Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nopeasti kasvava Turkki elää epävarmuudessa – valtapuoluetta uhkaa talouden yskähtely

Sunnuntaina vaaleihin käyvän Turkin talous hiipuu ja työttömyys pahenee. Konservatiivisen hallituksen suosio on perustunut talouskasvuun.

Talous
 
Murad Sezer Reuters
Istanbulissa oli rakenteilla pilvenpiirtäjiä huhtikuussa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan toivoo Istanbulista Dubain ja Singaporen vertaista talouden keskusta.
Istanbulissa oli rakenteilla pilvenpiirtäjiä huhtikuussa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan toivoo Istanbulista Dubain ja Singaporen vertaista talouden keskusta. Kuva: Murad Sezer Reuters

Uima-allas on välttämätön osa turkkilaista ylemmän keskiluokan asuinaluetta, mutta Ankaraan rakennettavalla Alt{inodotnoran-alueella pääsee myös tekolumelle laskettelemaan: sinne on määrä tulla uima-altaiden ja luistinradan lisäksi laskettelurinne.

Samaan aikaan Istanbuliin rakennetaan hulppeaa Maslak 1453 -nimistä asuinaluetta, jolle nousee 24 tornitaloa ja lähes 5 000 asuntoa.

Turkin rakennusbisnes on kasvanut viime vuosina vimmaisesti, ja myös suomalaisyritykset ovat ottaneet siivun siitä. Hissiyhtiö Kone toimittaa sekä Alt{inodotnoraniin että Maslak 1453:een satoja hissejä ja liukuportaita.

Maslak 1453 on nimetty sen vuoden mukaan, jolloin turkkilaiset valtasivat Istanbulin. Kone on myynyt sinne hissejä ja liukuportaita noin 15 miljoonan euron arvosta.

"Se on meille hyvin, hyvin tärkeä projekti", kuvaa Koneen Turkin-maajohtaja Haldun Ulusoy.

Vaikka kimaltavat pilvenpiirtäjät toisensa jälkeen nousevat yhä Turkin kaupunkeihin, talouden näkymät ovat 76 miljoonan asukkaan EU-hakijamaassa sumuisemmat kuin aikoihin.

"Yksi haaste on epävarmuus liittyen Turkin poliittiseen tilanteeseen", Ulusoy toteaa.

Turkissa käydään huomenna sunnuntaina parlamenttivaalit, joissa on paljon pelissä. Niissä ratkeaa, saako maata vuodesta 2002 johtanut konservatiivinen, islamiin nojaava AK-puolue niin paljon ääniä, että se pystyy muuttamaan Turkin perustuslaissa presidenttijohtoiseksi. Vallan haluaa sementoida itselleen raivoisasti kampanjoiva Recep Tayyip Erdogan, joka siirtyi viime vuonna pääministerin paikalta presidentiksi.

Toiveen toteutuminen näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Valtapuolueen suosiota uhkaa talouden yskähtely. AKP saa melko varmasti yhä eniten ääniä, mutta mielipidemittausten mukaan ei tarpeeksi perustuslain muuttamiseen. On jopa mahdollista, että tällä kertaa se ei pystyisi yksin muodostamaan hallitusta.

Tärkeitä syitä AKP:n tähänastisille ylivoimaisille vaalivoitoille ovat olleet talouden huima kasvu sekä vakaus ja vaurastuminen, joista turkkilaiset ovat nauttineet sen valtakaudella.

Viime vuonna talouskasvu jäi 2,9 prosenttiin. Tuleville vuosille ennustetaan 3–3,5 prosentin vauhtia, mikä on liian vähän työllistämään kasvava, nuori väestö. Niinpä myös työttömyysaste on kohonnut yli 11 prosenttiin.

"Turkilla on periaatteessa edellytyksiä nopeampaan kasvuun, mutta siihen tarvittaisiin rakenneuudistuksia", arvioi vanhempi ekonomisti Heli Simola Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta Bofitista.

Tausta

Turkki muuttui konservatiivisemmaksi

Konservatiivinen Oikeus- ja kehityspuolue AKP on johtanut Turkkia vuodesta 2002. Ennen sen valtaannousua islaminusko erotettiin Turkissa tiukasti valtiosta. AKP on vienyt Turkkia islamilaisempaan suuntaan.

Recep Tayyip Erdogan siirtyi pääministeristäpresidentiksi viime vuonna saatuaan vaaleissa 52 prosenttia äänistä.

Valtansa alussa AKP teki Turkissa monia uudistuksia. EU-jäsenyysneuvottelut alkoivat 2005. Ne ovat kuitenkin olleet jäissä jo jonkin aikaa.

Viime vuosina Erdogania on arvosteltu kasvavasta itsevaltaisuudesta. Laajat hallituksenvastaiset mielenosoitukset tukahdutettiin kovin ottein 2013. Myös sananvapaus on heikentynyt.

Vuoden 2013 lopussa Turkissa puhkesi korruptioskandaali, jossa hallituksen jäseniä ja Erdoganin lähipiiriä epäiltiin laajoista väärinkäytöksistä. Erdogan tyrmäsi syytteet vastustajiensa juoniksi. Satoja poliiseja ja virkamiehiä siirrettiin toisiin tehtäviin.

Turkki jakautuu jyrkästi Erdoganin kannattajiin ja vastustajiin. Molemmat osapuolet arvostelevat toisiaan rajusti.

Tästä huolimatta Erdogan ja AKP nauttivat laajaa kansansuosiota. Pääoppositiopuolue, maallinen CHP, ei pääse lähellekään AKP:n kannatusprosentteja.

Jos AKP saa Erdoganin toiveen mukaisesti kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista, se aikoo muuttaa perustuslaissa Turkin presidenttijohtoiseksi.

"Ongelma on se, että ensimmäiset kymmenen vuotta AKP teki talouden näkökulmasta oikeita asioita, mutta kaksi kolme viime vuotta on mennyt oman aseman suojelemiseksi ja vallanhimoksi", sanoo Turkki-asiantuntija Ari Metso varainhoitoyhtiö Taaleritehtaasta.

Talousuudistuksia tehtiin muun muassa EU:n vaatimuksesta. Viime vuosina ne ovat hiipuneet samalla kun EU-jäsenyys on alkanut vaikuttaa yhä kaukaisemmalta.

Metson mukaan sijoittajien yleinen toive on, että AKP saisi riittävästi ääniä muodostaakseen yksin hallituksen, mutta ei tarpeeksi muuttaakseen perustuslakia.

Kun aiemmin Erdoganin katsottiin luovan Turkkiin vakautta, nyt osa talouselämästä pitää kasvavaa yksinvaltaisuutta uhkana juuri vakaudelle.

Huolta ovat herättäneet esimerkiksi ajojahdit, joiden kohteeksi ovat joutuneet Erdoganin vastustajia lähellä oleviksi tulkitut yritykset.

Erdogan on myös painostanut Turkin keskuspankkia laskemaan korkoja, vaikka pankki on periaatteessa itsenäinen. Keväällä hän nimitti sen pääjohtajaa Erdem Basç{inodota maanpetturiksi, kun tämä ei suostunut koronlaskuun.

Yleisemminkin politiikasta on tullut aiempaa vaikeammin ennakoitavaa, arvioi Istanbulissa toimivan suomalais-turkkilaisen kauppakillan puheenjohtaja Dogan Yalc{inodotnkaya.

Esimerkki tästä on Turkin 4g-verkon infrastruktuurin kilpailutus, joka oli päätetty aloittaa toukokuussa. Sitä kuitenkin lykättiin yllättäen viime metreillä syksyyn sen jälkeen, kun Erdogan oli sanonut, että maa voisi hypätä suoraan 5g-teknologiaan.

"Eihän yksi henkilö voi päättää joka asiasta", Yalc{inodotnkaya sanoo.

"Näissä olosuhteissa on vaikeaa puhua luotettavasta bisnesympäristöstä."

Joidenkin arvioiden mukaan myös talouskasvun moottorina toimivassa massiivisessa rakentamisessa voisi piillä kupla. Sekä asuntorakentaminen että valtavat infrastruktuurihankkeet ovat olleet hallituksen voimakkaassa suojeluksessa.

Koneen Haldun Ulusoy kertoo ihmettelevänsä välillä itsekin, ketkä täyttävät joka puolelle kohoavat jättimäiset uudet asuinalueet.

Turkin tilastokeskuksen mukaan asuntokauppa on kuitenkin käynyt kiihkeänä.

"Numeroiden perusteella kuplaa ei ole olemassa", Ulusoy sanoo.

Huolimatta poliittisen tilanteen epävarmuudesta Turkin väestö kasvaa ja keskiluokkaistuu.

"Me olemme nuori maa. Tarvitsemme paljon infrastruktuuria."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat