Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomisti: Moody'sin arvio ei suoraan merkitse luottoluokituksen laskua

Luottoluokittaja heikensi arviota Suomen taloudesta

Talous
 

Talouden heikot kasvuluvut ja kansainvälisten luottoluokittajien heikentyneet arviot saavat ekonomistit taittamaan peistä siitä, onko Suomi taantumassa, lamassa vai kenties stagnaatiossa.

Luottoluokittaja Moody's heikensi perjantaina arviota Suomen talouden kasvunäkymistä. Moody's arvioi Suomen kasvunäkymät negatiivisiksi, kun niiden tähän asti arvioitiin olevan vakaita.

Suomi säilytti kuitenkin Moody'sin silmissä AAA-luottoluokituksen, joka on paras mahdollinen.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen muistuttaa, että luokittajien näkymien laskusta ei ainakaan suoraan seuraa varsinaisen luokituksen laskua. Heiskasen mukaan uuden hallituksen hallitusohjelma antaa periaatteessa "hyvän pohjan" talouden kasvulle.

Nordea totesi perjantaina aamukatsauksessaan, että koska Suomen talous on viimeisten lukujen perusteella supistunut kolmena vuosineljänneksenä peräkkäin, olisi jälleen syytä puhua lamasta eikä pelkästä taantumasta.

OP:n Heiskanen käyttäisi mieluiten termiä stagnaatio.

"Stagnaatiossa talous ei kasva tai kasvaa hyvin vähän, ja tilanne jatkuu vuosia." Tunnusmerkkinä on lisäksi, että tilanteesta on hyvin vaikea irrottautua.

Suomen kasvunäkymiä heikentävät Moody'sin mukaan talouden ja tuottavuuden heikko kasvu, supistunut vienti sekä julkisen talouden kestävyyden heikentyminen.

Toinen kansainvälinen luokittaja Standard & Poor's ilmoitti maaliskuun lopussa pitävänsä Suomelle antamansa luokituksen ennallaan. Standard & Poor's oli aiemmin lokakuussa pudottanut luokitusta parhaasta AAA-luokasta AA+ -luokkaan.

Myös kolmas suuri luokittaja eli Fitch heikensi Suomen näkymiä maaliskuussa. Fitch on kuitenkin pitänyt kolmen A:n luokituksen Suomella ennallaan.

Luottoluokittajien arvioilla on merkitystä sille, miten paljon Suomi maksaa korkoa velastaan. Luottoluokituksen lasku voi nostaa Suomen saaman lainan hintaa, mutta esimerkiksi perjantaisella arvion heikennyksellä tuskin vielä on tätä vaikutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat