Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen Rosatom tarvitsisi kipeästi ydinlaitostilauksen Pyhäjoelta – urakat alkavat olla vähissä

Talous
 
Pekka Hakala HS
Uudet ja vanhat jäähdytystornit hallitsevat Novovoronežin ydinvoimalakaupungin maisemaa lauhdevesilammen takana.
Uudet ja vanhat jäähdytystornit hallitsevat Novovoronežin ydinvoimalakaupungin maisemaa lauhdevesilammen takana. Kuva: Pekka Hakala HS

Keskivenäläinen helle on kesäkuun alussa jo kovimmillaan. Hikinorot valuvat kypärien alta ydinvoimalan rakennustyömaalla Novovoronežissa. Rosatomin rakentaman kakkosvoimalan ensimmäisen reaktorirakennuksen kupoli on vielä aika lailla kesken.

"Mutta ei ole enää syyskuussa", vakuuttaa laitoksen pääinsinööri Vladimir Kazanski. Syyskuussa halkeaa jo uraani, ja joulukuussa uusi ykkösyksikkö kytketään sähköverkkoon. Kaupallisen tuotannon pitäisi olla vauhdissa vuoden kuluttua.

Työmaa on viivästynyt kolmisen vuotta alkuperäisestä aikataulusta. Laitoksen pääjohtaja Vladimir Povarov syyttää viivästyksistä tavarantoimittajia ja tarkastusvirasto Rostehnadzorin Fukushiman onnettomuuden jälkeen kiristyneitä turvallisuusvaatimuksia.

"Sitä paitsi tämä on pilottihanke", Povarov sanoo. Novovoronež II:ssa on samanlaiset 1 200 megawatin VVER AES 2006 -painevesireaktorit, jollaiset Fennovoima aikoo asennuttaa Pyhäjoelle. Loviisa-tyyppinen laite ei ole uusi keksintö, mutta siihen on lisäilty uusia ominaisuuksia.

Novovoronežin miesten puheissa toistuu "passiivinen turvallisuus" eli sellaiset ratkaisut, joilla katastrofi pyritään onnettomuustilanteessa välttämään, vaikka sähköt olisivat poikki.

Rosatom järjesti tällä viikolla Moskovassa omat kansainväliset messunsa, Atomexpon.

Puheita ei kauan tarvinnut kuunnella ymmärtääkseen, kuinka tärkeä paikka Pyhäjoki venäläisille on. Kasvavat atomimarkkinat ovat Kiinassa, mutta suomalainen laitos olisi Rosatomille mieluisaa mainosta. Ja sitä paitsi: kun Turkin Akkuyun laitos neljän vuoden kuluttua valmistuu, Rosatomilla ei ole työmaita jäljellä kuin yksi, Vietnamissa. Ellei uusia kauppoja synny nopeasti.

Akkuyu on venäläisille tärkeä projekti, sillä Turkkiin on saatu myytyä laitos kaikilla herkuilla eli niin sanottu "rakenna, omista ja operoi" -paketti. Fennovoiman projektijohtajan Minna Forsströmin mukaan Pyhäjoelle ei tällaista ratkaisua ole edes tarjottu.

Moskovassa on ilmeisesti ymmärretty poliittiset realiteetit.

Novovoronežin ydinvoimalatyömaalla asennettiin keskiviikkona ilmastointiputkia.
Novovoronežin ydinvoimalatyömaalla asennettiin keskiviikkona ilmastointiputkia.

Novovoronež on venäläisille mieluinen esittelykohde. Kaupungin jokainen ydinlaitos on ollut jollain tapaa pilottihanke aina siitä lähtien, kun ensimmäinen reaktori käynnistettiin vuonna 1964.

Ykkös- ja kakkosreaktorit suljettiin Neuvostoliiton vedellessä viimeisiään.

Kolmonen ja nelonen pitäisi panna kiinni parin vuoden kuluessa. Vuonna 1980 valmistuneelle viitosreaktorille sen sijaan on tehty täysremontti, ja sen pitäisi tahkota sähköä vielä 30 vuotta yhdessä nyt valmistuvan kakkosvoimalan kanssa.

Voronežin kaupungin eteläpuolella onkin varsinainen atomikylä. Uusia taloja, siistejä katuja ja ydinvoimayhtiön rakentama urheiluhalli.

Viiden neliökilometrin laajuinen lauhdevesilampi liplattaa sankarivainajien muistomerkin juurella. Joku uskalikko pulahtaa uimaan, mutta vesi on liian lämmintä virkistääkseen. Kaupunkilaiset ajelevatkin lammen ympäri Donjoen uimarannoille.

Tarkastusviraston raporttien perusteella tekojärven vesi on lähes terveellistä, ilmakehän radioaktiivisuus luonnon taustasäteilyn tasolla ja kaikki näytteet reippaasti alle raja-arvojen.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Katastrofi alkaa painua historiaan.

Rosatomin kansainvälisestä toiminnasta vastaava varapääjohtaja Kirill Komarov sanoi Atomexpon tiedotustilaisuudessa Moskovassa, että hänen mukaansa oli tärkeintä, ettei Venäjä lopettanut ydinvoiman kehittämistä Tšernobylin jälkeen.

Mutta entä Fukushima?

"Magnitudiltaan yli seitsemän maanjäristys on Keski-Venäjällä mahdoton", Novovoronežin pääinsinööri Kazanski tuumii. "Ja tsunamia tänne ei tule."

Pekka Hakala HS
Novovoronež/Moskova

Ydinvoimalan pääinsinööri Vladimir Kazanski vakuuttaa urakan valmistuvan ajoissa.
Ydinvoimalan pääinsinööri Vladimir Kazanski vakuuttaa urakan valmistuvan ajoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat