Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Che Guevara kuuli väärin – Kuuban talouden hämmentävät vuosikymmenet

Talous
 
UPI
Fidel Castro vannoi pääministerin virkavalan vuonna 1959.
Fidel Castro vannoi pääministerin virkavalan vuonna 1959. Kuva: UPI

1959: Vallankumous

Fidel Castro kaappaa vallan. "Onko huoneessa ekonomistia", hän kysyy lähimmiltään. Che Guevara nostaa teloitusmääräysten kirjoittamisesta väsyneen kätensä, koska luulee Castron kysyneen onko huoneessa kommunistia. Castro nimittää hänet Kuuban keskuspankin johtajaksi.

1960: Saarto alkaa

Suuryritykset on kansallistettu, maareformi toteutettu. Yhdysvaltain kauppasaarto alkaa, ja Kuuba ajautuu Neuvostoliiton syliin. Samalla köyhimpienkin terveydenhuolto ja koulutus alkavat kohentua.

1968–1991: Pysähtyneisyyden aika

Neuvostoliitto pitää Kuubaa pystyssä ostamalla sokeria kalliilla ja tuomalla öljyä halvalla. Castro kiittää: vuosi 1968 on "vallankumouksellisen offensiivin vuosi" ja pienyrittäminen kielletään. 1972 on "sosialistisen kilvoittelun vuosi", 1976 laaditaan marxilais-leninistinen perustuslaki ja 1977 on "institutionalisoimisen vuosi".

Kuubalaiset tottuvat siihen, että kukaan ei vaurastu, mutta kouluttautumalla voi saada mielekästä työtä.

1991–2000: "Erityiskausi"

Neuvostoliiton hajotessa Kuuban bruttokansantuote romahtaa kolmanneksella, ja öljyntuonti putoaa kymmenykseen.

Aliravitsemuksesta tulee ongelma, kotieläimetkin syödään. Yhdysvallat päästää ruokaa ja lääkkeitä maahan, mutta koventaa pian taloussaartoa kukistaakseen Castrot lopullisesti.

Castro julistaa "erityiskauden" alkaneen. Hän sallii rajatun pienyrittämisen, ja dollaristakin tulee käypä valuutta vuoteen 2004 asti. "Sosialismi tai kuolema" pysyy tunnuslauseena.

2000-luku: Kohti avautumista

Sosialistinen Venezuela auttaa halvalla öljyllään Castroja, mutta maa on yhä köyhempi kuin Neuvostoliiton avun vuosina.

Vuonna 2008 Fidel Castro luovuttaa vallan pikkuveljelleen Raúlille, joka yllättäen aloittaa uuden ajan. Tietokoneita saa ostaa, matkustusrajoituksia höllennetään ja yksityisyrittämisen rajoituksia poistetaan 181 alalta. Asuntoja saa taas ostaa, ei vain vaihtaa viranomaisten luvalla. Marielin sataman yhteyteen perustetaan erityistalousalue.

Vuonna 2014 tulee voimaan investointilaki, jolla houkutellaan ulkomaisia yrittäjiä. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ehdottaa Kuuban-suhteiden normalisointia.

2018: Castrojen jälkeen?

84-vuotias Raúl Castro on luvannut nykyisen presidenttikauden jäävän viimeisekseen. Castron veljesten jälkeinen aika alkanee Kuubassa viimeistään vuonna 2018.

 

Lähteitä: Christophe Loviny (toim.): Cuba by Korda, Laura Similä, Juhani Similä: Kuuba – trooppinen cocktail, uutistoimistot

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat