Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on painunut uudelleen taantumaan

Kuluva vuosi näyttää jäävän Suomen taloudessa hitaan kasvun ajaksi

Talous
 

Suomen talouskasvu hidastui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä niukasti, kertovat Tilastokeskuksen vahvistuneet ennakkotiedot.

Kausitasoitettu bruttokansantuote (bkt) laski tammi–maaliskuussa 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Tilastokeskus tarkensi samalla tietoa viime vuoden viimeisen neljänneksen kansantuotteesta. Bkt painui loka–joulukuussa 0,1 prosenttia edeltävään neljännekseen verrattuna. Tämä on hieman ennakoitua paremmin.

Taantuman määritelmänä pidetään kahden perättäisen vuosineljänneksen supistumista bruttokansantuotteessa. Teknisesti Suomi on siis ajautunut uudelleen taantumaan.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm ei tarjoa ilon pilkahdusta Suomen talouden näkymiin. "Sitä talouskasvua, jota on odoteltu, ei ole vieläkään näköpiirissä. Voimme siis puhua taantumasta", Holm arvioi.

Suomi on jäämässä jälkeen muiden eurovaltioiden tahdista. Suomen talous on polkenut paikallaan vuoden 2013 alusta.

"Kaikki toiveet oli kohdistettu siihen, että euroalueen virkistynyt alkuvuoden talouskehitys olisi näkynyt myös Suomessa. Syksyn osalta olen kuitenkin toiveikas, kevään aikana investointipuolelle saadut tilaukset ovat olleet kasvussa. Toivon mukaan syksyllä eurooppalainen kehitys tarttuisi myös Suomeen", Holm sanoo.

Holmin mukaan tämä vuosi jää kuitenkin Suomen talouden kannalta hitaan kasvun ajaksi. "Euroalueelle on ennustettu keskimäärin yhden prosentin kasvua. Tärkeintä on mielestäni kuitenkin verrata Ruotsiin. Teollisuusyrityksemme kilpailevat keskenään, ja Ruotsin talouskasvu on tällä hetkellä 2,5 prosentin luokkaa."

Juha Sipilän (kesk) hallitus yrittää kilpailukykyhyppyä suhteessa Ruotsiin, Holm muistuttaa. "Suomalaiset häviävät tarjouskilpailuja Ruotsiin, ja sitä kautta työtä ei saada Suomeen."

"Euron heikkeneminen on parantanut Euroopan maiden kilpailukykyä yleisellä tasolla. Mutta Suomen heikkous on nyt se, että Ruotsi kruunu on heikentynyt vielä enemmän. Suomea painaa myös toinen kauppakumppani Venäjä, koska ruplakin on heikentynyt. Valuuttakurssien muutokset eivät ole olleet Suomelle suotuisia", Holm sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat