Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: "Suomi kärsii neutraaliuden harhasta"

Tutkijoiden mukaan talouspolitiikka on täynnä arvovalintoja, jotka tulisi tunnustaa

Talous
 
Robert Seger
Mari K. Niemi
Mari K. Niemi Kuva: Robert Seger

Kuukautta ennen kevään eduskuntavaaleja valtiovarainministeriö (VM) julkisti raportin, jossa linjattiin vahvasti uuden hallituksen raameja. Raportissa todettiin, että julkisia menoja tulee leikata 6 miljardilla eurolla.

Esitys otettiin suoraan hallitusohjelman talouspolitiikan pohjaksi. Poliitikot kertoivat turvautuvansa parhaaseen ja riippumattomaan asiantuntijatietoon.

Raportti herätti sisältönsä ja ajoituksensa puolesta kiitosta mutta myös arvostelua.

"Olen huomannut, että tällaista kritiikkiä on tullut, kun suosittelimme, että veroastetta ei saisi nostaa, ja kerroimme sopeutustarpeesta. Siinä oli joillakin paikka todeta, että tämä on joku arvovalinta", VM:n valtiosihteeri Martti Hetemäki kommentoi tiistaina HSTV:n lähetyksessä.

"On hyvä kysymys, kuinka paljon siinä oli meidän arvovalintaamme ja kuinka paljon objektiivista tarkasteluamme. Väitän tietenkin, että tämä oli objektiivista tarkastelua."

Toinen studiovieras, Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo ei kyseenalaistanut ajatusta objektiivisesta taloustieteilijästä.

"Mielestäni me olemme fundamentaalisesti riippumattomia. Olemme jotenkin niin tiukan riippumattomia, että se alkaa olla jo puolueellista."

Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Mari K. Niemi pitää tällaista ajattelua kummallisena.

"Suomi kärsii neutraaliuden harhasta. Poliittisia päätöksiä ei pidä epäpolitisoida sillä, että mennään tutkijoiden taakse ja sanotaan, että tämä on ainoa vaihtoehto."

Niemen mukaan on lähtökohtaisesti mahdoton ajatus, että kukaan ihmistieteiden parissa työskentelevä voisi olla neutraali.

"Tutkimus on aina hirveä määrä valintoja. Mitä jätetään pois, otetaan mukaan, painotetaan, ja niin edelleen. Minkä takia virkamies olisi jotenkin politiikattomampi kuin muut toimijat, kun he kuitenkin tarkastelevat vahvasti poliittisia asioita?"

Tukholman yliopiston professori, mediatutkija Anu Koivunen on samaa mieltä. Hän huomauttaa, että ruotsalaisen oikeistoliberaalin sanomalehden Svenska Dagbladetin pääkirjoitustoimittaja Maria Ludvigsson otti äskettäin vahvasti kantaa maassa pinnalle nousseeseen ajatukseen "tietoon perustuvasta politiikasta".

"Elävä demokratia rakentuu konflikteille, mielipiteille, arvostuseroille. Usko neutraaliin, kyseenalaistamattomaan tietoon on politiikalle ja demokratialle vaarallinen", Koivunen siteeraa.

Neutraaliuden kritiikistä ei tutkijoiden mukaan seuraa ajatusta, että kaikki ideat olisivat jotenkin yhtä hyviä tai että tiede olisi vain joukko mielipiteitä.

Tiedeyhteisön vallitsevalle näkemykselle täytyy antaa myös painoarvoa, vaikkei se edustakaan lopullista totuutta. Myös luonnon- ja ihmistieteiden välillä on selvä ero, vaikka molemmissa esiintyy koulukuntakiistoja.

Molemmat tutkijat painottavat, että he eivät ota lainkaan kantaa talouspolitiikan sisältöön.

Sen sijaan he tarkastelevat sitä, mikä poliittinen merkitys virkamiesten sekä muiden asiantuntijoiden näkemyksille annetaan ja miten Suomessa puhutaan asiantuntijuuden ja poliittisuuden välisestä suhteesta.

Niemi korostaa, että asiantuntijoita on tärkeää kuulla monipuolisesti. Muuten syntyy yhden totuuden keskustelua.

"Helposti käy niin, että vallitsevaa näkemystä aletaan ajatella objektiivisena totuutena. Ja kun joku sanoo jotain muuta, se on jotenkin todella radikaalia, poliittista tai värittynyttä."

Tutkijoiden mielestä kukaan asiantuntija ei voi asettaa raameja politiikalle esimerkiksi päättämällä, pitääkö leikata vai elvyttää.

"Vaarana on, että virkamieskunta määrää kehikon, että siellä sitten hääräätte mitä haluatte, mutta ette sen ulkopuolella", Niemi sanoo.

Koivunen katsoo, että VM:n esityksestä tuli vaalitaistelussa sekä politiikan tekemisen väline että selkänoja. Se asetti ehdot poliittiselle keskustelulle ja hallituksen muodostamiselle.

"VM:n poliittinen valta tiivistyy siihen, että sen raportti tulkittiin sellaisenaan neutraalilta kuulostavaksi tilannekuvaksi."

"Heidän näkemyksensä näyttäytyi täällä absoluuttisena valtavirtana. Siitä poikkeavia käsityksiä leimattiin vastuuttomiksi, naurettaviksi tai epärealistisiksi."

Koivunen sanoo, että kyse oli Suomen poliittisen eliitin tietoisesta valinnasta.

Vaihtoehtoisia näkemyksiä oli löydettävissä arvostetuilta ekonomisteilta niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Tukholman yliopiston professori näkee suomalaisessa keskusteluilmapiirissä selkeän eron Ruotsiin.

"Ei siellä ole mitään sellaista, että kaikki katsovat virkamiehiä auktoriteetteina. Suomessa ollaan vahvan ideologisia, mutta se yritetään peittää neutraaliin asiantuntijaretoriikkaan."

Oikaisu 8.57: Jutussa väitettiin virheellisesti, että molemmat tutkijat pitävät täysin hyväksyttävänä, että valtiovarainministeriö päättää suuressa määrin politiikan sisällön. Tämä väite ei pidä paikkaansa, ja oli toimittajan virhetulkinta.

Pekka Pääkkö
Anu Koivunen
Anu Koivunen
Miikka Pirinen
Martti Hetemäki
Martti Hetemäki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat