Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uralilla ei olla köyhiä eikä kipeitä – YIT rakentaa suurta lähiötä Jekaterinburgin laitamille

YIT teki joulukuussa asuntomyynnin ennätyksen Venäjällä. Itänaapurin talous puhisee yllättävän reippaasti.

Talous
 
Aleksei Mjakišev
52-kerroksisesta Vysotski-tornista avautuu 1,4 miljoonan asukkaan Jekaterinburgiin huikea näkymä.
52-kerroksisesta Vysotski-tornista avautuu 1,4 miljoonan asukkaan Jekaterinburgiin huikea näkymä. Kuva: Aleksei Mjakišev

"Riittävästi!" ehtii raudoittaja Georgi Pašijev huudahtaa kysymykseen palkkansa suuruudesta. Sitten työnjohtaja ennättää hätiin ja ilmoittaa, että Pašijevin palkka on "kaupallinen salaisuus".

Pašijev vääntelee harjaterästä mutkalle pääurakoitsija Vysotkan leivissä Verhnaja Pyšman kaupungissa Sverdlovskin alueella, Uralin takana. Rakennusyhtiö YIT Uralstroi rakennuttaa tänne 9–12-kerroksisten asuintalojen lähiötä, johon tulee yhteensä 2 437 asuntoa. Osaan on jo muutettu.

Jekaterinburgin pohjoisrajalla sijaitseva satelliittikaupunki on saanut nimensä Pyšmajoesta, jonka nimi puolestaan on mansia ja tarkoittaa tyyntä. Yhtä hyvin Ylä-Tyynelän nimi voisi olla UGMK eli Uralin kaivos- ja metallikomppania – tämä miljardööri Iskandar Mahmudovin yritysjätti pitää nimittäin päämajaansa juuri täällä.

Rakentajat ahertavat YIT:n työmaalla Verhnaja Pyšman kaupungissa Uralin takana.
Rakentajat ahertavat YIT:n työmaalla Verhnaja Pyšman kaupungissa Uralin takana.

Jos haluaa surkutella Venäjän vajoamista kriisiin öljyn laskeneen hinnan ja ulkopoliittisten seikkailujen vuoksi, niin siihen on varmasti parempiakin paikkoja kuin Jekaterinburg. Itse asiassa 1,4 miljoonan asukkaan kaupungista surkeus on kaukana.

Kaupunki on kymmenessä vuodessa täyttynyt uusista tornitaloista. Korkein niistä, Vysotski-torni, on 52-kerroksinen. Samanlainen tötterö kohoaa parhaillaan kaupunkia halkovan Isetjoen vastarannalle, tietysti vähän edeltäjäänsä korkeammalle.

"Todellisuudessa on usein kaksi kerrosta", filosofoi Uralin kauppakamarin puheenjohtaja Andrei Besedin kamarin päämajassa Jekaterinburgin keskustassa. "On poliittinen kerros ja sitten toinen elämä politiikan ulkopuolella, mistä ei julkisuudessa puhuta."

Besedinin mukaan Sverdlovskin alueen ja Yhdysvaltain välinen kauppavaihto 2,5-kertaistui viime vuonna.

"Olisi väärin sanoa, ettei poliittinen jännitys lainkaan vaikuta täällä, mutta vaikutukset ovat pieniä. Eivätkä tärkeimmät sijoittajat ole poistuneet alueelta."

Rakennettujen neliöiden valossa YIT on hyvin venäläinen rakennusyhtiö. Toiminta laajeni Pietarista ja Moskovan seudulta Jekaterinburgiin yhdeksän vuotta sitten. Sen jälkeen on toimintaa laajennettu Rostoviin ja Tjumeniin.

"Viime joulukuussa myimme Venäjällä yli 700 asuntoa, mikä on kaikkien aikojen kuukausiennätys", kertoo YIT:n Venäjän-johtaja Teemu Helppolainen. Syynä oli ruplan arvon sukellus, joka ajoi kansalaiset syytämään rahansa nopeasti turvallisina pidettyihin sijoituskohteisiin.

Joulukuun ennätysheikko rupla ei myyjän kannalta tosin ollut mikään unelmavaluutta.

"Euromielessä ennätys meni vähän hukkaan", Helppolainen harmittelee.

Helppolaisen mukaan YIT:n Venäjän-strategia on yksinkertainen: hankitaan tontti, kehitetään konsepti, aloitetaan rakentaminen pääsääntöisesti aliurakoitsijoiden voimin ja myydään asunnot tavallisille venäläisille perheille. Sijoittajat ovat siis tavallista keskiluokkaa, joka ostaa asunnon joko omaa tai sukunsa tulevia tarpeita varten.

Jos on myyjän konsepti yksinkertainen, niin sellainen on ostajankin: lyödään rahat käteisellä tiskiin. YIT:n tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Venäjällä myymistä asunnoista vain kolmannes rahoitettiin asuntolainalla.

Mistä nämä rahat tulevat? Keskuspankin tilastojen mukaan venäläisten lainanotto kasvoi viime vuoteen saakka mutta pankkitalletukset kasvoivat vielä nopeammin ja ovat jatkaneet kasvuaan näihin päiviin.

Talletukset näyttäisivät siis olevan pankeissa, eivät enää dollareina hillopurkeissa. Ja lainanoton kasvu viittaa siihen, että samoilla ihmisillä on sekä rahaa pankissa että pankista lainaa. Kuluttajat siis ottavat tahallaan korkotappioita.

Aivan vierasta tällainen menettely ei ole Suomessakaan, ja sen perustelu on seuraava: jos lainaa saa eikä se ole tappavan kallista, sitä otetaan. Talletukset ovat sitten olemassa ikään kuin pahan päivän varalle. Sellaisiin menoihin, joihin lainaa ei ehkä enää tipukaan.

Venäjän valtio on tukenut tätä kehitystä aloittamalla asuntolainojen korkotukiohjelman. Asuntolainojen korot on painettu alle 12 prosenttiin, mikä on venäläisittäin vähän.

Jekaterinburgin ja sen ympäristön eli Sverdlovskin alueen suurimmat kaupungit eivät ole yhden työnantajan "monokaupunkeja". Lisäksi alueella on toisen maailmansodan evakuointiohjelman peruja runsaasti aseteollisuutta. Asevoimat asiakkaana on omiaan tasaamaan suhdanteita.

Niinpä alueella vallitsee työvoimapula, ja syrjemmälläkin keskipalkat ovat yli 500 euron kuussa. Kauppakeskusten kassakoneet kilisevät, ja uudet maastopyörät pujottelevat kaupunkimaastureiden välissä.

Uusien asuntojen keskihinta on noussut 1 200 euroon neliöltä. Yhä useampi ostaa asuntonsa ellei avaimet käteen -kaupalla niin ainakin pintavalmiina. Vanha venäläistapa ostaa pelkät betoniseinät on nykyisin rikkaiden tyyliä: heillä on omat sisutussuunnittelijansa.

YIT:n myyntikonttorissa Jekaterinburgin keskustassa tarjotaan kolmiulotteista virtuaalimatkaa uuteen asuntoon, lainanhakuapua ja rakennuttajan huoltoyhtiön palveluja. Pienkerrostalot kasvattavat suosiotaan.

Koulujen päättäjäispäivä on käsillä ja kolmen nuoren tytön porukka puhaltaa ilmapalloja uuden YIT-talon kerhohuoneistossa Jekaterinburgin keskustan tuntumassa. Peruskoulu on ohitse, nyt pitäisi päättää elämän suunnasta.

"Jonnekin sosiaalialalle", haaveilee Nadežda Golikova, 17, keltainen ilmapallo kourassa.

Pekka Hakala HS
Jekaterinburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat