Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iäkkäiden sijoitusneuvonta vaihtelee

Danske Bank ei kutsu yli 75-vuotiaita sijoitusneuvontaan. OP-ryhmällä on lista tuotteista, joita ei iäkkäämmille tarjota.

Talous
 

Pankeilla on hyvin erilaisia sisäisiä ohjeita siitä, miten iäkkäille ihmisille jaetaan sijoitusneuvoja. Danske Bank on linjannut, ettei yli 75-vuotiaita pääsääntöisesti kutsuta sijoitusneuvontaan. OP-ryhmällä puolestaan on lista tuotteista, joita iäkkäämmille asiakkaille ei pitäisi tarjota.

Finanssivalvonta kehotti viime syksynä sijoituspalveluita tarjoavia yrityksiä laatimaan ohjeistuksen siitä, miten ikä pitää ottaa huomioon sijoitusneuvonnassa. Fivan selvityksen mukaan vain harvoilla palveluntarjoajilla oli erillistä ohjeistusta iäkkäiden neuvonnasta.

Tästä on kyse

 Finanssivalvonta puuttui viime vuonna pankkien tapaan markkinoida sijoitustuotteita iäkkäille asiakkaille.

 Fivan tietoon oli tullut tapauksia, joissa asiakkaita oli painostettu merkitsemään heille sopimattomia sijoitustuotteita.

 HS kertoi viime tiistaina tapauksesta, jossa Nordean sijoitusneuvo aiheutti 92-vuotiaalle asiakkaalle suuren verolaskun.

 Fivan viime vuonna tekemän selvityksen mukaan sijoitustuotteita myyvillä yrityksillä ei pääsääntöisesti ollut erillistä ohjeistusta siitä, miten ikä otetaan huomioon sijoitusneuvonnassa.

Danske Bank on suurimmista pankeista ainoana linjannut, ettei kovin iäkkäitä aktiivisesti kutsuta sijoitusneuvontaan.

"Emme voi harrastaa ikärasismia, mutta perusperiaate on, että emme lähesty yli 75-vuotiaita. Tämä joukko on rajattu sijoituspalvelujen kohderyhmänä kokonaan pois", sanoo Danske Bankin varainhoidosta ja yksityispankkitoiminnasta vastaava johtaja Kimmo Laaksonen.

Pankki on toisaalta panostanut 60–70-vuotiaiden asiakkaiden sijoitusneuvontaan niin, että painopisteenä on perintöasioiden suunnittelu.

"Katsomme, mitä on siitä näkökulmasta fiksua tehdä. On esimerkiksi tiettyjä vakuutustuotteita, jotka ovat verotuksellisesti edullisia perimistilanteessa."

HS kertoi viime viikolla tapauksesta, jossa yli 90-vuotiaan sijoitusneuvonnassa ei ollut otettu lainkaan huomioon sijoituspäätösten vaikutusta perimistilanteessa.

"Juuri tämän tyyppisiä asioita pyritään ottamaan huomioon neuvontatilanteessa. Sijoitusneuvoilla voi tehdä paljon hyvää tai pahaa siinä kohdassa elämää", Laaksonen sanoo.

OP-ryhmässä on puolestaan linjattu, ettei iäkkäämmille asiakkaille tarjota monimutkaisia ja riskipitoisimpia sijoitustuotteita lainkaan.

"Ohjeistuksessa on lista näistä tuotteista, joihin kuuluvat muun muassa strukturoidut sijoitustuotteet ja erikoissijoitusrahastot. Asiakasomisteisuus tarkoittaa, että kaikessa toiminnassa asiaa tarkastellaan asiakkaan etujen mukaisesti", sanoo OP:n henkilöasiakkaiden varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Jarmo Kuisma.

OP:lla varsinaista ikärajaa ei ole asetettu. Kuisma painottaa, ettei ikä kerro mitään ihmisen sijoitusosaamisesta. Sijoitusneuvojan pitää aina kysellä ja ottaa selvää asiakkaan tilanteesta ja osaamisesta.

Mitä korkeamman riskin tuotteista puhutaan, sitä tarkemmin asiakkaan osaaminen ja riskinsietokyky selvitetään.

"Ikä on vain yksi sijoitusneuvontaan vaikuttava tekijä. Jos on 80-vuotias ja sijoittanut 20 vuotta osakkeisiin niin ymmärtää varmasti riskit paremmin kuin 60-vuotias, jolla ei ole mitään sijoittamiskokemusta", Kuisma sanoo.

Nordean varainhoidosta vastaavan johtajan Arto Peltokorven mukaan ikä otetaan huomioon yhtenä tekijänä asiakkaan neuvonnassa.

"Se ei ole millään tavalla ratkaiseva tekijä. Neuvonta perustuu asiakkaan tuottotavoitteisiin, sijoitusaikaan ja riskiin. Olemme kuitenkin täsmentäneet ikääntymiseen liittyvää ohjeistusta niin, että neuvojan pitää selvittää, että asiakas varmasti ymmärtää asiat, joita käydään läpi", Peltokorpi sanoo.

Laaksosen mielestä sijoitusneuvonnan haasteena on suomalaisten ylipäätään heikko tietotaso sijoittamiseen liittyvissä asioissa.

"Kansalaisosaamisessa on parantamisen varaa sijoittamisen ja säästämisen suhteen. Se ei ole ikäkysymys ollenkaan", Laaksonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat