Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yläluokka palasi Kuubaan – huippuravintolassa pääruoka maksaa insinöörin kuukausipalkan

Kuninkaallisten ja supertähtien suosiman havannalaisravintolan johtaja tähyää jo Miamiin. Pääruoka maksaa insinöörin kuukausipalkan.

Talous
 
Havannalaishomosta kertova elokuva synnytti suosikkiravintolan – täällä voit bongata Steven Spielbergin ja Jimmy Pagen
Havannalaishomosta kertova elokuva synnytti suosikkiravintolan – täällä voit bongata Steven Spielbergin ja Jimmy Pagen
Enrique Nuñez del Vallen kotona Havannan Vedadossa kuvattiin vuonna 1993 Tomás Gutiérrez Alea and Juan Carlos Tabín rohkea kuubalaiselokuva Fresa y chocolate (mansikoita ja suklaata), joka kertoi taiteellisesta ja hallitusta arvostelevasta homoseksuaalista. Taideturistien kolkuteltua hänen ovelleen hän päätti tarttua tilaisuuteen, kun sosialistisen Kuuban hallitus salli jälleen yksityisravintoiden pidon.

1950-luvun amerikkalaiset avoautot kurvaavat Concordia-kadulle Vedadon kaupunginosassa Havannassa aina iltaseitsemältä.

Autoista purkautuu rikkaita turisteja ja supertähtiä.

Tämän ränsistyneen palatsin portaita ovat viime vuosina astelleet myös Espanjan kuningatar Sofia, ohjaaja Steven Spielberg, näyttelijä Jack Nicholson, poptähti Beyoncé ja Led Zeppelin -kitaristi Jimmy Page.

Kolmannessa kerroksessa La Guarida -ravintolan omistaja Enrique Nuñez del Valle, 47, tarkistaa pöytävarauksen. Hän on vielä harvinaisuus: menestyvä yrittäjä sosialistisessa Kuubassa.

Pääruuista hän veloittaa noin parikymmentä euroa, joten tavallisia kuubalaisia ei aterioitsijoissa näy. 20 euroa on keskimääräinen kuukausipalkka.

Alkuruoka kannetaan pöytään. Gourmet-tasoa!

Aikaisemmin samana päivänä olimme tavanneet keskiluokkaisen kuubalaisen, joka ei koskaan voisi lounastaa La Guaridassa.

Elkis Perez on vesi-insinööri ja ministeriön virkamies, jonka palkka on 14 euroa kuussa, bonuksineen vähän enemmän.

Koti on silti kaunis: 110 neliömetriä kolmelle hengelle.

"Meillä on ilmastointikin, mutta se nostaa sähkölaskua. Ja ruoka vie suuren osan palkasta."

Hän näyttää valtion jakamia ruokakuponkeja.

"Näillä saa edullisesti ruokaa noin kymmeneksi päiväksi kuussa: esimerkiksi pari annosta kanaa, 15 kananmunaa ja riisiä."

Mutta 20 päivää kuukaudessa ruoka pitää ostaa normaalihinnoin. Suomalaisittain hinnat ovat halpoja, mutta 20 euron kuukausipalkalla asia on toinen.

La Guaridassa siirrymme pääruokaan: yllättävän arkista kalaa hienosti koristeltuna. Enrique Nuñez kertaa ravintolan tarinan.

"Tämä oli lääkäriperheen palatsi, jonka seuraava omistaja jakoi vuokra-asunnoiksi. Vuoden 1959 vallankumouksen jälkeen kerrottiin, että vuokranantaja saa jäädä asuntoonsa, mutta vuokralaiset omistavat nyt omansa. Yhdessä näistä asunnoista olen asunut koko ikäni."

Juhani niiranen
Enrique Nuñez del Valle on La Guarida-ravintolan omistaja ja menestyvä kuubalainen yksityisyrittäjä. Pääruoat maksavat noin 20 euroa.
Enrique Nuñez del Valle on La Guarida-ravintolan omistaja ja menestyvä kuubalainen yksityisyrittäjä. Pääruoat maksavat noin 20 euroa.

Ministeriössä työskentelevä insinööri Elkis Peres (vas.) tienaa alle 20 euroa kuussa. Hän osti vihanneksia eurolla Juan Carlos Rodriquezilta.
Ministeriössä työskentelevä insinööri Elkis Peres (vas.) tienaa alle 20 euroa kuussa. Hän osti vihanneksia eurolla Juan Carlos Rodriquezilta.

Vuonna 1993 elokuvaohjaajat Tomás Gutiérrez Alea ja Juan Carlos Tabío filmasivat asunnossa rohkean elokuvansa Fresa y chocolate (mansikkaa ja suklaata), joka käsittelee taiteellista homoseksuaalia ja arvostelee Castron hallintoa. Päähenkilö kutsuu huonettaan "La Guaridaksi", turvapaikaksi.

"Tunsin apulaisohjaajan ja ehdotin yhtä huonettani La Guaridaksi. Pari vuotta myöhemmin Kuuba salli 15-paikkaiset yksityisravintolat, ja jätin insinöörin työt. Täällä kävi elokuvasta innostuneita turisteja ja ajattelin, että tekisin heille ruokaa."

Kekseliäs ruokalista tehtiin sellaiseksi, että se tyydyttäisi elokuvan taiteellista päähenkilöäkin. Diplomaatit ja arvovieraat löysivät tiensä La Guaridaan.

"Marraskuussa 1999 tuttuni ministeriössä sanoi, että sulje ravintola illaksi yksityistilaisuuden vuoksi. Sanoin, että vain, jos tuot Kuuban-vierailulla olleen Espanjan kuninkaan paikalle. Hän toi kuningattaren!"

Nykyisin 50-paikkainen ravintola on aina täynnä eikä elokuva ole enää tärkein houkutin.

"Tärkeinta on ruoan laatu ja tuoreus."

Aiemmin päivällä seurasimme insinööri Elkis Pereziä osuuskuntapohjalla toimivaan vihanneskauppaan. Kaikki vihannekset eivät olleet kovin tuoreita.

"Mutta parempia kuin tavallisessa ruokakaupassa."

Hän osti esimerkiksi mangoja ja tomaatteja. Lasku on yli euron, siis yli Perezin päiväpalkan.

"Panostamme terveellisiin vihanneksiin. Mutta ei tällainen annos pitkälle riitä."

La Guaridassa on jälkiruuan aika: herkullinen annos mansikoita ja suklaakakkua. Yhteensä laskuni on kolmesta ruokalajista veden, viinilasin ja espresson kera 50 euroa. Sen eteen insinööri Perez tekee kuukausia töitä.

Päivä on valaissut kuubalaisten eriarvoistumista. Ravintolanpitäjä ja insinööri olivat yhtä köyhiä 1995. Nyt heidän välilleen on avautunut elintasokuilu. Se näkyy myös unelmissa.

La Guaridan omistaja Nuñez on "hyvin optimistinen".

"Sukuloin usein Miamissa Yhdysvalloissa. Ehkä poliittisten ristiriitojen laantuessa saan avata ravintolan sielläkin."

Entä jos Yhdysvallat tulee Kuubaan koko voimallaan ja saat kilpailla McDonald'sin ja Kentucky Fried Chickenin kanssa?

"Meillä on hyvä koulutustaso ja identiteetti, joilla säilytämme kilpailukykymme."

Entä insinööri Perezin unelmat?

"Kuubassa on paljon arvokasta, kuten ilmainen koulutus- ja terveydenhuolto", hän muistuttaa.

"Mutta uudistuksia tarvitaan aina. Tarvitsemme enemmän mahdollisuuksia toimeentuloon, ja palkkaus voisi perustua enemmän suoritukseen. Kuuba on hyvin matalien palkkojen maa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat