Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pankin muistio: Työajan pidennys kasvattaisi BKT:ta jopa 11 miljardia euroa

Työntekijät varoittavat työajan pidentämisen voivan johtaa työttömyyden kasvuun

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Suomen Pankki teki laskelmansa alkuvuodesta.
Suomen Pankki teki laskelmansa alkuvuodesta. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Työntekijöiden vuosittaisen työajan pidentäminen sadalla tunnilla suurentaisi Suomen vuotuista bruttokansantuotetta jopa 11 miljardilla eurolla kuudessa vuodessa. Näin arvioi HS:n haltuunsa saama Suomen Pankin sisäinen muistio, joka perustuu pankin laskelmiin.

Tästä on kyse

 Pääministeri Juha Sipilä haluaa maahan yhteiskuntasopimuksen, joka parantaisi yritysten kilpailukykyä.

 Yksi keskeinen esitys on ollut vuosittaisen työajan pidentäminen ilman lisäpalkkaa.

 Työajan pidentämisen vaikutuksia on vaikea arvioida, koska sellaista ei ole aiemmin tehty esitetyssä laajuudessa.

 Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus ryhtyy lisäleikkauksiin.

Suomen Pankin laskelmat toimivat keskeisenä taustatietona, kun hallitus ja työmarkkinajärjestöt hakevat sopua Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamisesta. Työnantajat esittävät vuosityöajan nostoa keinoksi, jolla suomalaisia yrityksiä vahvistettaisiin kilpailussa ulkomaisia yrityksiä vastaan.

Laskelmien merkitystä korostaa se, että työajan pidentämiseen Suomessa ei löydy kunnollista vertauskohtaa. Sellaista ei ole tehty muualla siinä muodossa ja laajuudessa kuin Suomessa harkitaan.

Suomen Pankki laski työajan pidentämisen vaikutuksia Aino-mallinsa avulla. Malli antaa huiman tuloksen siitä, miten Suomen talous elpyisi lisätyöajan myötä.

Talouskasvu kiihtyisi ja vienti voimistuisi. Kustannuskilpailukyky paranisi, ja ennen pitkää myös yksityinen kulutus ja investoinnit piristyisivät.

Talouskasvu olisi kuuden vuoden ajan keskimäärin yli 1,2 prosenttiyksikköä nopeampaa kuin nykyisessä ennusteessa. Tämä tarkoittaa, että bruttokansantuotteen taso olisi vuonna 2021 runsaat 11 miljardia euroa eli lähes kuusi prosenttia perusennustetta korkeampi.

Julkisen talouden velkasuhde olisi laskujen mukaan vuonna 2021 noin kolme prosenttiyksikköä perusennustetta alempi.

Työnantajat ovat käyttäneet Suomen Pankin laskuja puhuessaan pidempien työaikojen puolesta.

"Tämä tukee sitä peruslähtökohtaa, mikä hallituksella on ollut. Kustannuskilpailukyvyn muutoksella edistetään viennin ja talouskasvun kautta myös työllisyyttä ja yleisemmin hyvinvointia", sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton pääekonomisti Jussi Mustonen.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund
STTK:n pääekonomisti Ralf Sund

Työntekijöitä edustavan keskusjärjestön STTK:n pääekonomisti Ralf Sund hyväksyy Suomen Pankin laskelmien "etumerkit". Työajan lisäämisellä siis olisi positiivisia vaikutuksia kansantalouteen.

Sund kuitenkin arvostelee sitä, että Suomen Pankin paperissa sivuutetaan mahdollinen työllisyyden lisääntyminen ja sen kerrannaisvaikutukset talouteen.

Yritykset voisivat pärjätä vähemmällä työvoimalla, jos työaikaa olisi kaikilla enemmän. Pitkällä aikavälillä kilpailukyvyn paraneminen elvyttää vientiä, mikä parantaisi työllisyyttä.

"Mielestäni on selvää, että ennen kuin vienti lähtee joskus vetämään, tämä tulee lisäämään työttömyyttä. Sillä on hintansa", Sund sanoo.

Myös julkinen sektori jää sivuun laskelmissa. Sundin mukaan työajan lisääminen tarkoittaisi julkisella puolella "vähän pysyvämpää työttömyysvaikutusta". Julkinen puoli ei pääsisi hyötymään viennin kasvusta samaan tapaan kuin yksityinen sektori.

Suomen Pankki teki työajan lisäämisestä laskelmia sisäiseen käyttöönsä alkuvuodesta, koska se koki kysymyksen keskeiseksi. Kun työajan lisääminen nousi keväällä esiin silloisen hallitusneuvottelijan Juha Sipilän (kesk) vetämissä yhteiskuntasopimusneuvotteluissa, Suomen Pankki tarjosi muistionsa neuvottelijoiden käyttöön.

Pankki korostaa, että muistio ei ole kannanotto työajan pidentämisen puolesta tai vastaan – ainoastaan tekninen laskelma.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantajan Lauri Kajanojan mukaan malli kertoo siitä, mitä taloudelle tapahtuu pitkällä aikavälillä, jos vuosityöaikaa pidennetään tavalla tai toisella.

"Meidän mallimme ei pysty käsittelemään sitä, mitä lyhyellä aikavälillä tapahtuu työttömyydelle ja työllisten lukumäärälle."

Kansainvälinen tutkimus ei Kajanojan mukaan tue sitä, että vuosityöajan lisääminen pahentaisi työttömyyttä ainakaan merkittävästi. "On kuitenkin mahdollista, että näin tapahtuisi", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat