Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö Yhdysvaltojen taloudesta huolestua?

Tuoreet merkit kertovat, että USA:n talouden heikot merkit olivat ehkä väliaikaisia

Talous
 

Yhdysvaltojen talouden raskas kevät huipentui viime viikolla, kun tilastoviranomaiset kertoivat alkuvuoden talouslukujen osuneen harhaan. Yhdysvaltojen talous ei kasvanutkaan tammi–maaliskuussa, niin kuin aiemmin kerrottiin, vaan tarkastettujen tietojen mukaan supistui melkein prosentin.

Kevään aikana oli jo saatu huonoja uutisia muun muassa rakentamisesta, investoinneista ja viennistä. Siispä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pienensi tällä viikolla Yhdysvaltojen tämänvuotista kasvuennustetta 3,1 prosentista 2,5:een.

Joko Suomessa asti pitää huolestua, Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen?

"Tuorein data on antanut viitteitä, että alkuvuoden heikkous oli ohimenevää", Mikkonen sanoo.

Danske Bankin mukaan Yhdysvaltojen talouden lähitulevaisuuteen katsovat indikaattorit osoittavat jo nykäystä ylöspäin. Perjantaina julkistettu toukokuun työllisyysraportti oli koko vuoden vahvin.

Yhdysvaltojen talouden merkitys maailmantaloudelle on yhä suuri, vaikka Kiina on niukasti ohittanut Yhdysvallat maailman suurimpana kansantaloutena.

Suomelle maailmantalouden virkeys olisi nyt elintärkeää, koska Suomen talous kyntää syvällä. Valtion säästöpaineet eivät anna eväitä siihen, että suosta noustaisiin kotimaisella ostovoimalla. Siksi toiveet Suomen talouden noususta ovat pitkälti viennin elpymisen ja muiden maiden talouskasvun varassa.

Lisäksi Yhdysvaltojen rooli itsessään Suomen vientikohteena kasvoi viime vuonna.

Yhdysvaltojen heikkoa alkuvuotta selittävät ainakin sää ja valuutta. Yhdysvaltojen talvi oli jo toista peräkkäistä vuotta poikkeuksellisen kylmä. Se vähensi talouden toimeliaisuutta.

Lisäksi Yhdysvaltojen dollarin vahvistuminen haittasi vientiä. Vaikutus oli tiedossa, mutta se näyttää olleen odotettua voimakkaampi.

Odotettua heikompi alkuvuosi on kuitenkin jo ehtinyt satuttaa odotuksia siitä, mitä Yhdysvallat saa tänä vuonna aikaan.

"Heikko alkuvuosi muodostaa neljänneksen tästä vuodesta ja se vaikuttaa väkisinkin siihen, että koko vuoden ennustetta on vedetty alaspäin", Mikkonen sanoo.

Danske Bankin ekonomistit valmistelevat parhaillaan uutta talousennustettaan Suomelle, ja Yhdysvaltojen taloudella on siihen vaikutuksensa kansainvälisen talouden kautta. Hyväksi onneksi koko maailmantalouden kasvuennusteet näyttävät edelleen vakailta. IMF ennustaa maailmantalouteen kohtalaista 3,5 prosentin kasvua tänä vuonna.

Yksi talouden seuratuimpia asioita on se, miten Yhdysvaltojen keskuspankki suhtautuu kasvun heikkenemiseen. Keskuspankilta on odotettu lähiaikoina ensimmäistä koronnostoa sen jälkeen kun se painoi korot nollaan vuoden 2008 talouskriisissä.

Poikkeuksellisen alhainen korkotaso antaa potkua taloudelle, ja heikot signaalit voivat saada Yhdysvaltojen keskuspankkiirit empimään, onko maa sittenkään valmis korkojen nostoon.

Danske ennustaa koronnostoa syyskuussa, mutta moni muu pankki on työntänyt ennustettaan loppuvuoteen tai jopa ensi vuoden puolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat