Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM:n tutkimus: Valtio voisi korottaa veroja

Talous
 

Verotuottoja voidaan Suomessa yhä lisätä veroja korottamalla.

Tähän selkeään tulokseen päätyy valtiovarainministeriön tuore selvitys, jossa finanssisihteeri Mauri Kotamäki tutki työn, kulutuksen ja pääomien verotusta Suomessa.

Tieteellinen tulos on ristiriidassa sen politiikassa yleisen hokeman kanssa, että veroja ei Suomessa enää voi korottaa.

Tutkimus tehtiin yleisen tasapainon makromallin avulla veroasteen noston vaikutuksia Laffer-käyriin vertaamalla.

Laffer-käyrä kertoo, kuinka paljon verotuotto kasvaa, kun veroastetta nostetaan.

Siihen liittyy keskeisesti osin kiistanalainen teoria siitä, että verotuksen kiristyminen yli tietyn rajan vähentää taloudellista toimeliaisuutta ja vähentää näin verotuloja.

Tutkimus ei ottanut kantaa mahdollisiin hyvinvointitappioihin, jos verotusta kiristettäisiin liiaksi, vaan se keskittyi verotulojen määrän arviointiin.

Tutkimus käsittelee asioita pitkällä aikavälillä, eikä se puutu tämänhetkiseen suhdannepolitiikkaan.

Tutkimustulosten mukaan Suomi on vielä finanssikriisin jälkeisen talouskurimuksen jälkeenkin vielä selvästi Laffer-käyrän vasemmalla puolella.

Toisin sanoen jos valtiolle halutaan tuloja, kaikkia tutkittuja verolajeja voi vielä kiristää ilman, että verotuottojen määrät kääntyisivät kiristysten takia laskuun.

"Jos pohditaan pelkkää verotuottoa, näyttäisi siltä, että on varaa nostaa kaikkia veroasteita, joskaan ei välttämättä kahta veroastetta kerralla", Kotamäki kertoo.

Hänen mukaansa tutkimus on lähinnä "akateeminen harjoitus", joka päätettiin julkaista keskustelualoitteena valtiovarainministerin kuuden miljardin euron säästötavoitemuistion jälkimainingeissa.

"Yksi huomio on se, että Laffer-käyrät eivät sano mitään tehokkuuden, bruttokansantuotteen kasvun tai työllisyyden kehittymisestä. Tämä mittaa vain kuinka paljon veroastetta voisi nostaa", Kotamäki korostaa tutkimuksen rajallisuutta.

Erityisen suuri ero verotuksen tason ja mahdollisen veroasteen välillä löytyy Suomen pääomaverotuksessa, jossa veroastetta voisi Laffer-käyrien perusteella nostaa nykyisestä noin 31 prosentista jopa 79 prosenttiin.

Pääomatulojen verotuksessa on se ongelma, että vaikka niitä nostettaisiin, valtio ei saisi paljoa enempää tuloja. Vastaavasti jos pääomavero laskettaisiin vaikka nollaan, tappiot eivät olisi valtiolle valtavia, Kotamäki selittää.

Tuloveron huippu olisi tutkimuksen mukaan kymmenen prosentin päässä.

"Siitä ei voi johtopäätöstä, että nosto olisi kannattavaa, eikä myöskään johtopäätöstä, että nosto ei olisi kannattavaa."

Kotamäen mukaan tutkimuksesta selviää, että tuloveron noston ja laskun dynaamiset vaikutukset ovat herkimpiä.

"Toki sillä olisi tulonjakovaikutuksia."

Arvonlisäveron nosto on sen sijaan tutkimuksen kummajainen. Tutkimuksen mukaan valtion tulot nousisivat, vaikka kulutukseen kohdentuvia veroja nostettaisiin kuinka paljon.

"Kyseessä on mallin ominaisuus, ja siihen on suhtauduttava varauksella", Kotamäki kuittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat