Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Logistiikkajätti investoi 57 miljoonaa euroa Vantaan maaliikenne­keskukseen

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
DB Schenkerin johtajat Göran Åberg (vas.) ja Ewald Kaiser tutustuivat yhtiön keskiviikkona avattuun logistiikkakeskukseen Vantaalla. Maaliikennekeskus pystyy käsittelemään yli 7 000 pakettia tunnissa.
DB Schenkerin johtajat Göran Åberg (vas.) ja Ewald Kaiser tutustuivat yhtiön keskiviikkona avattuun logistiikkakeskukseen Vantaalla. Maaliikennekeskus pystyy käsittelemään yli 7 000 pakettia tunnissa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Saksalaisen logistiikkajätin DB Schenkerin johto luottaa Suomen talouden kasvavan lähivuosina. Ja parempaan tulevaisuuteen sen on uskottavakin, sillä yritys avasi keskiviikkona suurimman ja nykyaikaisimman maaliikennekeskuksensa Euroopassa Vantaan Viinikkalaan.

Kyseessä on 57 miljoonan euron investointi.

Fakta

Keskus käyttää aurinkovoimaa

 Viinikkalan maaliikennekeskuksen tontti on 15 hehtaarin suuruinen.

 Sen pinta-ala on 52 250 neliömetriä.

 Terminaalin katolla on 200-kilowattinen aurinkosähköjärjestelmä.

 Aurinkoenergian lisäksi yhtiöllä on käytössään vesivoimaa, rakenteissa puuta, piha on päällystetty kierrätettävällä vihreällä asfaltilla, automaattiovet estävät lämpöhukkaa, käymälöissä on vedettömät pisuaarit, terminaali hyödyntää luonnonvaloa ja yhtiö panostaa kierrätykseen.

"Suomen talous nousee kyllä. Kysymys on vain siitä, kuinka nopeasti", sanoo DB Schenkerin maakuljetuksista ja sopimuslogistiikasta vastaava johtaja Ewald Kaiser.

Kaiser vakuuttaa, että Suomen markkinat ovat aina olleet tärkeät maailman toiseksi suurimmalle kuljetus- ja logistiikkapalveluiden tarjoajalle.

"Täällä on Euroopan paras koulujärjestelmä, ja koulutuksen sekä kielitaidon lisäksi maa on juridisesti ja poliittisesti vakaa", hän kehuu.

DB Schenkerin Itä- ja Pohjois-Euroopan toiminnoista vastaava johtaja Göran Åberg katsoo lisäksi, että uuden hallituksen linjaukset tukevat yrittäjyyttä ja logistiikkabisnestä.

"Hallitusohjelma näyttää lupaavalta, ja muutoinkin kulut ovat viime vuosina olleet kohtuulliset, kun palkkataso on pysynyt tasaisena", Åberg sanoo.

Kaiserin mukaan on ainutlaatuista, että keskuksen toiminta on keskittynyt saman katon alle. Esimerkiksi Pariisin ympäristössä Schenkerillä on kuusi pienempää keskusta.

"Suomen kaltaisessa harvaanasutussa maassa pääkaupunkiseudulle ja lentoaseman kupeeseen keskittyminen on tehokkainta. Myös Norjassa on käytössä samanlainen malli", Kaiser kertoo.

Tehokkuus ja edullisuus eivät hänen mielestään ole ristiriidassa ympäristöystävällisyyden ja energiansäästön kanssa.

Uusi maaliikennekeskus onkin rakennettu ympäristö huomioon ottaen.

Posti on parissa vuodessa noussut Schenkerin suurimmaksi kilpailijaksi Suomessa ohi kansainvälisten toimijoiden.

Postin paketti- ja logistiikkapalveluiden johtaja Jukka Rosenberg suhtautuu kilpailijan investointiin myönteisesti.

"Alaan selvästi uskotaan. Eri toimijoilla on eri vahvuuksia. Välillä kilpailemme, välillä teemme yhteistyötä. Monet kansainväliset logistiikkafirmat ovat asiakkaitamme, ja haluamme palvella heitä mahdollisimman hyvin", Rosenberg sanoo.

Posti on pakettiliiketoiminnassa ylivoimainen markkinajohtaja, kuljetustoiminnassa yksi kolmesta.

"Vahvuutemme paikallisiin toimijoihin nähden on kansainvälisyys. Kansalliset postit eivät toimi maailmanlaajuisesti. Toimimme yli 140 maassa", DB Schenkerin Kaiser sanoo.

Kaiserin mukaan alalla on muutaman vuoden kuluessa tapahtumassa suuri muutos digitalisaation ja robotisaation avulla etenkin lastausprosesseissa.

"Logistiikka on kasvava ala niin kauan kuin keksitään tavaroiden 'sädettäminen' paikasta toiseen tieteiselokuvien tapaan. Ihmettelisin kuitenkin, jos ala näyttäisi samanlaiselta kymmenen vuoden kuluttua. On adaptoiduttava yhä nopeampaan tahtiin", Kaiser katsoo.

Sekä DB Schenker että Posti panostavat verkkokauppaan, kun suoraan kuluttajalle tapahtuva myynti on kovassa kasvussa.

Posti on hiljattain investoinut 25 miljoonaa euroa automaattivarastoon, joka mahdollistaa verkkokauppatuotteiden toimittamisen asiakkaalle yhden päivän kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat