Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankit: Kerrostaloasukkaat, huolehtikaa myös naapureiden seinistä

Pankkien mukaan lainoihin ei vaikuta talon sijainti vaan esimerkiksi sen kunto

Talous
 
Taloyhtiön yhtenä vaihtoehtona on ison remontin jakaminen pienempiin osiin.
Taloyhtiön yhtenä vaihtoehtona on ison remontin jakaminen pienempiin osiin.

Danske Bankissa, OP:ssa ja Nordeassa on seurattu keskustelua nilsiäläisen taloyhtiön tapauksesta. Taloyhtiö yritti hakea lainaa putkiremontilleen, mutta osa pankeista ei antanut edes lainatarjousta.

"Pikkuisen olen hämmästynyt keskustelusta, koska se ei tunnu tutulta, eikä se ole markkinoilla vallitseva tilanne. Yksittäiselle taloyhtiöllehän tämä on traumaattinen tilanne", sanoo pankinjohtaja Heikki Peltola Helsingin OP:sta.

Tästä on kyse

 Rakennuslehti kertoi tiistaina Pohjois-Savon Nilsiässä sijaitsevasta taloyhtiöstä, joka halusi tehdä vuonna 1971 rakennettuun kerrostaloon putkiremontin.

 Kuudesta pankista kolme ei antanut lainkaan tarjousta lainasta.

 Kolmen pankin ehdot olivat niin tiukat, että lainaa olisi herunut korkeintaan puolet remontin hinnasta.

Pankeista kerrotaan, etteivät taloyhtiöiden lainaehdot ole tänä vuonna kiristyneet. Lainojen marginaalit ovat pysyneet 1–1,5 prosentissa, eikä muutoksia suuntaan tai toiseen ole näkyvissä.

Laina-aikoja on pyritty lyhentämään, mutta ne ovat edelleen 15–20 vuotta. Usein taloyhtiöt maksavat lainansa pois huomattavasti nopeammin, noin kymmenessä vuodessa.

Ränsistyneiden kerrostalojen tilanne vaikuttaa silti kehnolta. Jos talo on rakennettu 1970-luvulla eikä siihen ole tehty remontteja, lainahanat ovat tiukassa.

Pankit kehottavat asukkaita arvioimaan paitsi oman asuntonsa kuntoa myös taloyhtiötään. Erityisesti asunnonostajien olisi syytä kysellä taloyhtiöstä.

"Se on yhteistä omaisuutta, ja siitä on pidettävä huolta ja katsottava, ettei katto vuoda ja ikkunat ovat kunnossa. Kerrostaloasujan pitäisi nähdä muutakin kuin ikiomat seinät. Ihmiset ovat välillä ymmärtämättömiä", sanoo yritysasiakkaista vastaava liiketoimintajohtaja Leena Vainiomäki Danske Bankista.

Nordean varatoimitusjohtaja Jussi Mekkonen kertoo, että vaikeimmassa asemassa ovat pienillä paikkakunnilla sijaitsevat vanhat talot, joiden on annettu rapistua. Pahimmillaan remonttikustannukset kasvavat seinien arvoa suuremmaksi.

Danske Bankin Vainiomäki muistuttaa, ettei pankki sinänsä katso, missä asunto sijaitsee.

"Talo voi olla vaikka Helsingin keskustassa. Sijainnilla ei ole väliä vaan sillä, mikä on yhtiön arvo", Vainiomäki sanoo.

Jos taloyhtiön asiat ovat hunningolla, kaikki kärsivät.

"Toki ymmärrän, että kyseessä on monen koti, jolla on käyttöarvo. Taloyhtiöiden osakkaiden kannattaisi kuitenkin miettiä tilannetta, jos rahoja sijoitetaan kohteeseen, josta sijoitettuja rahoja ei saa koskaan takaisin", Nordean Mekkonen sanoo.

Umpikujaan ajautuneilla taloyhtiöillä on ainakin kolme mahdollisuutta. Ison remonttipaketin voi yrittää jakaa pienempiin osiin.

Remonttiputkeen ei kuitenkaan yleensä päädytä, koska asukkaat haluavat mieluummin kaikki korjaukset kerralla kuin jatkuvaa häiriötä vuosien ajan.

Toinen vaihtoehto on, että asukkaat rahoittavat remontin omista varoistaan tai ottavat itse lainaa. Tämä on pankkien toive etenkin pienissä taloyhtiöissä, kuten rivitaloissa.

Kolmas vaihtoehto on purkaa koko rakennus ja rakentaa uutta tilalle. Asukkaat saattavat paeta, mutta sama ongelma voi tulla eteen isoissa remonttilainoissa.

"Jos lainamäärä per neliö nousee korkeaksi suhteessa käypään arvoon per neliö, voi syntyä poistumisreaktio. Sitähän ei kukaan halua, eivät asukkaat eikä rahoittaja", OP:n Peltola sanoo.

Pankkien mukaan ongelmilta välttyy parhaiten, jos taloyhtiössä on osaava hallitus ja isännöitsijä.

"Ongelmataloyhtiöissä on tyypillisesti ollut hallitus, joka ei ole ajatellut pitkälle", Vainiomäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat