Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki muuttui konservatiivisemmaksi

Talous
 

Konservatiivinen Oikeus- ja kehityspuolue AKP on johtanut Turkkia vuodesta 2002. Ennen sen valtaannousua islaminusko erotettiin Turkissa tiukasti valtiosta. AKP on vienyt Turkkia islamilaisempaan suuntaan.

Recep Tayyip Erdogan siirtyi pääministeristäpresidentiksi viime vuonna saatuaan vaaleissa 52 prosenttia äänistä.

Valtansa alussa AKP teki Turkissa monia uudistuksia. EU-jäsenyysneuvottelut alkoivat 2005. Ne ovat kuitenkin olleet jäissä jo jonkin aikaa.

Viime vuosina Erdogania on arvosteltu kasvavasta itsevaltaisuudesta. Laajat hallituksenvastaiset mielenosoitukset tukahdutettiin kovin ottein 2013. Myös sananvapaus on heikentynyt.

Vuoden 2013 lopussa Turkissa puhkesi korruptioskandaali, jossa hallituksen jäseniä ja Erdoganin lähipiiriä epäiltiin laajoista väärinkäytöksistä. Erdogan tyrmäsi syytteet vastustajiensa juoniksi. Satoja poliiseja ja virkamiehiä siirrettiin toisiin tehtäviin.

Turkki jakautuu jyrkästi Erdoganin kannattajiin ja vastustajiin. Molemmat osapuolet arvostelevat toisiaan rajusti.

Tästä huolimatta Erdogan ja AKP nauttivat laajaa kansansuosiota. Pääoppositiopuolue, maallinen CHP, ei pääse lähellekään AKP:n kannatusprosentteja.

Jos AKP saa Erdoganin toiveen mukaisesti kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista, se aikoo muuttaa perustuslaissa Turkin presidenttijohtoiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat