Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan eläkerahasto myy hiilisijoituksensa

Rahasto luopuu osakkeista, joiden tuotoista yli 30 prosenttia tulee kivihiilestä

Talous
 
CHRISTIAN T. JØRGENSEN
Maailman suurin valtiollinen sijoittaja päästää irti hiiliyhtiöistä. Ruotsalaisyhtiö Vattenfall avasi maaliskuussa uuden valtavan hiilivoimalan Hampuriin.
Maailman suurin valtiollinen sijoittaja päästää irti hiiliyhtiöistä. Ruotsalaisyhtiö Vattenfall avasi maaliskuussa uuden valtavan hiilivoimalan Hampuriin. Kuva: CHRISTIAN T. JØRGENSEN

Norjan parlamentti päätti perjantaina irrottaa maan eläkerahaston vauhdilla hiilisijoituksista, kertoo uutistoimisto AFP.

Rahasto on maailman suurin valtiollinen sijoittaja. Se hallinnoi vajaan 800 miljardin euron sijoituspottia.

Päätöksen myötä eläkerahaston on luovuttava sellaisten kaivos- ja energiayhtiöiden osakkeista, joiden tuotoista tai liikevaihdosta yli 30 prosenttia on peräisin kivihiilestä. Näin ollen päätös koskisi noin 7,8 miljardin euron arvosta rahaston nykyisiä sijoituksia.

Sitran asiantuntija Janne Peljo pitää päätöstä suurena symbolisena eleenä. Hän korostaa Norjan parlamentin yksimielisyyden sekä nopean aikataulun merkitystä. Sijoitukset täytyy myydä ensi vuoden alkuun mennessä.

"Hiiliomistusten myymisestä on maailmalla puhuttu viime aikoina paljon, mutta toimenpiteet ovat toistaiseksi olleet varsin pieniä. Tämä on ensimmäinen iso jysäys", Peljo sanoo.

"Norjan eläkerahasto on kiistatta todella korkean profiilin toimija. Sitä seurataan markkinoilla tiiviisti."

Uutistoimisto AFP:n mukaan päätös vaikuttaa ainakin 50–75 kansainväliseen yhtiöön. Ympäristönsuojelijat ovat arvioineet, että päätös koskettaisi jopa 122 yhtiötä. Eläkerahastolla on sijoituksia yli 9 000 yhtiössä.

Norjan hallituksen ulkopuolinen työryhmä on AFP:n mukaan julkaissut listan yhtiöistä, joihin Norjan parlamentin päätös todennäköisesti vaikuttaa.

Niihin lukeutuisivat Ruotsin Vattenfall, Tanskan Dong, saksalaiset Eon ja RWE, brittiläinen SSE, Intian Reliance power, Italian Enel, Espanjan Endesa, Portugalin EDP, Etelä-Afrikan Sasol, Etelä-Korean Korea electric power, 35 yhdysvaltalaista yhtiötä, tusina kiinalaisyhtiötä ja kahdeksan yhtiötä Japanissa.

MSCI ESG Researchin tuleva Euroopan tutkimusjohtaja Antti Savilaakso pitää päätöstä hyvänä esimerkkinä siitä, että isot sijoittajat alkavat pikku hiljaa heräämään ilmastonmuutoksen merkitykseen. MSCI on yksi maailman suurimpia yritysvastuuta käsitteleviä tutkimusyhtiöitä.

"Aktiivinen reagoiminen ilmastonmuutokseen on jokaisen sijoittajan etu sen sijaan, että tehdään hieman liian vähän ja hieman liian myöhään."

Päätöksen merkitystä ei silti pidä ylikorostaa, Savilaakso sanoo.

"Norjan öljyrahastolla on sijoituksia lähes kymmenessätuhannessa yrityksessä, joista varmaan jokaisella on ilmastonmuutokseen liittyvää riskiä."

"Toisin kuin öljystä, kivihiilestä on helppo luopua. Hiili on kaikkein haitallisinta ilmaston kannalta. Se on myös helppo korvata esimerkiksi uusiutuvilla energianlähteillä."

Joka tapauksessa Savilaakso pitää kehitystä hyvänä.

"Tämä on hyvä ja symbolisesti tärkeä toimi, mutta vain ensiaskel ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa. Oikeaan suuntaan ollaan menossa."

Hiljattain yhä useampi sijoittaja ympäri maailman on päättänyt luopua fossiilisijoituksistaan.

Nordea kertoi helmikuussa vetävänsä sadan miljoonan euron arvosta sijoituksia pois hiilikaivosyhtiöistä. Kyseessä oli ensimmäinen vastaava julkilausuttu päätös Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat