Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valio irtisanoo lähes 200 työntekijää

Irtisanomisia perustellaan muun muassa Venäjän-kaupan hyytymisellä

Talous
 
Timo Aalto
Valion maitorahkaa valmistetaan Seinäjoen tehtaalla.
Valion maitorahkaa valmistetaan Seinäjoen tehtaalla. Kuva: Timo Aalto

Valio irtisanoo yt-neuvotteluiden päätteeksi 182 työntekijää. Lisäksi 74 määräaikaista työsuhdetta jätetään uusimatta, 45 työntekijää siirtyy eläkkeelle ja 38 poistuu muista syistä.

Valion henkilöstö vähenee kaikkiaan 326,5 henkilötyövuodella.

Pahiten yt-neuvottelut iskevät Tampereelle Nekalan meijeriin, jossa noin puolet työpaikoista poistuu. 76 työntekijää irtisanotaan, ja neljä työsuhdetta päättyy muista syistä.

Meijerin pääluottamusmies Antti Parviainen kertoo, että luvut vastaavat yt-neuvottelujen alussa ilmoitettua määrää.

"Pahaltahan tämä tuntuu kaikista. Tällä on kauhean iso vaikutus meille", Parviainen sanoo.

Pastöroidun perusmaidon ja piimän valmistus siirretään Tampereelta Oulun, Jyväskylän ja Riihimäen tehtaisiin. Nekalan meijeriin jää edelleen erikoismaitojen ja kotijuuston valmistus.

Vasta kaksi vuotta sitten Valio ilmoitti 30 miljoonan euron investoinneista Nekalan meijeriin. Valio kertoi tuolloin kaksinkertaistavansa erikoismaitojen tuotantokapasiteetin.

Valio perustelee irtisanomisia tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä.

"Meillä on todella vaikea toimintaympäristö. Venäjä on kiinni, emmekä pysty Suomessa kilpailemaan perusmaitomarkkinoilla", sanoo Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen.

Venäjän vientikielto iskee erityisesti Haapaveden tehtaaseen, jossa valmistetaan Oltermanni-juustoa. Sieltä irtisanotaan 23 työntekijää. Yhden määräaikaisen työntekijän työsuhdetta ei jatketa.

Yt-neuvottelut koskivat Valion kaikkia kolmeatoista tuotantolaitosta Suomessa ja joitain pääkonttoritoimintoja. Valiolla on Tampereen ja Haapaveden lisäksi tuotantolaitokset Helsingissä, Vantaalla, Joensuussa, Jyväskylässä, Lapinlahdella, Oulussa, Riihimäellä, Turengissa, Äänekoskella, Seinäjoella ja Suonenjoella.

Kontusen mukaan Tamperetta lukuun ottamatta kussakin tuotantolaitoksessa työntekijöitä irtisanotaan tai määräaikaisia työsuhteita päätetään 10–25.

Neuvottelujen piirissä oli suurin osa Valion Suomen työntekijöistä, noin 2 900 ihmistä. Valiolla on Suomessa noin 3 500 työntekijää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat