari Kyösti Kautto esitti HS:n haastattelussa myös vakavia väitteitä siitä, että työeläkeyhtiöt maksavat vahinkoyhtiöille työeläkkeen hoitoon liittymättömiä kustannuksia. Finanssivalvonnan on syytä tutkia kaikki rahavirrat eläkeyhtiöistä vahinkoyhtiöihin samalla, kun valvoja nyt selvittää tyky-rahojen käyttöä asiakashankintaan.

Tuomo Pietiläinen
tuomo.pietilainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat