Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filosofi, orava ja tehokkaat markkinat

Talous
 
Marko Erola

William James tapasi kerran kävelyretkellään väittelevän seurueen. Väittely koski sitä, voiko puussa olevan oravan ympäri kävellä. Puun voi kiertää, mutta kierränkö oravan, joka kiepsahtaa aina piiloon toiselle puolelle runkoa?

Kahtia jakautunut seurue pyysi kuuluisaa filosofia ratkaisemaan kiistan. James vastasi kysymyksellä: mitä oikeastaan tarkoitatte oravan ympäri kävelyllä? Jos ajatus on, että olen ensin oravasta pohjoiseen, sitten itään, etelään, länteen ja taas pohjoiseen, niin toki kierrän oravan kävelemällä puun ympäri. Jos sen sijaan on oltava ensin oravan edessä, sitten oikealla, takana, vasemmalla ja taas edessä, en pysty kiertämään oravaa, koska sen vatsa on aina minuun päin.

James on pragmaattisen filosofian isiä. Pragmatisti kysyy, mitä käytännön eroa sillä on, olemmeko yhtä mieltä vai toista. Jos mitään eroa ei ole, väittely voidaan lopettaa.

Toista sataa vuotta sitten oravasta kinastellut seurue nousee mieleeni aina, kun näen väiteltävän osakemarkkinoiden tehokkuudesta. Näen aika usein.

Teorian mukaan informaatio menee hintoihin niin tehokkaasti, että on mahdoton löytää väärin hinnoiteltuja osakkeita ja "lyödä markkinat", ainakaan pitkään. Suurelta joukolta huomaamatta jääneen arvokkaan tiedonmurun etsiminen on neulan etsimistä heinäsuovasta.

Toisaalta esimerkkejä kurssien räikeistä yli- ja alilyönneistä löytyy helposti, ja käyttäytymistieteilijöiden mukaan inhimillinen päätöksenteko on niin monin tavoin vääristynyttä, että puheet rationaalisuudesta ja tehokkuudesta ovat lähinnä huvittavia.

Väittely markkinoiden tehokkuudesta on jatkunut puoli vuosisataa, emmekä ole hullua hurskaampia. Kiista onkin ratkaistavissa vain pragmaattisesti.

Käytäntö on osoittanut, että pitkään sijoittavan on hyvä uskoa markkinoiden tehoon. Ammattilaisistakin ani harva pystyy ylittämään keskituoton yli kymmenen vuoden sijoitusajalla. Käytäntö on myös osoittanut, että lyhyellä aikavälillä joukkopsykologia, puutteellinen seuranta, sääntely, manipulointi ja muut syyt synnyttävät tilaisuuksia. Ja vaikka tieto menisikin suhteellisen tehokkaasti hintoihin, hinnoissa suuri osa on arvailua tulevasta.

Markkinat ovat sekä äänestyslaite että vaaka, varsin tehokkaita kumpikin, mutta toisella laitteella veikataan yhtiön lähitulevaisuutta ja toisella mitataan pitkän aikavälin arvoa.

Marko Erola
Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat